17.09.2019 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat:Nicolae Bondici. Titlul emisiunii:Învătătorul rămâne luminătorul satului. 05.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 06.00 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni:O echipă de specialişti în protecţia mediului, în vizită de studii. mediului mediului,în 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 10.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Cultura de Lavandă. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Înălţarea Sf.Cruci – Paznic Împărătesc 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 14.00 Agenda publică cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Panait, Mariana Sălageanu, Nagy Otto Titlul emisiunii: Educaţia, la un nou început.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat:Ştefan Szilagy. Titlul emisiunii:Radiografia campionatelor judeţene la fotbal. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiunii:Cum controlăm furia. 18.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare)

În 1-7 august se celebrează Săptămâna Mondială a Alăptării

Scris de Mihaela Ghiţă, 01 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Alimentaţia la sân, cel mai bun început în viaţă

În perioada 1-7 august 2019 se celebrează Săptămâna Mondială a Alăptării. Campania de informare are sloganul: “Informaţi părinţii. Promovaţi alimentaţia la sân! Acum şi pentru viitor!”

Săptămâna Mondială a Alăptării (sau Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân, SMAS) este celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august, în peste 120 de ţări, dintr-un motiv foarte simplu: alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a oferi copiilor de pretutindeni cel mai bun început în viaţă.

Alăptarea este o soluţie universală care oferă tuturor un start corect şi şanse egale în viaţă.

Alăptare exclusivă – hrănirea sugarilor numai cu lapte matern în primele şase luni de viaţă – ajută copiii să crească, prevenind subnutriţia, promovând dezvoltarea creierului şi reducând riscul să devină supraponderali.

Alăptarea este, de asemenea, primul vaccin al nou-născutului, oferind anticorpi vitali şi o stimulare a imunităţii.
Punerea nou-născuţilor la sân în prima oră a vieţii reduce riscul deceselor nou-născute.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a îmbrăţişat sărbătorirea anuală a Săptămânii Mondiale a Alăptării de către statele membre, ca o modalitate valoroasă de a susţine, proteja şi promova alimentaţia la sân în întreaga lume.

În ciuda acestor beneficii clare, mulţi copii nu sunt alăptaţi. La nivel global, numai aproximativ doi din cinci dintre toţi nou-născuţii sunt puşi la sân în decurs de o oră de la naştere – şi numai 40% dintre copii sub şase luni sunt alăptaţi exclusiv.

Conform unui studiu desfăşurat în 2016 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, în România, rata alăptării exclusive a fost de 12,6%, printre cele mai mici din Europa. Datele analizate în dinamică, indică o scădere a ratei alăptării exclusive în ultimii ani. În Studiul sănătăţii reproducerii (2004) prevalenţa alăptării exclusive era de 14,4 %, iar în studiul privind Statusul nutriţional al copiilor sub 5ani (2005) prevalenţa alăptării exclusive era de 20,8%. Analiza detaliată a prevalenţei alăptării exclusive a copiilor mai mici de 6 luni pe grupe de vârstă lunare relevă că, chiar şi în prima lună de viaţă, ponderea copiilor alăptaţi exclusiv depăşeşte doar cu puţin 30%. Indiferent de studiul pe care l-am considera de referinţă, prevalenţa alăptării exclusive a scăzut în ultimii 7-8 ani.

Campania are ca obiectiv general asigurarea unei nutriţii optime a copiilor până la vârsta de 24 de luni, iar ca obiective specifice în acord cu obiectivul OMS, creşterea la 50% a copiilor alimentaţi exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă, până în anul 2025.

Specialiştii subliniază rolul pozitiv pe care alimentaţia la sân exclusivă îl are asupra sănătăţii nou născutului şi prevenirii îmbolnăvirilor şi a mortalităţii premature a acestora.

Există dovezi temeinice că o alăptare eficientă are numeroase efecte asupra copilului: combate bolile infecţioase, reduce incidenţa şi severitatea diareei, reduce infecţiile respiratorii şi otita medie acută, previne malocluzia (creşterea dinţilor în poziţie şi cu orientare vicioasă) şi cariile dentare, sporeşte inteligenţa etc.

Pentru mamă, avantajele sunt multiple, pornind de la reducerea riscului de cancer mamar, cancer ovarian, hipertensiune arterială, etc. Totodată, creşte distanţa dintre sarcini.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.