00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 01.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 02.25 Ne Cheamă Natura 03.25 Portret de artist 04.15 Concert Samus Quit Art - la Poesis 05.20 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Viorel Verzeş. Titlul emisiuni: Cât de sigur e sistemul de pensii de stat?(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Ziua pomiculturii sărbătorită la Săuca. 10.30 Religie cu Eva Laczko, invitaţi: Pallai Bela, Roman Janos. Titlul emisiunii: Retrospectiva vizitei papale. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni cu tânăra generaţie în scop ecologic. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 15.40 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 16.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 17.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Gheorghe Sabău. Titlul emisiunii: Box în weekend: Cupa Voinţa – memorial Timofie Pogăciaş şi Liviu Gheţe. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 25.06.2019

În 12 ani, numărul ajutoarelor de încălzire a scăzut de la 16.000 la 219

Scris de Vera Pop, 14 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Adrian Balaj

Adrian Balaj

Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) Satu Mare, susţine sătmărenii cu venituri mici prin acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, gaze naturale, energie electrică şi combustibili solizi sau petrolieri.

Adrian Bălaj, directorul DAS ne-a vorbit într-un interviu despre ajutoareale sociale, mai exact despre modificare plafonului venitului până la care se acordă ajutoarele, respectiv despre scăderea numărului de solicitări.

 

Plafonul s-a majorat de la 615 lei la 750 de lei

 

Conform directorului DAS, în această perioadă asistăm la o modificare legislativă care a intervenit de curând în sensul majorării plafonului venitului până la care se acordă aceste ajutoare de la 615 lei la 750 de lei, plafon care nu a mai fost modificat de cinci ani. Această majorare a venit pe fondul majorării pensiei minime care în prezent are valoarea de 640 de lei, dar şi datorită creşterii constante a veniturilor populaţiei.

Persoanele care sunt interesate de un astfel de ajutor trebuie să îşi facă un calcul al venitului net pe membru de familie din luna anterioară depunerii cererii şi, în măsura în care se încadrează, mai pot primi ajutor până în luna martie inclusiv.

Adrian Bălaj spune că este de aşteptat ca în perioada următoare să se majoreze numărul solicitărilor. De asemenea, directorul DAS a declarat că odată cu intrarea în noul an s-au modificat veniturile nete ale unor categorii sociale, precum şi unele beneficii şi prestaţii. Acesta le transmite cetăţenilor să aducă la cunoştinţa instituţiei orice modificare a veniturilor în termen de 5 zile de la survenirea lor. În caz contrar, sumele pot fi recuperate din veniturile pe care le realizează aceştia.

 

219 cereri pentru acest sezon

 

Până în prezent, la sediul DAS au fost depuse 187 de cereri în vederea acordării ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu gaz, 28 cu energie electrică şi patru cu lemne, deci 219 cereri pentru acest sezon. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut asistăm la o înjumătăţire a numărului de solicitări cauzată de plafonul de 615 lei care a existat în primele două luni de depunere a dosarelor. Scăderea numătului de cereri este şi mai drastică dacă ne gândim că în 2007 în jur de 16.000 de persoane au beneficiat de ajutoare de încălzire la Satu Mare. Cele mai mari scăderi au fost în 2010 în urma unor modificări legislative.

Solicitările şi actele necesare pentru ajutorul de încălzire se pot depune la sediul DAS în primele zece zile ale lunii, de luni până joi, în intervalul orar 8:30 – 14:30, ziua de vineri fiind dedicată introducerii cererilor în baza de date. Urmează apoi verificarea cererilor şi acordarea ajutoarelor care se regăsesc pe facturile de utilităţi din luna următoare.

 

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.