Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Că va veni sau nu va veni, cert este că valul patru este așteptat atât de autorități, cât și de populație. 

În primul rând trebuie remarcată seriozitatea cu care de data aceasta tratează problema pandemiei toate guvernele. În al doilea rând se constată o scădere a numărului celor care consideră Covidul o simplă gripă.

Din păcate această scădere a scepticilor este compensată de radicalismul celor care protestează în stradă împotriva tuturor măsurilor luate de guverne.

Nimic nu-i convinge pe activiștii anti-Covid că este o pandemie reală, nici măcar moartea celor mai celebri constestatari cum este decesul unui “guru al marketingului”, cum l-a numit presa, Marco de Veglia, care până în ultima clipă a vieții a spus despre Covid că este o simplă gripă. A murit într-o secție de terapie intensivă, la Miami. De dragul unei comparații, este ca și cum binecunoscuta senatoare anti-restricții ar fi atinsă de virusul sosit cu valul patru.

În mod paradoxal, valul patru este așteptat cu cea mai mare nerăbdare de cei care contestă pericolul reprezentat de Covid. Deja s-au format organizații care abia așteaptă restricțiile pentru a ieși în stradă.

O organizație precum Worldwide Demonstration (Demonstrație la nivel Mondial) cu sediul în Germania, după cum îi arată și denumirea, se implică în mobilizarea pe rețelele de socializare a amatorilor de proteste stradale, anti-guvernamentale. Un ultim exemplu sunt protestele din Australia, de o virulență neîntâlnită din anii 1960-1970, când aborigenii australieni își cereau drepturile, cam în perioada apartheid-ului din Africa de Sud.

Ca să nu spunem de-a dreptul că așteaptă valul patru, fără nicio îndoială și scepticii din România așteaptă revenirea restricțiilor de anul trecut. Ar fi o nouă gură de oxigen electoral nu doar pentru AUR, ci și pentru toate oganizațiile anti-sistem, în fond pentru toți adversarii actualei coaliții de guvernare.

  Orice măsuri se vor lua, se vor afla numeroși nemulțumiți.  PNL va fi acuzat că în loc să se ocupe de guvernare, așa cum este normal, a intrat în campanie internă pentru alegerea președintelui.

USR PLUS deja și-a luat porția de critică după declarațiile lui Dan Barna despre nevaccinați, care, în opinia lui, deci și a formațiunii sale, ar trebui să nu fie lăsați să intre în mall-uri.

După cum se vede, USR PLUS pariază pe restricții, pe accelerarea procesului de vaccinare, cam lăsat la voia întâmplării de guvern. Cifrele promise de premierul Cîțu nu s-au atins, oferindu-i astfel ocazia lui Ludovic Orban de a-l critica pe contra-candidatul său la alegerile din 25 septembrie.

Această dată devine foarte importantă nu numai pentru PNL, ci și pentru evoluția pandemiei, în condițiile sosirii valului patru.

O semnificație la fel de pregnantă este și 2 octombrie, data congresului USR PLUS după care formațiunea va rămâne cu un singur președinte. Ieșirile lui Dan Barna în spațiul public cu declarații destul de radicale pot fi considerate elemente ale campaniei interne deja declanșată și în cea de-a doua forță politică din guvern.

Valul patru va fi mai politizat decât precedentele perioade ale pandemiei. Presiunea pe guvern va crește. Ca o măsură de prevedere, premierul Cîțu a anunțat că, indiferent de evoluția virusului, economia nu se va opri.

Este o reacție la declarațiile lui Dan Barna cu interzicerea nevaccinaților la mall-uri și în alte locuri aglomerate? Tot ce este posibil.

În urma unor sondaje deloc încurajatoare pentru PNL și USR PLUS, începe campania electorală pentru viitoarele alegeri. Acest lucru răzbate din toate acțiunile tuturor partidelor. PSD este în căutarea candidatului la prezidențiale. Nu ascunde acest lucru și bine face. Deja se caută candidați pentru funcțiile din administrațiile locale. Se vorbește despre demiterea prin referendum, a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand.

Lupta politică este din ce în ce mai aprigă, iar eventualul val patru de Covid, îi va conferi un dinamism care va crește continuu până la cele patru rânduri de alegeri din 2024, euro-parlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Populismul de stânga și demagogia de dreapta

Vorbim despre partidele populiste ca și cum partidele tradiționale ar fi sinceritatea întruchipată. Nu promit mai mult decât pot livra, nu manipulează, nu introduc teme false în discursurile lor, într-un cuvânt, nu înșală poporul?