Image 1
Image 2

În a doua zi de Rusalii, la Hodişa s-a organizat a VI-a ediţie a Digăniei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În ritm de ceteră şi braci şi gordună, sute de localnici s-au îndemnat la dans

În ultimii ani, ziarul Informaţia Zilei a consemnat cu satisfacţie preocupările unor fii ai Ţării Codrului de a readuce în atenţie publică o serie de manifestări tradiţionale de odinioară, pierdute în timp, chiar dacă acelea ţin de identitatea locului.

Ne referim aici spre exemplu la “Danţu’ la şură”, manifestarea culturală de la Soconzel, în revigorarea ei fiind implicată solista de muzică populară Malvina Madar Iederan, susţinută de alţi şi alţi iubitori de folclor, dar şi despre “Digănie”, petrecere readusă în atenţia zonei, şi nu numai, prin implicarea Asociaţiei “Codrenii”, al cărei preşedinte este inginerul Ionel Costescu.

Cele două sărbători dragi codrenilor se desfăşoară de o vreme cu regularitate. Iată că luni, 17 iunie, în satul Hodişa, comuna Socond, a avut loc o nouă ediţie a “Digăniei”. Ionel Costescu a ţinut să ne atragă atenţia asupra faptului că este vorba despre cea de a şasea ediţie după reluarea manifestării culturale.
Sărbătoarea de la Hodişa a fost deschisă de liturghia oficiată de preotul ortodox Adrian Stan, la rândul său un susţinător al tradiţiilor locului.

Asemeni anilor precedenţi, biserica a fost plină. Au sosit fie şi în vizită la rudenii fii ai satului, prieteni ai acestora, dar şi numeroşi didigani (oaspeţi) din localităţi învecinate precum Medişa, Soconzel, Stâna şi Ardud. Potrivit afirmaţiilor făcute de organizatorul sărbătorii din Hodişa, într-un viitor apropiat oraşul Ardud ar urma să fie recunoscut drept “Capitala Ţării Codrului”.

După slujba la care au participat localnici, invitaţi ai acestora şi peste 130 de didigani (oaspeţi), participanții s-au deplasat la căminul cultural din sat, acolo unde s-a desfăşurat sărbătoarea hodişenilor. Din motive obiective, manifestarea nu s-a putut ţine la locul deja cunoscut în Hodişa.

În ritm de ceteră şi braci şi gordună, sute de localnici şi oaspeţi ai acestora, îmbrăcaţi tot mai mulţi în tradiţionalele costume populare ale zonei, s-au îndemnat la dans. Aşa cum era de aşteptat, n-au lipsit de la dans vârstnicii, cei care odinioară au participat cu multă plăcere la sărbătoarea satului, dovedind că n-au uitat ceea ce au învăţat în copilărie şi tinereţe, dar nici tineri şi copii care deprind din mers paşii de dans codrenesc.
Desigur, sufletul danţului l-au reprezentat copii ai codrenilor, cei care au învăţat cu instructor paşii, în cadrul Ansamblului folcloric “Doruri Sătmărene”, dar şi în Ansamblul folcloric “Cetatea Codrului” din Ardud. Tinerii din Ardud au fost însoţiţi de primarul Ovidiu Marius Duma, care se consideră codrean prin adopţie.

Dintre didigani n-a lipsit nici deputatul Octavian Petric, născut şi crescut tot în aşa-numita zonă a Codrului, în Bicău, comuna Pomi.

Vremea bună a făcut să participe la sărbătoare, implicit la danţ, sute de persoane, din care, potrivit unor estimări, aproape 80% au purtat straie codreneşti.

Inginerul Ionel Costescu, organizatorul sărbătorii de la Hodişa, ne-a mai spus că luni, 17 iunie, primarul Ioan Crasnai a predat asociaţiei “Codrenii” 12 seturi de costume populare codreneşti. Pentru acest gest se aduc mulţumiri primarului, dar şi consilierilor locali din Socond.

1 comentariu

  1. N-are cum sa fie Ardud ”capitala codrului” pentru ca nu doar la noi in judet e zona codru ! Cea mai mare parte a zonei codru se afla in jud.Maramures,plus o parte a jud.Salaj ! Capitala veche a zonei codrului a fost,si probabil va ramane,Cetatea Chioarului.Plus ca loc. Ardud are o popu-latie numeroasa de maghiari, incompatibili cu zona codru !!

Lasă un răspuns

Connect with