21.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 01.40 Cultură – Concert dedicat Centenarului Mari Unirii. 03.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 04.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Dragoş. Titlul emisiunii: Pesta Porcină Africană şi soarta vânatului în judeţul Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sanatate frumusete stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 16.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 17.20 Cultură – Hoinar prin Satu Mare 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dana Criste, Gheorghe Cormoş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextul globalizării.

În 26 ianuarie 2018, Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit 100 de ani

Scris de Vasile Andreica, 27 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ceauşescu la Livada în 1981

Cei care au trăit vremurile regimului comunist condus de Nicolae Ceauşescu îşi amintesc cu siguranţă modul în care era sărbătorită ziua sa de naştere, 26 ianuarie. Anul acesta, ea ar fi dat naştere unor manifestări omagiale uriaşe dacă PCR mai era la putere, pentru că se împlineşte un secol de la naşterea celui care a fost dictatorul României timp de un sfert de secol.

Şi-a sărbătorit ziua de naştere pe 26 ianuarie 1918, însă adevărata zi în care s-a născut a fost 23 ianuarie, după cum reiese dintr-un act de stare civilă din Scorniceşti.

A absolvit doar patru clase în satul natal, după care, în 1929 a plecat la Bucureşti unde a devenit ucenic de cizmar. Şi-a completat studiile după ce a ajuns conducător al ţării, devenind, cu aportul ”lumii academice” comuniste, doctor în ştiinţe economice şi politice şi chiar membru al Academiei Române.

Drumul spre putere

Începând cu 1933 s-a apropiat de cercurile comuniste, mai întâi ca membru al tineretului comunist şi apoi ca membru de partid. Făcând parte dintr-o organizaţie ilegală, a fost arestat de mai multe ori pentru infracţiuni contra ordinii publice, ieşind din închisoare abia în august 1944. În această perioadă şi-a cultivat relaţiile pe lângă liderii mişcării, în special Gheorghe Gheorghiu-Dej, fapt ce i-a adus funcţia de secretar regional de partid imediat după război, atunci când comuniştii au luat puterea. Din 1948 a devenit membru în Comitetul Central al Partidului şi în aparatul de conducere al Ministerului Agricultuii, pentru ca în 1950 să fie chemat în armată cu gradul de general-maior şi să devină adjunct al ministrului Forţelor Armate, Emil Bodnăraş.

Mijlocul anilor ’50 a fost decisiv pentru ascensiunea la conducerea ţării. Ceauşescu a ajuns secretar al Comitetului Central şi membru al Biroului Politic al Partidului. Prin intermediul acestei funcţii şi-a construit baza de putere în partid, promovându-şi apropiaţii. Decesul lui Gheorghiu-Dej în martie 1965, l-a găsit în poziţia de al doilea om din partid, ideală în vederea preluării totale a puterii, lucru pe care l-a făcut în următorii doi ani. În iulie 1965 a obţinut nominalizarea în funcţia de secretar general al partidului.  Precaut la început, reuşeşte să-şi elimine treptat toţi rivalii, devenind din 1968 conducătorul necontestat al ţării. A cumulat aproape toate funcţiile, culminând cu alegerea drept preşedinte al Republicii Socialiste România, în martie 1974.

Dictatura tot mai aspră

Primii ani de conducere s-au manifestat printr-o oarecare destindere a controlului asupra societăţii, relaxare economică şi condamnarea abuzurilor lui Gheorghiu-Dej. După vizita din 1971 efectuată în China şi Republica Democrată Coreea şi contactul cu comunismul de tip asiatic, Nicolae Ceauşescu a decis impunerea unei dictaturi din ce în ce mai apăsătoare, marcată de ideologizarea vieţii publice şi edificarea celui mai puternic cult al personalităţii din tot lagărul socialist european. Ziua sa de naştere a devenit sărbătoare naţională, iar localitatea natală a fost transformată peste noapte în municipiu şi loc de pelerinaj.

În plan economic, Nicolae Ceauşescu a promovat o politică de autarhie extremă, manifestată prin dezvoltarea fără discernământ a capacităţilor industriale şi încercarea de a lichida datoria externă cu orice preţ. Acestea s-au făcut prin raţionalizarea strictă a consumului populaţiei, al cărui rezultat a fost o înrăutăţire treptată a condiţiilor de trai, ca urmare a lipsei acute a alimentelor, utilităţilor şi a bunurilor de orice fel.

Această intransigenţă extremă, care căpătase dimensiuni patologice, l-a dus la un sfârşit tragic: Nicolae Ceauşescu a fost executat în urma unui proces sumar la 25 decembrie 1989, după ce a fost răsturnat de la putere în urma singurei Revoluţii violente din lagărul comunist.

La împlinirea celor 100 de ani de la naştere, o parte din cadourile primite de Ceauşescu la aniversările sale alcătuiesc o expoziţie care poate fi vizitată la vila sa din Cartierul Primăverii din Bucureşti pe tot parcursul lunii februarie.

Abonează-te acum Online!
  1. Ion a spus: 27 ianuarie 2018, ora 12:29

    Norocul nostru ca n-a trait atat!

  2. ciprian a spus: 27 ianuarie 2018, ora 11:17

    Cum a fost, cum n-a fost, dar fata de cei de astazi este un sfant

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.