Image 1
Image 2

În Casa Ferenţiu din Satu Mare s-a reconstituit prima bibliotecă românească fondată de Petru Bran

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vineri, 28 septembrie, în organizarea Centrului Multicultural Poesis şi a Revistei Poesis, la Satu Mare au avut loc două evenimente culturale de excepţie. A fost prezentată o expoziţie inedită semnată de maestrul Mircia Dumitrescu, cu lucrări inspirate din creaţiile poetului Nichita Stănescu, cel care în anul 1980  fost oaspetele judeţului Satu Mare, făcând câte o “escală” la Satu Mare, Odoreu, Medieşu Aurit şi Apa, dar şi inaugurarea Biliotecii Petru Bran – Vasile Lucaciu.

Moderatorul acestor două evenimente culturale cu profundă semnificaţie pentru Satu Mare a fost poetul Dumitru Păcuraru, la rândul său iniţiator şi gazdă. Acesta a făcut o prezentare a evenimentelor care au avut loc în urmă cu mai bine de 100 de ani la Satu Mare în domeniul cultural. La eveniment au participat oaspeţi de seamă, personalităţi ale vieţii culturale naţionale precum Ioan Cristescu, directorul Muzeului  Naţional al Literaturii Române, Nina Lupu, academicianul Mircea Martin, Angela Martin, scriitorii Ioana Crăciunescu, Ion Mureşan, Dan Mircea Cipariu, Mircia Dumitrescu, autorul expoziţiei, cel care a realizat câteva mii de coperţi de cărţi, alături de alte lucrări artistice. Au fost prezenţi scriitorii sătmăreni George Vulturescu, profesorul Alexandru Zotta, Ioan Nistor, :tefan Haiduc, istoricii Liviu Marta, Szocs Levente  Peter, Daniela Balu,  directori de şcoli, elevi, oameni de cultură. Evenimentul a fost onorat de prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare – Pataki Csaba, a primarului municipiului Satu Mare – Kereskenyi Gabor, a viceprimarilor Adrian Albu şi Doina Feher, a deputatului Romeo Nicoară. Au participat reprezentanţi ai asociaţiei “Uniţi pentru Satu Mare”. Detalii referitoare la unele exponate din Biblioteca inaugurată a prezentat drd. Adriana Zaharia.

Restaurarea a fost realizată de artistul plastic Oana Păcurar

Partea casei de pe strada Mircea cel Bătrân nr. 8 a fost restaurată de echipa condusă de  artistul plastic Oana Păcurar. Ambianţa este una sobră, dar luminoasă. Vorbitorii au apreciat eforturile făcute de Centrul Multicultural Poesis din Satu Mare, pentru a readuce în atenţie publică personalităţi culturale care, exceptând activitatea politică, au făcut enorm de mult pentru cultura sătmăreană şi naţională, fiind sugerat faptul de a se continua aceste demersuri deosebit de importante.   

  Inclusă în rândul monumentelor, dar lăsată în paragină, casa familiei Ferenţiu, prin acest demers, şi-a recăpătat în parte destinaţia de altădată. Aici, în casa avocatului Alexandru Ferenţiu (1 aprilie 1840 – 15 aprilie 1892), a funcţionat prima bibliotecă românească şi primul cerc de lectură sub îndrumarea profesorului Petru Bran. Se întâmpla în anul 1869. În această casă s-a născut şi a trăit Augustin Ferenţiu, primul primar român de după Unire. În această casă s-a făcut istorie, dar, din nefericire, nici măcar o străduţă din Satu Mare nu poartă numele Ferenţiu. În alte localităţi primarilor buni li s-au ridicat statui. În această casă va funcţiona începând din momentul inaugurării, biblioteca Petru Bran – dr. Vasile Lucaciu. De asemenea, aici va avea sediul revista Poesis şi va funcţiona un cerc de lectură, se vor ţine şedinţe de cenaclu.

Biblioteca numără peste 400 de volume, ziare şi documente originale

Biblioteca deschisă ieri, 28 septembrie, numără peste 400 de volume şi lucrări originale deosebit de importante pentru cultura românească, reviste din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

  Aşadar, în aceeaşi casă încărcată de istorie s-a inaugurat reconstituirea primei biblioteci româneşti din Satu Mare. Sunt expuse în primul rând cărţi originale, ziare, reviste din prima jumătate a secolului 19 şi o serie de documente originale aparţinând dr. Vasile Lucaciu. Seria exponatelor este continuată cu cărţi şi ziare de secol al XIX-lea, trecând prin perioada Primului Război Mondial, perioada interbelică, până în anul 1947.

7 comentarii

  1. @ Paul !, Realitatea e dureroasa, asta e, nu o puteti matura sub pres !. Preocuparea mea este viitorul copiilor mei ca viata mea e oricum ca si trecuta….. Unul deja munceste si s-a stabilit in strainatae si nu din vina mea sau al lui….Aparati-va saracia si nevoile ca de mai mult nu sunteti capabili. Care-i identitatea voastra nationala ?, “Capul aplecat sabia nu-l taie “?; “Mai rau sa nu fie “?; “Daca moare capra mea sa moara vecinul ca sa-i iau capra “?……

  2. @Bulibas. E clar că te-am confundat, când am afirmat că ai fi avut comentarii interesante. Scuzele mele! De fapt singurul lucru care e preocupă este vârâtul bățului prin gard. Ți-aș adresa o replică din Caragale: Amice, ești un…. Evenimentul din articol nu este făcut cu bani publici, așa că nu te aștepta ca persoane fizice să scoată bani din buzunar ca să-ți repare ție podurile. De fapt, ce te deranjează -hai, recunoaște, că rămâne între noi 🙂 – este faptul că au și românii sătmăreni inițiative vizând identitatea lor națională. Ghinion, asta nu o poate șterge.

  3. Da (…) de manifestari culturale cu cheltuielile aferente avem nevoie acum…. Avem cladiri si scoli darapanate,…, in unele investeste Statul ungar ca sa ofere conditii mai bune in care invata minoritatea maghiara. Infrastructura CFR este una catastrofala si un pericol public provocator de tragedii. 60 % din podurile CFR nu sunt sigure si sunt gata sa se prabuseasca !. Investitii in acestea nu s-au facut din perioada Regatului Ungar cand au fost construite. In loc sa se faca reparatii sau altele noi ( poduri) se scot trenuri ca si cel care a sosit dimiuneata la Baia Mare (IR) !. Bani de risipit si inca poate pe datorie avem,…, pt. investitii folositoare si utile nu !. Tinerii pleaca in strainatate, tara ramane in mizerie. Dar avem cei mai multi bugetari platiti degeaba din Europa . Asta este imaginea reala al Rom. de Centenar.

  4. In 1993 cand s-a sfintit Monumentul Martirilor Crestini de langa turnul pompierilor,atunci am reusit sa facem demersuri ptr.o strada P;Bran ( fosta Avantului).Suntem mandri ca familia noastra,impreuna cu pictorul prof.Ion Sasu si prof.Ioan Sabau am rezolvat acest lucru .Toti care pot din acest municipiu sa faca ceva frumos sa ramana in amintirea tinarilor satmareni !

Lasă un răspuns

Connect with