Image 1
Image 2

În căutarea liderului opoziției

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cu toate că PSD și ALDE au obținut rezultate care le califică pentru formarea unei coaliții de guvernare și le conferă o majoritate confortabilă în parlament, prin protocolul cu UDMR, Dragnea și Tăriceanu nu renunță la jocurile politice de culise. Profitând de campania proastă a PNL, a lipsei de profesionalism a echipei Alinei Gorghiu, dar și a amatorismului de care a dat dovadă Dacian Cioloș, PSD a câștigat alegerile lejer.

Prin comparație cu cei doi,  Liviu Dragnea a devenit modelul politicianului abil și bun organizator.

Dar zarurile finale nu au fost definitiv aruncate. După acel șase-șase din campanie, actul guvernării s-ar putea dovedi mai puțin norocos. A apărut un nou jucător. Scos ca din pălăria unui iluzionist, premierul propus de Liviu Dragnea naște foarte multe semne de întrebare. Lumea, pe drept cuvânt, este îngrijorată.

Prezentată ca “de nerefuzat”, Sevil Shhaideh ar putea fi refuzată, sau primită cu răceală, de alegători. Liviu Dragnea își asumă un risc prin acest experiment. El și-a prezervat dreptul nu doar de a cenzura activitatea premierului, ci va dicta și măsurile pe care le va lua viitorul guvern. Este datoria opoziției să arate cât de legal este acest mecanism de exercitare a puterii executive.

Nu se știe cât se va întinde și cât de dureroasă va fi trauma post-electorală prin care trece PNL. Traian Băsescu tinde să devină vocea dominantă a opoziției, dar el personal, într-o problemă-cheie, a reformei instituțiilor de forță, are mai multe puncte comune cu PSD și ALDE decât cu PNL. Trecând peste USR, care va continua să recite sloganele din campanie, greul opoziției rămâne pe umerii președintelui Klaus Iohannis.

Lumea este tentată să spună că, odată cu PNL, a fost învins și președintele. Situația nu este nouă. Președintele Băsescu s-a confruntat cu o forță de guvernare mai puternică. USL a câștigat cu aproape 70% alegerile din 2012, dar guvernarea lor nu a fost deloc lejeră. Președintele Băsescu le-a făcut față.

Și până la urmă, cu aportul său, marele USL s-a dezintegrat. PSD a guvernat cu Victor Ponta la cârmă, într-un picior, sprijinindu-se de cârja oferită de Călin Popescu Tăriceanu. Alegerile din 11 decembrie nu au făcut decât să repete la indigo situația din parlamentul care și-a încheiat mandatul acum câteva zile. Doar Victor Ponta a fost înlocuit de Sevil Shhaideh. Aici ne găsim. Klaus Iohannis are aceiași adversari în față. În plus ar putea avea un ajutor din partea lui Traian Băsescu? Nu se știe.

Dacă printre primele măsuri pe care le vor lua Dragnea și Tăriceanu vor viza instituțiile de forță, DNA și SRI, înseamnă că s-a schimbat ceva în modul de abordare a PSD și ALDE după ce au obținut un nou vot de încredere din partea alegătorilor. Cum se va putea opune Klaus Iohannis? Depinde cum își va ști folosi prerogativele prezidențiale. Și ce aliați va avea în lupta anti-corupție pe care trebuie să o continue.

Odată ce “societatea civilă” a intrat în parlament, își pierde credibilitatea, ca voce a străzii. USR a confiscat, practic, strada.  Singurul aliat de nădejde al președintelui care va lupta pentru păstrarea actualului statut al DNA și SRI rămâne mass media. Atâta câtă nu este sub influența PSD. Regimul Iohannis a reușit și performanța de a-și îndepărta mass media. Pentru guvernul Cioloș mass media tradițională nu a existat. Au crezut că își rezolvă problemele de comunicare prin rețelele sociale.

Odată ce se cunoaște identitatea celor care vor guverna, întrebarea fundamentală este: cine va fi liderul opoziției? O putere necontrolată deviază. PSD nu a excelat niciodată în susținerea normelor și  principiilor democrației. Liviu Dragnea a promis, pe un ton de amenințare, că din pod dă jos disciplina, nu democrația. Cine va amenda devierile și va sancționa abuzurile?

Liderul opoziției. Cine va fi acela? Nimeni altul decât președintele Iohannis. Amânarea deciziei de a desemna candidatul propus de PSD pentru funcția de prim ministru până după Crăciun se înscrie în noua strategie a președintelui. De ce să sărbătorească Liviu Dragnea sărbătorile de Crăciun cu sentimentul că i-au ieșit toate jocurile?

Bătălia alianțelor

Ca o noutate absolută, se pare că la europarlamentarele din 2024, în mare parte și la locale, se pare se vor confrunta doar alianțe, nu și partide.