Image 1
Image 2

În 2020, profesorii vor fi plătiţi ca în 2022

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Salariile profesorilor de la diferite niveluri vor ajunge în acest an la nivelul prevăzut de grila din Legea salarizării pentru anul 2022, potrivit modificărilor produse la Legea 153/2017 de Ordonanța de Urgență 114/2018.

Prima creștere salarială are loc de la 1 ianuarie 2020, cu ”a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018”. Cea de-a doua creștere și ultima prevăzută de Legea salarizării va avea loc la 1 septembrie 2020, când salariile de bază vor ajunge la nivelul “prevăzut de lege pentru anul 2022”.

Salariile pentru cadrele didactice din universităţi la 1 septembrie 2020 vor fi cele prevăzute în grila pentru 2022. Adică un profesor universitar cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 10.880 lei pe lună, în timp ce un profesor universitar cu 5-10 ani vechime va avea 5.625 lei pe lună.

Un conferenţiar universitar cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 7.546 de lei pe lună, iar un lector cu aceeaşi vechime 5.212 lei. Pentru un asistent universitar salariul de bază va fi de la 4.130 lei până la 4.554 lei, în funcţie de vechimea în învăţământ.

Salariul unui profesor cu grad didactic I şi studii superioare de lungă durată, cu peste 25 de ani vechime, va fi de 5.517 lei pe lună. Acelaşi profesor va avea 5.101 lei pe lună dacă vechimea este între 20 şi 25 de ani. Pentru cei cu vechime de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.372 de lei.

Pentru un profesor cu grad didactic II şi studii superioare de lungă durată, a cărui vechime este de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.235 lei. Pentru acelaşi grad şi vechime 5-10 ani, 4.326 lei, pentru vechime 10-15 ani 4.372 lei, pentru vechime 15-20 de ani salariul de bază va fi de 4.417 lei.

Un profesor debutant va avea un salariu de 4.098 lei pe lună, dacă are studii superioare de lungă durată.

Un învăţător sau o educatoare cu peste 25 de ani vechime şi studii de nivel liceal va avea un salariu de bază de 4.372 lei, iar pentru o vechime de 20 – 25 ani salariul va fi de 4.280 lei.

8 comentarii

  1. Oglinda de profesionalitate al profesorului se vede in performanta si randamentul elevului !. Daca profesorii ar fi platiti direct proportional cu calitatea muncii depuse oglindit in nivelul de performanta/pregatire al elevilor de la clasele la care predau, salariul lor ar trebui sa fie pe undeva la media de maxim 70% din cat primesc.

  2. Eu as mai veni cu o completare: principala problema vine din familie, de la parinti (cei 7 ani de acasa). Atunci cind parintii insisi sint niste inapoiati si inculti (aplauda personaje dubioase gen Adrian Minune sau Guta sau Florin Salam, se uita numai la emisiuni de 2 lei ca Acces direct sau aia cu Dan Negru, nu citesc niciodata o carte, au idoli politicieni sau interlopi, pupa moaste sau le place sa stea la cozi interminabile etc etc), nu putem avea pretentii de la copii. Si profesorii au mari lipsuri (apropo domnilor profesori, de ce nu faceti si voi testul PISA?), se vede ca problema este mult mai complexa si tine de nivelul general de educatie si cultura. Cind societatea va daveni mai sanatoasa si va creste gradul de civilizatie, se vor rezolva multe si se va reduce numarul de “rebuturi”.

  3. Radu,problema nu se pune ca voi(tu) profesorii aveti salarii mari,ci ce PRODUS SCOATETI pe PIATA pentru acest venit ?!
    In orice stat cu conducatori sanatosi la cap,salarizarea se face in functie de criteriile de performanta si nu pe criterii de rebut si profesia absolvita,mai mult sau mai putin titrata .
    Cum ar fi ca un operator de la ,,x “firma ,sa produca 60% rebut si sa primeasca salarul negociat si atentie si cu majorari din 2022 ?!
    Sigur vei spune ca nu sunt compatibile asemanarile,insa afirm cu toata convingerea ca sunt mai mult decat compatibile,pentru singurul motiv,NU VA INTERESEAZA CE ,, INTELIGENTI” DATI TARI, CI NUMAI CE PUTETI STOARCE DE LA TARA,ADICA DIN BUZUNARELE NOASTRE A TUTUROR.Deci nu ti se pare ca e un furt legalizat sub presiunea santajului vostru,sa luati bani pentru cca.60% analfabeti functionali chiar cu diplome de licenta,asa cum afirmi mai sus…,,daca invatai si faceai o facultate aveai si tu un salariu mai mare”deci nu ce produci e important ci diploma?!In rest no comment !

  4. Ar trebui ca toti cei din sectorul privat productiv sa intrerupa munca pana cand nu vor obtine un salar minim de cel putin 3500 lei/luna + tichete de masa+vouchere de vacanta la fel ca si bugetarii ( botezat ca fiind salariul din grila imaginara din 2022…. ). Daca munca la privati nu se va relua in scurt timp sa vad eu de unde vor primi bugetarii si pensionarii de lux salariile si pensiile extranesimtite pe care le primesc.
    @Radule !, eu am ajuns acolo unde sunt pt. ca am demnitate si nu sunt un lingau sau pupincurist, dar un lucru este cert si anume ca in viata de zi cu zi nu eu merg la profesori sa-mi rezolve problemele ci profesorii vin la mine ca sa rezolv eu problemele lor !!! pt. ca ei nu-s capabili de “superdestepti ” ce sunt in comparatie cu mine !. Deci cam asta este deosebirea dintre mine si profesori !. Eu produc valoare, profesorii produc tampiti- in mare parte rebuturi !. Si atunci, cine-i mai valoros ?…..

  5. Radule: Dac Bulibas are dreptate.In Romanica totul este pe dos:bugetarii au salarii de cel putin 2x mai mari ca cei din sectorul privat!! In orice tzara este invers. De unde banii si pana cand?!In plus rezultatul muncii lor din pacate asta este: o parte someri si o alta parte isi iau zborul afara.Si atunci care-i eficienta investitiei in profesori?

  6. Dac Bulibas,Din pacate cei care consuma bani,adica profesorii,degeaba s-au chinuit cu tine sa te faca sa inveti ca tot muncitor ai ajuns.Nu e o rusine,dimpotriva,dar daca invatai si faceai o facultate aveai si tu un salariu mai mare .Daca invatai si te faceai profesor aveai sslar si tu ,acum mai mare…Acuma iti pare rau probabil,dar e tarziu!

  7. Iar cei care muncesc si produc la Electrolux au un salar mediu in jurul a 2000 lei !. Discrepanta nu este cam mare ?……Adica cei care produc banii castiga cam jumatate decat cei care consuma banii !. In Romanica totul este pe dos !. Cum poti sa lucrezi in sectorul productiv in asemenea conditii ?. Mai bine lasi totul dracului si mergi sa lucrezi in strainatate ca in tara asta se bate joc de cei care produc.

Lasă un răspuns

Connect with