Image 1
Image 2

În anul 2022 au fost alocate județului Satu Mare un număr de 2.048 de bilete de tratament pentru pensionari

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ziua și ședința la Prefectura Satu Mare. Prefectul Radu Roca a prezidat ieri ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.

Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe puncte, după cum urmează:
• Informare privind biletele de tratament pentru pensionari și stadiul recalculării pensiilor în anul 2022.
• Noi servicii medicale aprobate prin Contractul cadru în anul 2022.
• Solicitare privind scutire de impozit pentru sediul CARP.

Informarea prezentată de Casa de Pensii Satu Mare a detaliat numărul de bilete de tratament alocate județului nostru până în acest moment, stațiunile din țară, criteriile de atribuire a biletelor și costurile care trebuie suportate de beneficiari. Astfel, în anul 2022 au fost alocate județului Satu Mare un număr de 2048 de bilete care se distribuie în procent de 80% pentru pensionari, 20% pentru asigurați iar din acestea o cotă de maximum 15% se acordă gratuit persoanelor beneficiare de legi speciale, respectiv persoanelor cu handicap, refugiaților, veteranilor de război și deportaților.

Beneficiarii au asigurate cazare, masă şi decontarea tratamentului pentru 12 zile în unităţile de cazare ale Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperarea Capacităţii de Muncă dar se pot solicita bilete și în restul unităților de cazare cu care CNPP are încheiat contracte. Criteriile specifice de acordare a biletelor de tratament balnear, cu suportarea unei contributii individuale, iau în calcul dacă persoana a beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii doi ani, categoria de pensie a beneficiarului și cuantumul total brut al drepturilor de pensie.

Stațiuni disponibile

În acest moment, se pot depune cereri pentru bilete de tratament în stațiuni cu specific de tratament pe afecțiuni ale căilor respiratorii (stațiunile Govora și Sovata), afecțiunile cardiovasculare (Buziaș, Covasna, Tușnad, Vatra Dornei), afecțiunile digestive (Căciulata, Olănești, Sângeorz), nevroze (Moneasa), afecțiuni ginecologice (Sovata), afecțiuni reumatismale (1Mai, Bizușa, Felix, Neptun, Geoagiu, Herculane, Ocna Sugatag, Tășnad, Tinca, Turda).

În ceea ce privește procesul de recalculare a pensiilor, în acest moment dosarele existente în diferite programe informatice utilizate de-alungul timpului se transferă în programul informatic unic, într-o singură bază de date. Evaluarea continuă, procesul este în derulare, s-a reușit evaluarea a 30814 dosare dintr-un număr de 77223, după suplimentarea personalului Casei Județene de Pensii Satu Mare prin angajarea a 16 persoane în regim contractual.

Directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Satu Mare, Mihaela Curta, a prezentat elementele de noutate introduse în Contractul-cadru în anul 2022 cu furnizorii de servicii medicale. Majoritatea privesc serviciile care pot fi prestate în cabinetele medicilor de familie, pachetul de bază al asiguraților fiind suplimentat cu servicii de diagnostic și servicii terapeutice noi. De asemenea, medicul de familie va putea include pacientul în Programul Național de Diabet Zaharat și va putea iniția tratamentul specific, în anumite condiții. Toate modificările noului contract-cadru au ca scop principal scurtarea traseului medical al pacientului, prin scăderea birocrației.

Se cere scutirea de impozit pentru sediul CARP

Referitor la solicitarea privind scutirea de impozit pentru sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor – CARP, înaintată de președintele Lucian Marișca, prefectul a rugat conducerea municipiului Satu Mare, prin viceprimarul Gheorghe Stan prezent la ședință, să evalueze posibilitatea de a emite o hotărâre în acest sens, ținând cont de rolul social important al acestei asociații în sprijinirea persoanelor vârstnice.

La finalul discuțiilor, prefectul a prezentat președinților asociațiilor persoanelor vârstnice din județ noua echipă de conducere a Instituției Prefectului și a făcut o trecere în revistă a principalelor activități și acțiuni derulate de la preluarea mandatului. De asemenea le-a mulțumit pentru prezență și pentru implicarea socială și a solicitat reprezentanților instituțiilor deconcentrate prezente să implementeze o procedură prin care periodic să transmită elementele de noutate din domeniul de competență care sunt de interes pentru membrii asociațiilor vârstnicilor, pentru o informare corectă și completă a tuturor.

1 comentariu

  1. Bunul dumnezeu nea dăruit un OM, care din primele zile de activitate, pe agenda de lucru a fost, grija față de cei peste 14.000 de handicapați din județ, vă mulțumim domn, PREFECT, pentru atenția și efortul cu care ne ușurați suferințele, durerile și marele chinuri prin care trecem, mă adresez prin prezentul comentariu G.V. din scaun rulant, handicapat 87 ani singur. Pe lângă boala nemiloasă, m-am confruntat cu o umilință și abuz din partea celor care au obligația de a ne ocroti, In 2021, după 20 ani de suferință și chinuri, am îndrăznit , la recomandarea a 6 medici de specialitate s-a cer asistent permanent, sunt țintuit la pat. Comisia n-a fost de acord, Dr. Leitan a preferat ca curtea de apel Oradea să soluționeze temeiul lega dos. nr. 748/83/2021, aceste instituții primesc anual de la stat 85.000.000 Ron pentru ocrotirea vârstnicilor și handicapați, o parte din bani sunt cheltuiți fraudulos, drept consecință 1.550 handicapați trimiși în mormânt anual in județ, se derulează afaceri cu certificate handicap accentuat, s-ar impune sesizarea organele competente.

Lasă un răspuns

Connect with