Image 1
Image 2

În 15 ani numărul cailor a scăzut de la 18.000 la 6.800 de capete

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Cai la Targul din Botiz
Cai la Targul din Botiz

Pe măsură ce creşte parcul de utilaje agricole, lucru impus de tehnologiile noi şi de dorinţa de a deveni competitivi pe piaţă, numeroşi locuitori de la sate renunţă la cai. Aşa se face că numai pe parcursul unui an la nivel de judeţ a scăzut cu aproape 1.000 numărul cailor.

Potrivit statisticilor oficiale, în anul 2015 în judeţ erau inventariaţi 7.790 de cai, în vreme ce în acest an numărul acestor animale a ajuns la 6.848 de capete, din care doar 44 de capete în societăţi cu profil agricol. Nu există certitudinea că numărul cailor este chiar cel evidenţiat. Statistica poate să difere puţin faţă de realitate. Asta ca urmare a faptului că şi pe mai departe mai sunt persoane care aduc animale din diverse zone ale ţării fără a respecta cu stricteţe prevederile privind mişcarea dobitoacelor, indiferent de specie – paşaport, formulare de mişcare ş.a.

Pe fondul reducerii efectivului de cai, până şi preţurile sunt modice acum, în prag de iarnă, mai ales atunci când este vorba despre metiși sau animale de rasă comună, dacă aşa se pot numi. În recentele târguri, în funcţie de şansă, s-au putut cumpăra cai la 1.300 – 1.500 de lei bucata, dar şi la 5.000 – 6.000 de lei, fiind vorba despre animale de rasă. După cum evoluează lucrurile, caii vor rămâne animale de agrement, dacă se ia în seamă faptul că în ultimii 10-15 ani numărul cailor din judeţ a scăzut la 40% faţă de efectivul anterior. De la aproape 18.000 la 6.800.

Mai multe citiți în ediția tipărită din data de 11 noiembrie, disponibilă la chioșcurile de ziare, sau în format electronic (PDF).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with