Image 1
Image 2

ISTORIA ROMANIEI

În 26 ianuarie 2018, Nicolae Ceaușescu ar fi împlinit 100 de ani

Cei care au trăit vremurile regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu își amintesc cu siguranță modul în care era sărbătorită ziua sa de naștere, 26 ianuarie. Anul acesta, ea ar fi dat naștere unor manifestări omagiale uriașe dacă PCR mai era la putere, pentru că se împlinește un secol de la nașterea celui care a fost dictatorul României timp de un sfert de secol.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Ceaușescu la Livada în 1981

 

 

Cei care au trăit vremurile regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu își amintesc cu siguranță modul în care era sărbătorită ziua sa de naștere, 26 ianuarie. Anul acesta, ea ar fi dat naștere unor manifestări omagiale uriașe dacă PCR mai era la putere, pentru că se împlinește un secol de la nașterea celui care a fost dictatorul României timp de un sfert de secol.

 

 

 

Și-a sărbătorit ziua de naștere pe 26 ianuarie 1918, însă adevărata zi în care s-a născut a fost 23 ianuarie, după cum reiese dintr-un act de stare civilă din Scornicești.

 

 

A absolvit doar patru clase în satul natal, după care, în 1929 a plecat la București unde a devenit ucenic de cizmar. Și-a completat studiile după ce a ajuns conducător al țării, devenind, cu aportul ”lumii academice” comuniste, doctor în științe economice și politice și chiar membru al Academiei Române.

 

 

 

Drumul spre putere

Începând cu 1933 s-a apropiat de cercurile comuniste, mai întâi ca membru al tineretului comunist și apoi ca membru de partid. Făcând parte dintr-o organizație ilegală, a fost arestat de mai multe ori pentru infracțiuni contra ordinii publice, ieșind din închisoare abia în august 1944. În această perioadă și-a cultivat relațiile pe lângă liderii mișcării, în special Gheorghe Gheorghiu-Dej, fapt ce i-a adus funcția de secretar regional de partid imediat după război, atunci când comuniștii au luat puterea. Din 1948 a devenit membru în Comitetul Central al Partidului și în aparatul de conducere al Ministerului Agricultuii, pentru ca în 1950 să fie chemat în armată cu gradul de general-maior și să devină adjunct al ministrului Forțelor Armate, Emil Bodnăraș.

 

 

Mijlocul anilor ’50 a fost decisiv pentru ascensiunea la conducerea țării. Ceaușescu a ajuns secretar al Comitetului Central și membru al Biroului Politic al Partidului. Prin intermediul acestei funcții și-a construit baza de putere în partid, promovându-și apropiații. Decesul lui Gheorghiu-Dej în martie 1965, l-a găsit în poziția de al doilea om din partid, ideală în vederea preluării totale a puterii, lucru pe care l-a făcut în următorii doi ani. În iulie 1965 a obținut nominalizarea în funcția de secretar general al partidului.  Precaut la început, reușește să-și elimine treptat toți rivalii, devenind din 1968 conducătorul necontestat al țării. A cumulat aproape toate funcțiile, culminând cu alegerea drept președinte al Republicii Socialiste România, în martie 1974.

 

 

 

Dictatura tot mai aspră

Primii ani de conducere s-au manifestat printr-o oarecare destindere a controlului asupra societății, relaxare economică și condamnarea abuzurilor lui Gheorghiu-Dej. După vizita din 1971 efectuată în China și Republica Democrată Coreea și contactul cu comunismul de tip asiatic, Nicolae Ceaușescu a decis impunerea unei dictaturi din ce în ce mai apăsătoare, marcată de ideologizarea vieții publice și edificarea celui mai puternic cult al personalității din tot lagărul socialist european. Ziua sa de naștere a devenit sărbătoare națională, iar localitatea natală a fost transformată peste noapte în municipiu și loc de pelerinaj.

 

 

În plan economic, Nicolae Ceaușescu a promovat o politică de autarhie extremă, manifestată prin dezvoltarea fără discernământ a capacităților industriale și încercarea de a lichida datoria externă cu orice preț. Acestea s-au făcut prin raționalizarea strictă a consumului populației, al cărui rezultat a fost o înrăutățire treptată a condițiilor de trai, ca urmare a lipsei acute a alimentelor, utilităților și a bunurilor de orice fel.

 

 

Această intransigență extremă, care căpătase dimensiuni patologice, l-a dus la un sfârșit tragic: Nicolae Ceaușescu a fost executat în urma unui proces sumar la 25 decembrie 1989, după ce a fost răsturnat de la putere în urma singurei Revoluții violente din lagărul comunist.

 

 

La împlinirea celor 100 de ani de la naștere, o parte din cadourile primite de Ceaușescu la aniversările sale alcătuiesc o expoziție care poate fi vizitată la vila sa din Cartierul Primăverii din București pe tot parcursul lunii februarie.

 

 

 

Citește și:

 

Ceauşescu a folosit şisturile în România, acum 30 de ani

 

 

 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with