Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Ciprian Crăciun – raport la 500 de zile 03.36 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vânătoare 05.48 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.50 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.55 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.16 Teleshopping 11.33 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 14.28 Teleshopping 14.43 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 15.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Sike Tamas, titlul emisiunii: Parcurile, grădinile, refugii importante pentru biodiversitate 15.55 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Despre oamenii demonizaţi 16.48 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitat Florin Mulcuţan, titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine 18.40 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţ 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Rostul consilierii psihologice în doliu 23.30 Ştiri

Iarna se erodează guvernele

Scris de Dumitru Păcuraru, 17 octombrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

    Nu doar Napoleon a fost învins de generalul Iarnă. A devenit un loc comun pentru opoziţie să spună că guvernul nu va trece prin iarnă. Problemele apar odată cu primele zăpezi. Aproape întotdeauna ninsorile vin pe neaşteptate şi prind administraţiile nepregătite. Pe măsură ce se înaintează în iarnă apar alte şi alte probleme. Căldura în apartamente, apa caldă şi nu în ultimul rând preţul mare la gaze accentuează sentimentul că se trăieşte din ce în ce mai greu. Evident, din cauza guvernului.

Nici anul acesta nu face excepţie. Deja au început problemele. Bucureştenii stau în frig. Radet nu dă nici apă caldă. S-a început lucrul la conducte la început de toamnă. De vină nu poate fi nimeni altcineva decât Guvernul şi Primăria Capitalei. Desigur, şi toamna este de vină, pentru că a venit prea devreme cu frig şi ploi.
Când natura s-a hotărât să lupte împotriva Guvernului, opoziţia nu trebuie să facă nimic altceva decât să aştepte. Dacă mama-natură  mai este ajutată şi de alte instituţii, cum ar fi DNA, dar şi de societatea civilă, de sindicate, de presă, de conjunctura externă şi nu în ultimul rând de chiar gafele puterii, fără îndoială guvernul va ieşi din iarnă ca un urs rebegit de foame.
În ce constă gafele celor aflaţi la putere? De exemplu discuţia despre remanierea guvernamentală nu face altceva decât să întărească impresia că guvernul Ponta este slab şi ineficient pentru că are în componenţa sa miniştri care trebuie daţi urgent afară. După apariţia acestei informaţii, Liviu Dragnea se chinuie să dezmintă ştirea. Dar este deja prea târziu. Au apărut şi numele celor care ar urma să fie schimbaţi. Pe listă sunt ministrul de la Justiţie, cel de la Transporturi şi ministrul Educaţiei. Au apărut şi motivele. Robert Cazanciuc nu a făcut niciun pas pentru a continua reforma în Justiţie. Ministrul de la Transporturi, Iulian Matache, este scos vinovat pentru starea drumurilor şi pentru lipsa autostrăzilor. Mai puţin evidente sunt motivele pentru care ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, ar trebui remaniat. Dar nu contează. În momentul în care îi apare numele pe lista miniştrilor incapabili, soarta lui este pecetluită.
Doi din cei trei miniştri aflaţi pe făraş, cum zice presa, sunt de la PSD, iar unul de la ALDE. Au rămas neatinşi miniştri de la UNPR. Ca să nu se supere Gabriel Oprea şi, Doamne fereşte, să schimbe tabăra.
Dacă Liviu Dragnea s-a grăbit să dezmintă ştirea că va avea loc o remaniere guvernamentală, Victor Ponta a preferat să tacă. În definitiv, ţine de resortul premierului să schimbe miniştri. Cum a rămas fără o reală putere politică în propriul său partid, premierul ar putea face nişte jocuri. El ştie foarte bine fiecare ministru al cui om este. Când Dragnea va încerca să-şi plaseze oamenii lui în poziţii-cheie, Ponta poate răspunde eliminându-i oamenii din Executiv. La fel ca şi capriciile iernii, prin jocurile în PSD distribuirea puterii nu este definitivată până la sfârşitul mandatului. Se pot întâmpla multe pe parcursul iernii, la fel cum situaţia din PSD, şi în general de pe scena politică, se poate schimba de la o zi la alta.
PNL, totuşi, nu-şi poate permite să fie un simplu spectator. Dacă guvernul face greşeli şi opoziţia nu le sesizează la timp, greşelile sunt trecute cu vederea şi de către populaţie. Presa face multe, dar nu are cum să înlocuiască sau să joace rolul opoziţiei. Opoziţia are datoria să grăbească procesul de erodare a guvernului. Să nu lase acest lucru pe seama iernii.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend