20.03.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Cornel Mureşan, Silviu Zetea. Titlul emisiunii: Jurnalişti pe locuri eligibile pe listele PNL şi PSD. (reluare) 01.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Boby Tincu. 02.30 Cultură – Opera filozofică a lui Vasile Lucaciu, repusă în circulaţie dupa 130 de ani. 04.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu – raport la 7575 de zile. 05.00 Cultură – Lansare de carte Nicolae Breban la Poesis. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Influenţa anturajului asupra criminalităţii la Satu Mare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko. Titlul emisiunii: Apreciere şi multă muncă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela, Vadas Krisztian. Titlul emisiunii: Viaţa greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Cornel Mureşan, Silviu Zetea. Titlul emisiunii: Jurnalişti pe locuri eligibile pe listele PNL şi PSD. (reluare) 13.00 Ştiri 13.20 Panoramic sportiv, cu Ionu Blăjan, invitat: Zoltan Pataki. Titlul emisiunii: Despre forbalul judeţean cu vicepreşedintele AJF-ului sătmărean. 14.00 Teleshopping 14.25 Cultură – Lansare de carte Nicolae Breban la Poesis. 15.20 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Boby Tincu. 16.20 Concert al Corurilor Bisericeşti Ortodoxe din Municipiul Satu Mare. 17.30 Zone Folclorice 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu – raport la 7575 de zile.

În 12 ani, numărul ajutoarelor de încălzire a scăzut de la 16.000 la 219

Scris de Vera Pop, 14 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Adrian Balaj

Adrian Balaj

Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) Satu Mare, susţine sătmărenii cu venituri mici prin acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, gaze naturale, energie electrică şi combustibili solizi sau petrolieri.

Adrian Bălaj, directorul DAS ne-a vorbit într-un interviu despre ajutoareale sociale, mai exact despre modificare plafonului venitului până la care se acordă ajutoarele, respectiv despre scăderea numărului de solicitări.

 

Plafonul s-a majorat de la 615 lei la 750 de lei

 

Conform directorului DAS, în această perioadă asistăm la o modificare legislativă care a intervenit de curând în sensul majorării plafonului venitului până la care se acordă aceste ajutoare de la 615 lei la 750 de lei, plafon care nu a mai fost modificat de cinci ani. Această majorare a venit pe fondul majorării pensiei minime care în prezent are valoarea de 640 de lei, dar şi datorită creşterii constante a veniturilor populaţiei.

Persoanele care sunt interesate de un astfel de ajutor trebuie să îşi facă un calcul al venitului net pe membru de familie din luna anterioară depunerii cererii şi, în măsura în care se încadrează, mai pot primi ajutor până în luna martie inclusiv.

Adrian Bălaj spune că este de aşteptat ca în perioada următoare să se majoreze numărul solicitărilor. De asemenea, directorul DAS a declarat că odată cu intrarea în noul an s-au modificat veniturile nete ale unor categorii sociale, precum şi unele beneficii şi prestaţii. Acesta le transmite cetăţenilor să aducă la cunoştinţa instituţiei orice modificare a veniturilor în termen de 5 zile de la survenirea lor. În caz contrar, sumele pot fi recuperate din veniturile pe care le realizează aceştia.

 

219 cereri pentru acest sezon

 

Până în prezent, la sediul DAS au fost depuse 187 de cereri în vederea acordării ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu gaz, 28 cu energie electrică şi patru cu lemne, deci 219 cereri pentru acest sezon. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut asistăm la o înjumătăţire a numărului de solicitări cauzată de plafonul de 615 lei care a existat în primele două luni de depunere a dosarelor. Scăderea numătului de cereri este şi mai drastică dacă ne gândim că în 2007 în jur de 16.000 de persoane au beneficiat de ajutoare de încălzire la Satu Mare. Cele mai mari scăderi au fost în 2010 în urma unor modificări legislative.

Solicitările şi actele necesare pentru ajutorul de încălzire se pot depune la sediul DAS în primele zece zile ale lunii, de luni până joi, în intervalul orar 8:30 – 14:30, ziua de vineri fiind dedicată introducerii cererilor în baza de date. Urmează apoi verificarea cererilor şi acordarea ajutoarelor care se regăsesc pe facturile de utilităţi din luna următoare.

 

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.