Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Eva Laczko, Mihai Toth, Csaba Laposi, titlul emisiunii: Concert memorial Elvis Presley la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Aurelia Fedorca, Romeo Nicoară, Mircea Dobra, titlul emisiunii: Ce se alege din programul de guvernare PSD? (reluare) 02.33 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Iepurii mai profitabili decât vacile? 03.35 Street music festival 04.25 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 04.56 Performanţe fără recompense 05.25 Fior di Szatmar 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Eva Laczko, Mihai Toth, Csaba Laposi, titlul emisiunii: Concert memorial Elvis Presley la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.43 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 10.26 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ, titlul emisiunii: Cum învingem deznădejdea? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Aurelia Fedorca, Romeo Nicoară, Mircea Dobra, titlul emisiunii: Ce se alege din programul de guvernare PSD? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 14.09 Teleshopping 14.25 Sport, meci de fotbal FC Olimpia- ASU Poli Timişoara 16.05 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Promovarea transporturilor alternative nepoluante 16.37 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Marinello Norbeto 17.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 18.40 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Florile între pasiune şi afacere 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Ştiri

Improvizaţii

Scris de Dumitru Păcuraru, 27 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dacă ar fi să căutăm un punct comun al măsurilor, soluţiilor, modificărilor, rectificărilor, cel mai potrivit cuvânt ar fi IMPROVIZAŢIA. Nimic nu este dus până la capăt. Legile adoptate de parlament şi promulgate de preşedinte au carenţe, nu se pot aplica sau favorizează abuzurile. Ordonanţele de urgenţă sunt improvizaţii prin excelenţă. Cârpelile ulterioare nu fac decât să amplifice ambiguitatea care guvernează în general activitatea legislativă.

Legea învăţământului s-a modificat de sute de ori. Ce să mai spunem despre codurile penale. Nici măcar o lege clară a circulaţiei nu este făcută ca lumea. Legea funciară a generat zeci de mii de procese. Singura lege perfectă este fărădelegea.

Regele improvizaţiilor este guvernul. Indiferent de culoarea politică, fiecare guvern îşi face propria lui lege. Taie cam tot ce a făcut guvernul precedent, urmând ca guvernul următor să anuleze cam tot ce a făcut predecesorul.

Primăriile nu se lasă mai prejos. Dacă un primar nu câştigă un nou mandat, cel care vine după el o ia de la capăt. O perioadă continuă proiectele începute, însă numai până în momentul când îşi face propriile proiecte. Acestea la rândul lor vor fi sistate dacă primarul nu va obţine un nou mandat.
Uneori parcă se întrezăreşte câte o limită, dictată fie de bunul simţ, fie din neputinţa de a gândi alte proiecte. Acest lucru se vede mai ales la primării. Dar tonul general îl dă guvernul.

Dintre toate guvernele, cel instalat la începutul anului, o vreme condus de Sorin Grindeanu, iar acum de Mihai Tudose, depăşeşte orice imaginaţie în materie de improvizaţie. Nici experimentele cele mai curajoase ale unor savanţi excentrici nu ating gradul de improvizaţie al guvernanţilor actuali.

Desfiinţează taxe pentru a înfiinţa altele, îşi propun să creeze noi locuri de muncă, dar majorează taxa pe muncă. Majorează salarii, pregătindu-se în realitate să taie alte drepturi. Impresia de haos generalizat este mai vie ca niciodată. Că nu ştie stânga ce face dreapta este puţin spus pentru a caracteriza situaţia actuală din ţară.

Despre birocraţie ce să mai vorbim. Fostul guvern Cioloş îşi propunea să pună în funcţiune o maşină de tocat hârtii. Proiectul a rămas în aer. Se produc hârtii pe bandă rulantă. Nu pentru o producţie de hârtie sunt angajaţi atâţia bugetari?

Dacă nu ar trebui hârtii cum şi-ar justifica prezenţa în instituţiile de stat? Mihai Tudose a decis să blocheze posturile în administraţia centrală. Oricum, măsura afectează numai clientela politică a celor de la putere.

Ce face opoziţia? Ceea ce a făcut întotdeauna: critică şi se pregăteşte să facă exact lucrurile pe care le critică după ce va veni la putere. Ce nu le place la alţii, vor face ei. Aşa merge treaba.
Între timp în ţară cresc nemulţumirile. Dar ce pot face oamenii? Să nu-i mai voteze la următoarele alegeri pe cei care sunt la guvernare sau deţin puterea la nivel local. Vor vota alt partid, alt primar, care la rândul lor vor proceda la fel ca predecesorii aleşi. Aşa se progresează în pas de melc sau în stilul racului. Când se face un pas înainte şi doi înapoi este totuşi un progres, pentru că se pot face şi trei înapoi şi unul înainte.

Improvizaţia în sine a devenit o armă politică. Făcându-te că munceşti poţi păcăli oamenii. Nu pentru multă vreme. Adică până vin alţii cu alte şmecherii şi păcăleli.
Este o discuţie pe marginea construcţiei de autostrăzi: cum s-a reuşit performanţa de a nu da în folosinţă niciun metru de autostradă? Este o întreagă filozofie.

Autostrăzile se văd cu ochiul liber. Sunt lucruri la fel de importante care nu s-au făcut, dar nu sunt la vedere. Are rost să ne plângem? Poate că da. Vorbind despre lucrurile care nu se fac, poate îi prinde ruşinea pe politicieni şi se apucă de treabă serios. Întrebarea este dacă sunt în stare să priceapă ce au de făcut.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend