Image 1
Image 2

În 6 ani, 1930 de sătmăreni au fost obligaţi să muncească în folosul comunităţii

Munca în folosul comunităţii cuprinde întreţinerea pieţelor, bazelor sportive, a locurilor de joacă, a cimitirului aflate în administrarea ADP Satu Mare etc
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Munca în folosul comunităţii cuprinde întreţinerea pieţelor, bazelor sportive, a locurilor de joacă, a cimitirului aflate în administrarea ADP Satu Mare etc
Munca în folosul comunităţii cuprinde întreţinerea pieţelor, bazelor sportive, a locurilor de joacă, a cimitirului aflate în administrarea ADP Satu Mare etc

Doar 56 și-au achitat amenzile pentru a nu mai fi nevoiți să presteze muncă

Munca în folosul comunităţii nu se adresează doar asistaţilor sociali, ci şi pesoanelor care încalcă legea şi nu îşi plătesc amenzile în timp util. Activitatea în folosul comunităţii se prestează în cadrul Administraţiei Domeniului Public (ADP).

Conform informaţiilor furnizate de Alexandra Podină, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Satu Mare, din 2013 până în prezent în baza de date a ADP Satu Mare a fost înregistrat un număr de 1.930 de persoane care au avut ca sancțiune prestarea unei munci în folosul comunității din cauza amenzilor neachitate.

Cu toate acestea, prestarea efectivă a acestei sancțiuni înregistrează o scădere din cauza faptului că persoanele în cauză nu dau dovadă de simț civic și nu sunt sunt găsite de Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare. Ne referim aici în special la cerşetori cărora statul nu are ce să le ia, nu-i poate executa silit, aşa că trebuie să exectute muncă în folosul comunităţii.

90% dintre cerșetori nu sunt găsiți la domiciliu

Se pare că după pronunțarea sentinței, 90% dintre cerşetori nu sunt găsiţi, iar cei care prestează muncă în folosul comunităţii o fac doar pentru câteva ore după care dispar. Aceştia sunt cu atât mai greu de găsit având în vedere că nu au domiciliu stabil. Singurii care se prezintă şi execută toate orele de muncă în folosul comunităţii sunt condamnaţii penali care au un termen până la care trebuie să se achite de pedeapsă.

Tot din 2013, doar 56 persoane au ales să își achite amenzile pentru a nu mai presta munca în folosul comunității.

În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, organul de specialitate al unităţii administrativ-teritoriale, în a cărui rază teritorială domiciliază contravenientul, va sesiza instanţa judecătorească în a cărei circumscripţie domiciliază acesta, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama de partea din amendă care a fost achitată.

Programul activităţilor

Sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii se execută după programul de muncă al contravenientului, pe o durată cuprinsă între 50 de ore şi 300 de ore, de maximum 3 ore/zi, iar în zilele nelucrătoare 6-8 ore/zi, în condiţiile în care este posibilă supravegherea activităţii contravenientului.

În cazul în care contravenientul are posibilitatea să execute sancţiunea în fiecare zi din cursul săptămânii, cu asigurarea supravegherii activităţii acestuia, durata maximă de lucru nu poate depăşi 8 ore/zi.

În cazul minorilor, sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii se execută după programul şcolar al contravenientului, maxim 3 ore/zi, iar în zilele nelucrătoare 6 ore/zi, în condiţiile în care este posibilă supravegherea activităţii.

În cazul în care contravenientul minor are posibilitatea să execute sancţiunea în fiecare zi din cursul săptămânii, cu asigurarea corespunzătoare a supravegherii acestuia, durata maximă de lucru nu poate depăşi 6 ore/zi.

Cum şi unde se desfăşoară activităţile?

Munca în folosul comunităţii cuprinde întreţinerea pieţelor, bazelor sportive, a locurilor de joacă, a cimitirului uman aflate în administrarea ADP Satu Mare, întreţinerea parcărilor publice cu plată, curăţirea de vegetaţie uscată şi resturi menajere a terenurilor virane aflate în proprietatea municipiului Satu Mare cu excepţia celor întreţinute de firma/firmele de salubritate.

Locațiile se stabilesc după nevoile instituției, dar se ține cont și de nevoile contravenientului (loc de munc[ atunci când este cazul) pentru a putea asigura locația cea mai bună pentru executarea sancțiunii.

Se va avea în vedere pregătirea profesională şi starea sănătăţii acestuia, fiind exceptată prestarea de activităţi în locuri cu grad ridicat de risc în prestarea activităţii sau care, prin natura lor, pot pricinui suferinţe fizice sau pot produce daune sănătăţii persoanei. Prestarea activităţii în folosul comunităţii se va desfăşura cu respectarea legislaţiei privind protecţia muncii şi P.S.I.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with