Image 1
Image 2

În 4 instituții din Satu Mare se prezintă joi documentare despre Institutul de Istorie “George Barițiu” din Cluj

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Joi, 30 ianuarie 2020, începând cu orele 12, la sediile Muzeului Judeţean Satu Mare, Colegiului Naţional “Doamna Stanca”, Colegiului Naţional “Ioan Slavici” şi Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” din Satu Mare va avea loc prezentarea simultană a proiectului de solidaritate și promovare sub forma unui material Power Point “Institutul de Istorie «George Barițiu» la Centenar (1920-2020) – Prezentarea istoriei, activităților și realizărilor Institutului”.

Pentru a marca cei 100 de ani de existență ai Institutului, acțiunea este gândită sub forma unui eveniment care va avea loc simultan în cel puţin 100 de instituții de învățământ și cultură din țară (licee, universități, muzee, institute de cercetare, arhive, asociații profesionale, ONG-uri).

Institutul de Istorie din Cluj a luat ființă în februarie 1920, la scurt timp după organizarea și inaugurarea Universității românești, având ca principal obiectiv cercetarea istoriei Transilvaniei. În acel context, însuși regele Ferdinand I al României, prezent la solemnitățile prilejuite de inaugurarea Universității, a decis acordarea de sprijin financiar și material pentru înființarea la Cluj a unui atare institut care să studieze trecutul acestei provincii.

Inaugurarea acestuia, sub denumirea de “Institutul de Istorie Națională din Cluj” s-a făcut în 1937, în prezența regelui Carol al II-lea al României. Între anii 1940-1945 a funcționat “în refugiu” la Sibiu și apoi din nou la Cluj din 1945 până astăzi. În 1949 a primit denumirea de “Institutul de Istorie și Arheologie din Cluj al Academiei Române”, iar în 1990 s-a divizat în Institutul de Istorie și Institutul de Arheologie și Istoria Artei. Din 2002, prin fuziune cu Centrul de cercetări socio-umane, s-a înființat Institutul de Istorie “George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, cu departamentele Istorie și Socio-Umane.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România și critic literar cunoscut, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani.

LA DESPĂRȚIRE

O zi la Satu Mare cu Nicolae Manolescu 

Nicolae Manolescu, cel mai important critic literar al ultimei jumătăți de secol a încetat din viață. Avea 84 de ani. S-a stins brusc, fără să dea semne de oboseală. În urmă cu cinci ani, în preajma vârstei de 80 de ani se afla la Satu Mare. Era oaspetele de onoare a “Zilelor Poesis”.