In judetul Satu Mare sunt suspendate 10.452 contracte de munca | Informaţia Zilei

In 14 mai, in judetul Satu Mare erau suspendate 10.452 contracte de munca

Scris de Cristina Bursuc, 19 mai 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După două luni de la instituirea stării de urgenţă în ţara noastră prin decret prezidenţial, având în vedere pandemia de coronavirus, am intrat într-o nouă etapă. Proiectul de lege care prevede măsurile pe care guvernul le poate lua în perioada stării de alertă a fost adoptat în Parlament.

In judeţul Satu Mare, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare, în data de 14 mai erau suspendate 10.452 contracte individuale de muncă, comparativ cu 20.002 câte erau la sfârşitul lunii aprilie, de la declararea stării de urgenţă (16 martie).

Dacă facem o raportare la nivelul întregii ţări, numărul contractelor de muncă suspendate de la instituirea stării de urgenţă a ajuns, ieri, la 578.789, potrivit cifrelor centralizate de Inspecţia Muncii şi transmise de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Scăderea este substanţială dacă amintim faptul că peste 1 milion de persoane aveau la un moment dat contractul de muncă suspendat.

Pe de altă parte, numărul contractelor de muncă încetate de la instituirea stării de urgenţă şi până luni era de 374.183.

Numărul angajatorilor activi din judeţ, apropiat cu cel din data de 15 martie

Din cele 10.452 contracte individuale de muncă ce erau suspendate la nivelul judeţului Satu Mare, la jumătatea lunii mai, se disting: 6.694 pentru întreruperea sau reducerea temporară a activitatii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare (conform art. 52 alin.(1) lit.c) din Codul Muncii); 37 pentru carantină  şi/sau forţă majoră (art. 50 lit.c şi f din Codul Muncii); 845 pentru reducerea programului de la 5 zile/săptămână la 4 zile pe săptămână (conform art. 52 alin.3 din Codul Muncii); 2.872 pentru alte motive fără legătură cu starea de urgenţă şi şomajul tehnic (concediu pentru îngrijirea copilului, concediu paternal, prin acordul părţilor etc).

Domeniile cele mai afectate de suspendarea contractelor individuale de muncă sunt: Turism şi HORECA (hoteluri, restaurante, baruri, cafenele), Comerţ, Transporturi, Industrie.

Numărul total al persoanelor angajate în acest moment la angajatorii cu sediul social în judeţul Satu Mare este de 84.939.

Numărul total al angajatorilor cu sediul social în judeţul Satu Mare (angajatori activi având contracte individuale de muncă înscrise în REGES – registrul general de evidenţă a salariaţilor transmis în format electronic în sistemul REVISAL) la data de 14 mai era de 9.234 angajatori activi, faţă de 9.251 câţi erau la data de 15 martie.

Petiţiile au privit în general restanţe la plata drepturilor salariale, sau desfacerea contractului de muncă

În perioada 16 martie – 14 mai 2020 au fost primite la I.T.M. Satu Mare 72 de petiţii de la persoane fizice (salariaţi).

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345