18.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 01.30 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 03.00 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 04.50 Cultură – 10x10 Născut în România 05.50 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Liviu Ciupe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Erdei D. Istvan. Titlul emisiuni: Cum va fi bugetul din care se va gospodări România în 2019? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Vasile Fănăţean. Titlul emisiunii: Aspecte sesizate în cursul controalelor gărzii de mediu. 10.00 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas. Titlul emisiunii: Ministranţii diecezei au învheiat un an bogat. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Romeo Nicoară – raport la 753 de zile. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan. Titlul emisiunii: Despre planurile sătmărenilor la şah in 2019. 16.40 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură

Ieşirea din expectativă

Scris de Dumitru Păcuraru, 23 februarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cum trece din selecta lume a principiilor în lumea reală, Klaus Iohannis riscă să facă gafe. Prin urmare preşedintele ar trebui să se limiteze la comunicate seci, la enunţuri scurte, concise, astfel încât să nu lase loc interpretărilor. Dacă mergem puţin în spate vom observa că a gafat în faţa celor mai nevinovate întrebări. Ultimul exemplu. În cazul Antenelor preşedintele a încercat să spună că libertatea presei este mai presus de orice, este esenţială şi determinantă într-o democraţie, şi a reieşit că a criticat decizia justiţiei de confiscare a averii lui Dan Voiculescu, în care se includ şi clădirile confiscate de stat în care funcţionează staţiile de televiziune.

Calificând acţiunea ANAF “heirupistă, nepotrivită şi discutabilă“, preşedintele şi-a atras criticile fanilor de pe pagina sa de facebook. A pierdut mii de like-uri, ceea ce l-a îngrijorat în aşa măsură încât a revenit asupra declaraţiilor. Încercând să spună că a vrut să spună altceva decât a spus, preşedintele a părăsit încă o dată serafica lume a principiilor.

Nu spunem că preşedintele ar trebui să locuiască într-o sferă de sticlă. De la şeful statului se aşteaptă chiar mai mult decât îi revine prin fişa postului. Traian Băsescu s-a impus ca lider, a devenit cel mai puternic politician tocmai pentru că şi-a depăşit prerogativele prezidenţiale. Nu ne putem aştepta de la Klaus Iohannis să păşească pe urmele fostului preşedinte. El îşi doreşte să fie un altfel de preşedinte. Întrebarea este dacă PNL  se consolează cu ideea că preşedintele şi-a propus să nu se implice în viaţa partidelor şi, prin urmare, nu ajută deloc partidul al cărui candidat a fost.

Anunţată din timp, cu specificaţia că preşedintele va face declaraţii privind viaţa politică internă în plenul reunit al Parlamentului, Klaus Iohannis nu a ieşit din tipicul intervenţiilor cu care ne-a obişnuit. Presa nu poate scoate aproape nimic picant. Nu a ameninţat pe nimeni, nu a vorbit în doi peri, iar în final se poate trage concluzia că nu a spus nimic în plus faţă de ce ştia toată lumea.

Parlamentarii nu au izbuncnit în aplauze, nici nu au bătut din picioare. Prezenţa a numeroşi ambasadori a dat o notă aparte evenimentului. Este primul discurs al preşedintelui din acest an în faţa Parlamentului. Este deosebit prin faptul că este un an electoral. Despre modul în care se fac la noi campaniile electorale a vorbit ceva mai pe larg. A cerut o altfel de campanie. Liniştită, aşezată, fără excese şi fără pomeni electorale.

Discursul, propabil cel mai lung de la instalarea lui în funcţie, se transformă într-un document programatic. Nu i se poate reproşa nimic, însă întrebarea este dacă preşedintele are mijloacele pentru transformarea acestor idei programatice în fapte reale? Sună frumos, sunt idei moderne, europene, dar care preşedinte sau care politician nu vorbeşte frumos? Adversarii se vor grăbi să desfiinţeze discursul preşedintelui. Presa nu va face decât să ofere suportul unor dezbateri nicidecum aşezate şi liniştite.

În mod demonstrativ, Victor Ponta a părăsit sala. Traian Băsescu, deja este un critic al politicii externe pe care o promovează Klaus Iohannis. Printre alţi adversari declaraţi se numără şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. În mod special acestora, dar şi altora, li s-a adresat preşedintele avertizând că nu se va limita la rolul de spectator. Se poate trage o concluzie? Da, se poate – Klaus Iohannis a decis că nu va mai fi un preşedinte spectator.

Abonează-te acum Online!