Image 1
Image 2

În 2018, zootehnia din România a fost îngenuncheată de pestă şi scrapie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
In comuna Micula au fost confirmate mai multe focare cu pesta in aceasta luna
In comuna Micula au fost confirmate mai multe focare cu pesta in aceasta luna

Departe de teama de a greşi, anul 2018 va rămâne săpat cu litere negre în zootehnia din România. Încă din primele zile ale anului, virusul pestei porcine africane – PPA a făcut ravagii în întreaga ţară. Este anul în care zootehnia a fost îngenuncheată. Fermele de creştere a porcilor au dispărut una câte una, distruse cu o viteză ameţitoare de o boală necruţătoare.

Anul în care scrapia s-a întins lacomă pe harta ţării, înghiţind fermele de ovine, iar pesta micilor rumegătoare, o boală la fel de periculoasă, continuă să ameninţe fermele de caprine şi ovine şi nici fermele de păsări nu sunt în afara pericolului.

În luna ianuarie a anului abia încheiat, în vreme ce medicii veterinari sătmăreni sperau să ţină sub control evoluţia PPA în judeţ, în comuna Micula, au fost confirmate mai multe focare de pestă. N-au fost stinse bine acelea, că altele au fost confirmate în Bercu Nou, aceeaşi comună. S-au făcut eforturi de a ţine lucrurile sub control, numai că ale focare au fost confirmate în Sărăuad, Tarna Mare, Bocicău, apoi Gherţa Mare.

Se năştea speranţa că al nivel de judeţ lucrurile sunt sub control, dar n-a fost să fie. Au fost confirmate noi focare de PPA în Dindeştiu Mare, comuna Andrid, iar apoi un al focare în Chegea. Ca să nu se încheie anul 2018 doar cu atâtea focare, majoritatea stinse în timp, alte două focare a fost confirmate în ultima parte a anului tot în Dindeştiu Mare, comuna Andrid.

N-a fost linişte din acest punct de vedere nici în mediul silvatic. Pesta porcină africană a fost confirmată în Pădurea Noroieni, iar apoi pe fondurile de vânătoare Supur şi Cehal. Din păcate, spre nemulţumirea vânătorilor din cadrul Asociaţiei Valea Bercului, decizia de a putea valorifica mistreţii sănătoşi de pe fondurile unde a fost confirmată PPA, nu poate fi aplicată.

Nu este vânătoare în care cel puţin un mistreţ împuşcat să nu fie serologic pozitiv, să aibă pestă. Într-o asemenea situaţie, toţi mistreţii împuşcaţi în respectiva prtidă de vânătoare sunt îngropaţi pe spezele asociaţiei.

Din cei 559 de mistreţi împuşcaţi şi 41 găsiţi morţi, 28 au fost confirmaţi cu pestă porcină africană. Situaţia pare fără ieşire. Este demn de remarcat faptul că pe tot parcursului anului 2018, respectând cu stricteţe măsurile de biosecuritate, PPA nu a ajuns în exploataţiile/fermele comerciale, fiind totuşi impuse o sumedenie de restricţii.

PPA evoluează în 301 localităţi din 19 judeţe

Potrivit informaţiilor oficiale date publicităţii de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA, la sfârşitul anului, pe 28 decembrie, focare încă active de boală evoluează în 301 localităţi din 19 judeţe, cu un număr de 1.145 de focare (dintre care 19 în exploataţii comerciale) şi 558 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 364.212 de porci afectaţi de boală.

Potrivit sursei citate, au fost stinse 12 focare în judeţul Satu Mare şi un focar în judeţul Dâmboviţa.
Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel: Judeţul Satu-Mare – 8 focare în gospodăriile le populaţiei şi 35 de cazuri la mistreţi; Judeţul Bihor – 49 de focare în gospodăriile populaţiei şi 2 cazuri la mistreţi; Judeţul Sălaj – 5 cazuri la mistreţi; Judeţul Tulcea – 572 de focare (dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi un focar la o exploataţie de tip A) şi 100 de cazuri la mistreţi;

Judeţul Brăila – 124 de focare (dintre care 11 focare la exploataţii comerciale) şi 3 cazuri la mistreţi; Judeţul Constanţa – 88 de focare în gospodăriile ale populaţiei şi 4 cazuri la mistreţi; Judeţul Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile ale populaţiei şi 38 de cazuri la mistreţi; Judeţul Galaţi – 16 focare în gospodării ale populaţiei şi 7 cazuri la mistreţi; Judeţul Ilfov – 10 focare în gospodăriile populaţiei;

Judeţul Călăraşi – 100 de focare (dintre care 1 focar la o exploataţie comercială) şi 26 de cazuri la mistreţi; Judeţul Buzău – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ; Judeţul Giurgiu – 26 focare în gospodări ale populaţiei şi 12 cazuri la mistreţi; Judeţul Teleorman – 8 focare în gospodări ale populaţiei şi 323 de cazuri la mistreţi;

Judeţul Maramureş – 3 focare în gospodări ale populaţiei; Judeţul Vrancea – un focar în gospodăria populaţiei; Judeţul Dolj – un focar în gospodăria populaţiei; Judeţul Argeş – un focar în gospodăria populaţiei; Judeţul Olt – 6 focare în gospodări ale populaţiei şi 2 cazuri la misteţi; Judeţul Dâmboviţa – un focar într-o exploataţie de tip A.

Comune cu trichineloză

Până pe 28 decembrie au fost despăgubiţi 8.535 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 251.120.910 de lei.
În anul 2018, nici scrapia n-a ocolit judeţul nostru, fiind confirmată boala într-o turmă de ovine. Este demne de remarcat faptul că nici pesta rumegătoarelor mici, nici pesta aviară n-au fost confirmate, spre bucuria fermierilor.
Dacă în anii precedenţi, comuna Odoreu a fost unitatea administrativ teritorială a judeţului cu cele mai multe cazuri de trichineloză, iată că în ultimul buletin de presă al anului 2018, emis de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alinmentelor – DSVSA Satu Mare, au fost menţionate 14 cazuri de trichineloză la porcii domestici.

Centrul de “greutate” al acestei maladii s-a transferat în zona Oaş. Printre comunele în care au fost confirmate cazuri de trichineloză menţionăm: Turţ, Certeze, Batarci, Odoreu, Mădăras, Pomi, Hrip ş.a.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns