Image 1
Image 2

În 2030 ar putea începe declinul din sistemul de pensii din România

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În anul 2030 ar putea începe declinul sistemului de pensii din România, întrucât în acel an, respectiv în următorii doi ani, generaţia „decreţeilor”, aşa cum sunt cunoscuţi cei născuţi în anii 1967 – 1968, se va pensiona la limită de vârstă, cel puţin dacă modificările legislative în domeniul pensiilor nu vor aduce în anii următori o creştere a vârstei de pensionare.
Se estimează astfel că începând din 2030 numărul angajaţilor ar putea fi mai mic decât cel al vârstnicilor, ceea ce va pune în pericol viabilitatea sistemului de pensii, fiind vorba de sistemul public de pensii având construcţia şi fundamentul legislativ actual.

Puterea de cumpărare a pensiei va fi din ce în ce mai redusă din cauz[ că vor fi din ce în ce mai puţini contributori

De asemenea, estimările statistice arată că, până în 2060, unul din trei români va avea peste 65 de ani. Aceasta în timp ce în 2015, doar 20% din populaţie avea peste 65 de ani.
În ultimii 10 ani numărul românilor apţi de muncă a scăzut cu un milion. Iar în 2030 ţara noastră ar putea avea mai mulţi pensionari decât angajaţi, fiindcă atunci va începe să se pensioneze generaţia „decreţeilor”. În perioada anilor 1967 – 1969 s-au născut circa 1,4 milioane de persoane.
Potrivit lui Adrian Benţa, analist fiscal, “această generaţie, care este cel mai mare număr de nou născuţi într-o perioadă, va fi într-adevăr o presiune foarte mare pe sistemul public de pensii. Problema va fi puterea de cumpărare a pensiei pe care o primesc viitorii pensionari. Cred eu că puterea de cump[rare va fi din ce în ce mai redusă din cauza faptului că vor fi din ce în ce mai puţini contributori. Este greu de spus cât va fi un punct de pensie în următorii 15 ani, dar economic vorbind puterea de cumpărare cu o pensie din viitor va fi mai scăzută decât cea de astăzi”.
Lucrurile nu vor sta mai bine nici după 2030. Estimările arată că în 2060 populaţia ţării va scădea cu 6 milioane de locuitori. Unul din trei români va avea peste 65 de ani. În plus, creşterea speranţei de viaţă până spre 84 de ani, înseamnă că va creşte perioada în care se va încasa pensie. În prezent, sunt aproape 4,8 milioane de pensionari şi 5,6 milioane de salariaţi.
“Oamenii petrec la pensie acum în România mai mulţi ani decât au petrecut pe piaţa muncii. Sunt persoane care au lucrat 15 ani şi stau la pensie 35 de ani. Mai ales dacă s-au pensionat anticipat. În aceste condiţii este un mare semn de întrebare. De la cine strângi toţi banii aceştia cu care să plăteşti pensii mai mult timp decât a contribuit cineva?”, atrage atenia Marian Preda, rector la Universitatea Bucureşti, potrivit digi24.ro.
Şi Claudiu Cazacu, analist economic, avertizează că: “În momentul de faţă remarcăm faptul că per ansamblu pe partea de contribuţii sociale bugetul are nevoie de resurse de la bugetul general. Cu alte cuvinte el nu este echilibrat. Acest dezechilibru tinde să se accentueze pe modelele de predicţie viitoare”.
Chiar dacă specialiştii atrag atenţia că într-un asfel de scenariu, statul va avea o misiune dificilă să plătească pensiile, ministrul Muncii este optimist. Conform unei recente declaraţii aparţinând lui Marius Budăi, “a mai fost în România când numărul de salariaţi a fost mai mic decât numărul de persoane aflate în pensie şi nu au fost probleme, s-au plătit pensiile. În dinamica economică şi socială de acum, să te pronunţi pentru 2050, eu cred că este cam mult. Eu cred că suntem într-o perioadă în care trebuie să mergem din aproape în aproape”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with