Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

ICR: Concerte, expoziţii şi recitaluri de poezie dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României

Scris de Vasile Andreica, 28 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Reprezentanţele Institutului Cultural Român (ICR) din străinătate organizează ample manifestări culturale, concerte şi expoziţii cu prilejul sărbătorii Zilei Naţionale.

* ICR Beijing a organizat, în perioada 24-28 noiembrie, evenimentul „Muzică şi joc românesc la Beijing”, care a cuprins expoziţia de obiecte tradiţionale româneşti, concertul formaţiei Aud Band, dansuri populare româneşti şi un recital de poezie.

* ICR „Titu Maiorescu” de la Berlin şi Ambasada României în Republica Federală Germană vor realiza un dublu eveniment de anvergură — omagierea a 100 de ani de la naşterea compozitorului şi pianistului Dinu Lipatti şi organizarea Zilei Naţionale a României la Berlin. Astfel, în data de 7 decembrie va avea loc un concert de muzică clasică, iar în sala de concert va fi prezentată o expoziţie dedicată lui Dinu Lipatti, realizată de Muzeul „George Enescu” din Bucureşti.

* ICR de la Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul ţărilor de Jos, va organiza un concert de muzică de cameră susţinut de cvartetul condus de violonista Irina Simon-Renes, dedicat compozitorului român George Enescu, la Biserica De Nieuwe Badkapel din Scheveningen, în data de 30 noiembrie. De asemenea, în data de 28 noiembrie va avea loc concertul Divine: Omagiu Maria Tănase, susţinut de solista Oana Cătălina Chiţu şi ansamblul ei, la Abaţia Neumünster Luxemburg.

* În data de 29 noiembrie, ICR Budapesta şi Consulatul General al României la Seghedin vor celebra Ziua Naţională a României printr-un concert susţinut de Ansamblul folcloric „Cununiţa” al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Sântana — Arad.

În data de 4 decembrie, va avea loc un concert organizat în colaborare cu Ambasada României, susţinut de Trupa Nightlosers la Hotelul Marriott din Budapesta. Trupa Nightlosers va interpreta o selecţie de piese de pe ultimele albume lansate.

* ICR „Mihai Eminescu” de la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova şi Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici”, va prezenta un concert simfonic dedicat Zilei Naţionale a României, în data de 28 noiembrie la sediul filarmonicii, susţinut de violonistul român Francesco Ionaşcu şi de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchievici”, sub bagheta dirijorului Mihai Agafiţa.

* ICR „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul împreună cu Consulatul General al României la Istanbul propun organizarea unui concert extraordinar susţinut de Orchestra Română de Tineret, în data de 5 decembrie, în Sala de concerte Cemal Reşit Rey. În perioada 29 noiembrie — 4 decembrie, la Catedrala Franciscană „Sf. Anton” şi la Biserica Ortodoxă Sf. Muceniţă Parascheva, vor avea loc două concerte susţinute de Grupul „Vlahos”.

În data de 28 noiembrie se va deschide expoziţia de artă tradiţională românească, realizată în colaborare cu Consulatul General al României la Istanbul şi Comunitatea Ortodoxă Română din Istanbul.

* ICR de la Lisabona organizează, pe 29 noiembrie, în Salonul Nobil al Academiei de Ştiinţe, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză, un concert de gală dedicat Zilei Naţionale, în interpretarea unui cvartet format din patru artişti români prestigioşi, rezidenţi în Portugalia: Constantin Sandu (pian); Radu Ungureanu (vioară); Ceciliu Ovidiu Isfan (violă); Laurenţiu Ivan-Coca (vioară).

* ICR Londra va prezenta, în data de 28 noiembrie, la Cadogan Hall, concertul extraordinar „Lipatti 100” pentru a marca Centenarul Lipatti, Ziua Naţională şi Centenarul Marii Uniri. Concertul va fi susţinut de solista Alexandra Dăriescu şi Royal Philharmonic Orchestra sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal.

Un alt eveniment cu ocazia celebrării Zilei Naţionale va fi concertul de muzică clasică (canto) din cadrul seriei „Concertelor Enescu”, susţinut de soprana Andreea Soare, tenorul Florin Guzgă şi de pianistul Philip Richardson în data de 7 decembrie la sediul Institutului.

* ICR Madrid, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei, îşi propune sărbătorirea Zilei Naţionale a României la Madrid printr-un eveniment de diplomaţie culturală care să cuprindă un concert susţinut de violoncelistul Andrei Kivu şi de pianista Mara Dobresco în auditoriul Muzeului Lazaro Galdiano din Madrid (30 noiembrie), urmat de o recepţie şi un masterclass susţinut de Andrei Kivu în data de 1 decembrie la Conservatorul din Madrid (El Real Conservatorio Superior de Música de Madrid).

În perioada 1-11 decembrie, ICR Madrid va organiza o expoziţie de măşti tradiţionale româneşti în sala Mănăstirii Franciscane de Călugări „San José” din Brihuega, în cadrul expoziţiei „Instantanee de iarnă. Măşti şi costume tradiţionale” ale fotografului Florin Andreescu şi un spectacol lectură în limba spaniolă, în interpretarea actorului spaniol Ramiro Melgar, după o poveste românească.

* Totodată, ICR Madrid în colaborare cu Primăria oraşului Gernika-Lumo şi Asociaţia culturală „1 Decembrie” propune expoziţia „Bucureştiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini”, în perioada 27 noiembrie — 11 decembrie, în oraşul cu valoare simbolică Gernika (Guernica).

* ICR New York, în colaborare cu Ambasada României în SUA, organizează un recital susţinut de soprana Andreea Soare, solistă a Operei Naţionale din Paris, acompaniată la pian de Yoan Hereau la Weill Recital Hall — Carnegie Hall, în data de 29 noiembrie.

* ICR Paris, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Franceză, organizează cea de-a IX-a ediţie a Săptămânii filmului românesc la Paris, între 5 şi 12 decembrie, ediţie care va avea loc în premieră la Cinéma Le Lincoln, în apropierea Champs-Elysées. Săptămâna filmului românesc de la Paris va prezenta publicului francez ultimele noutăţi cinematografice româneşti, fiind vorba de filme produse în 2016-2017, implicând 16 proiecţii pe parcursul a opt zile, cuprinzând 14 lungmetraje artistice, dintre care un film classic şi două filme documentare. Vor fi susţinute inclusiv dezbateri cu regizorii sau membrii echipei de filmare sau actori, precum şi cu invitaţii. Invitatul de onoare al Săptămânii de film va fi scriitorul şi filmologul Cristian Tudor Popescu, iar dezbaterile vor fi moderate de producătorul de film Dan Burlac.

* ICR Praga va marca Ziua Naţională a României printr-un concert susţinut de grupul folcloric vocal-instrumental „Fiii Putnei”, în data de 4 decembrie, pe scena amplasată în aer liber în centrul capitalei ceheşti cu ocazia Târgului de Crăciun de la Praga. De asemenea, în ziua de 3 decembrie, acest grup folcloric va susţine un concert de colinde de Crăciun din zona Bucovinei la Biserica Românească de la Praga după slujba de duminică.

* Accademia di Romania din Roma, în colaborare cu Ambasada României în Republica Italiană, Ministerul român al Apărării Naţionale şi Ministerul italian al Apărării, sprijină organizarea concertului susţinut de fanfara Muzica Reprezentativă a Armatei din România şi de fanfara „Legione Allievi Carabinieri di Roma”, la Auditorium Parco della Musica din Roma, în data de 29 noiembrie.

* ICR de la Stockholm va organiza un concert susţinut de Cvartetul Arkadia, care va avea loc în data de 28 noiembrie la Filarmonica Regală din Stockholm.

* ICR de la Tel Aviv va găzdui la sediu, în perioada 27 noiembrie — 19 ianuarie 2018, expoziţia de pictură şi grafică „Magia penelului”, semnată de artistul israelian de origine română Baruch Elron (1934-2006). De asemenea, va organiza un eveniment muzical, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel, în data de 27 noiembrie, la Muzeul de Artă din Tel Aviv.

* ICR Varşovia susţine organizarea unui recital de vioară şi pian cu o dublă semnificaţie: omagierea creaţiei pianistului, compozitorului şi pedagogului român Dinu Lipatti, la aniversarea a 100 de ani de la naştere şi sărbătorirea Zilei Naţionale a României. Recitalul va avea loc la Varşovia, în data de 2 decembrie, la Palatul de pe Insulă (Palac na Wyspie).

* Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va organiza expoziţia foto-documentară dedicată Centenarului Primului Război Mondial la Veneţia (1 decembrie 2017 — 31 ianuarie 2018), cu scopul de a prezenta publicului larg italian implicarea românilor şi a României în Primul Război Mondial, cu ajutorul documentelor de arhivă, a fotografiilor, ilustraţiilor contemporane şi a documentelor de presă. De asemenea, va organiza în data de 1 decembrie concertul aniversar Lipatti 100, susţinut de violonista Mălina Ciobanu şi pianistul italian Matteo Andri, în colaborare cu Scuola Grande di San Marco din Veneţia şi Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti.

* ICR Viena şi Ambasada României la Viena marchează Ziua Naţională a României printr-un concert de muzică clasică în interpretarea Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” alături de solista Alexandra Dariescu (dirijor Gabriel Bebeşelea). Evenimentul va avea loc în data de 30 noiembrie în Sala Mare a Musikverein Viena.

În data de 1 decembrie va avea loc la Haus der Kultur din Anif, landul Salzburg concertul intitulat „Periplu muzical România-Salzburg”, susţinut de şase studenţi români ai Universităţii „Mozarteum” din Salzburg, realizat în colaborare cu Consulatul Onorific al României la Salzburg şi Ambasada României în Republica Austria.

De asemenea, Ambasada României de la Sarajevo şi Institutul Cultural Român de la Viena marchează Ziua Naţională a României la Sarajevo printr-un concert al Corului Allegretto (Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti). Evenimentul va avea loc în data de 27 noiembrie în Sala Amfiteatru din complexul UNITIC din Sarajevo şi va cuprinde o recepţie oferită de Ambasada României de la Sarajevo.

Evenimentele organizate au rolul de a face cunoscută cultura română în afara ţării şi de a creşte vizibilitatea acesteia, înscriindu-se astfel în misiunea Institutului Cultural Român, care în fiecare an acordă o atenţie deosebită celebrării Zilei Naţionale.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.