Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Felicia Hrihorişan, Alina Perşa. Titlul emisiunii: Partea întunecată a internetului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime comise între membrii ai familiei 03.33 Nicolae Mureşan, un veteran al festivalului Oţeloaia 04.34 Caii sătmăreni de performanţă 05.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 05.52 Info studio, cu Eva Laczko, invitaţi Tiberiu Koczinger, Dohi Trepszker Zsofia. Titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Tiberiu Vălean, Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Manifestări împotriva avortului la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga. Titlul emisiunii: Relaţia dintre medicul de familie şi pacient 14.08 Teleshopping 14.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 15.25 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Radu Iancu. Titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.32 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Dorle Ghiriti, Paula Fedorca. Titlul emisiunii: Orientarea şcolară pentru elevii din ciclu gimnazial 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină,invitat Ionuţ Bujor. Titlul emisiunii: Mai aveţi curajul să circulaţi cu autobusele vechi ale Transurbanului? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Gaz Metan Mediaş 22.30 Concert Youth on Stage 23.30 Ştiri

Iarna se erodează guvernele

Scris de Dumitru Păcuraru, 17 octombrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

    Nu doar Napoleon a fost învins de generalul Iarnă. A devenit un loc comun pentru opoziţie să spună că guvernul nu va trece prin iarnă. Problemele apar odată cu primele zăpezi. Aproape întotdeauna ninsorile vin pe neaşteptate şi prind administraţiile nepregătite. Pe măsură ce se înaintează în iarnă apar alte şi alte probleme. Căldura în apartamente, apa caldă şi nu în ultimul rând preţul mare la gaze accentuează sentimentul că se trăieşte din ce în ce mai greu. Evident, din cauza guvernului.

Nici anul acesta nu face excepţie. Deja au început problemele. Bucureştenii stau în frig. Radet nu dă nici apă caldă. S-a început lucrul la conducte la început de toamnă. De vină nu poate fi nimeni altcineva decât Guvernul şi Primăria Capitalei. Desigur, şi toamna este de vină, pentru că a venit prea devreme cu frig şi ploi.
Când natura s-a hotărât să lupte împotriva Guvernului, opoziţia nu trebuie să facă nimic altceva decât să aştepte. Dacă mama-natură  mai este ajutată şi de alte instituţii, cum ar fi DNA, dar şi de societatea civilă, de sindicate, de presă, de conjunctura externă şi nu în ultimul rând de chiar gafele puterii, fără îndoială guvernul va ieşi din iarnă ca un urs rebegit de foame.
În ce constă gafele celor aflaţi la putere? De exemplu discuţia despre remanierea guvernamentală nu face altceva decât să întărească impresia că guvernul Ponta este slab şi ineficient pentru că are în componenţa sa miniştri care trebuie daţi urgent afară. După apariţia acestei informaţii, Liviu Dragnea se chinuie să dezmintă ştirea. Dar este deja prea târziu. Au apărut şi numele celor care ar urma să fie schimbaţi. Pe listă sunt ministrul de la Justiţie, cel de la Transporturi şi ministrul Educaţiei. Au apărut şi motivele. Robert Cazanciuc nu a făcut niciun pas pentru a continua reforma în Justiţie. Ministrul de la Transporturi, Iulian Matache, este scos vinovat pentru starea drumurilor şi pentru lipsa autostrăzilor. Mai puţin evidente sunt motivele pentru care ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, ar trebui remaniat. Dar nu contează. În momentul în care îi apare numele pe lista miniştrilor incapabili, soarta lui este pecetluită.
Doi din cei trei miniştri aflaţi pe făraş, cum zice presa, sunt de la PSD, iar unul de la ALDE. Au rămas neatinşi miniştri de la UNPR. Ca să nu se supere Gabriel Oprea şi, Doamne fereşte, să schimbe tabăra.
Dacă Liviu Dragnea s-a grăbit să dezmintă ştirea că va avea loc o remaniere guvernamentală, Victor Ponta a preferat să tacă. În definitiv, ţine de resortul premierului să schimbe miniştri. Cum a rămas fără o reală putere politică în propriul său partid, premierul ar putea face nişte jocuri. El ştie foarte bine fiecare ministru al cui om este. Când Dragnea va încerca să-şi plaseze oamenii lui în poziţii-cheie, Ponta poate răspunde eliminându-i oamenii din Executiv. La fel ca şi capriciile iernii, prin jocurile în PSD distribuirea puterii nu este definitivată până la sfârşitul mandatului. Se pot întâmpla multe pe parcursul iernii, la fel cum situaţia din PSD, şi în general de pe scena politică, se poate schimba de la o zi la alta.
PNL, totuşi, nu-şi poate permite să fie un simplu spectator. Dacă guvernul face greşeli şi opoziţia nu le sesizează la timp, greşelile sunt trecute cu vederea şi de către populaţie. Presa face multe, dar nu are cum să înlocuiască sau să joace rolul opoziţiei. Opoziţia are datoria să grăbească procesul de erodare a guvernului. Să nu lase acest lucru pe seama iernii.

Abonează-te acum Online!