Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă decembrie este luna cadourilor, iată că ianuarie s-a dovedit a fi luna codurilor. După accidentul aviatic din munţii Apuseni, codurile s-au succedat rapid. De la codul galben s-a trecut la portocaliu, apoi la roşu pentru ca din 1 februarie să se treacă la codul penal. Preşedintele Băsescu s-a abţinut pe toată perioada codurilor colorate. Nu a intervenit deloc nici atunci când s-a decretat cod roşu sau stare de alertă nu a scos un cuvânt cu toate că el este autorul cugetării “iarna nu-i ca vara”. În schimb a intrat în alertă în ceasul al doisprezecelea, pe marginea codului penal. Justiţiarii, gazetari, politicieni, magistraţi au constatat că modificările le oferă portiţe de scăpare celor care încalcă legea. Codul de procedură penală a fost atacat de preşedinte abia acum. De ce a intrat toată lumea în viteză cu două zile înainte de intrarea în vigoare? Joi, adică cu două zile înainte de adoptare, încă se lucra din greu la modificări. Lucru pe genunchi, cum se spune.

Traian Băsescu a lovit din prima şi din plin. Îl avertizează pe primul ministru că dacă nu modifică articolul referitor la interceptările telefonice înseamnă că îşi pune emblema corupţiei pe frunte. Ponta se apără spunând că modificările în cauză sunt din 2009, de pe vremea ministrului Cătălin Predoiu. Aşadar, codul penal a împins de pe agenda publică restul codurilor. Zăpezile, sinistraţii, drumurile blocate au trecut în plan secundar. Politicienii au ieşit din bârlog. Au materie primă. Se pot confrunta. Au un subiect care se poate politiza mult şi bine.

Cei mai nemulţumiţi sunt procurorii. Din 1 februarie nu se mai pot înregistra convorbirile telefonice decât după ce subiectul a fost anunţat că este cercetat penal. Li se ia practic arma cea mai teribilă a procurorilor. Majoritatea dosarelor sunt instrumentate pe baza convorbirilor telefonice. S-a şi ajuns la o adevărată psihoză. “Nu pot să spun la telefon” este o expresie la ordinea zilei, chiar dacă în fond este vorba despre nişte chestii banale. Are de pierdut şi presa. Înregistrările fac sarea şi piperul multor articole de ziar sau emisiuni de televiziune.

Fără îndoială, acest articol bizar este rodul negocierilor dintre partide. Toţi politicienii, de toate culorile, de la putere şi din opoziţie, şi-au dat mâna pentru a scăpa de vigilenţa procurorilor. Putem vorbi despre o adevărata conspiraţie? Din moment ce nu a transpirat nimic despre acest dubios articol, par să fie întrunite toate datele unei conspiraţii.

Dar modificările nu se limitează doar la acest aspect. Potrivit primelor declaraţii ale magistraţilor, inclusiv a procurorului şef al DNA, vor fi multe situaţii în care inculpaţii vor scăpa datorită unor deficienţe din Codul de procedură penală. Cum se va termina acest scandal în faşă? USL are ocazia de a-şi dovedi forţa celor 70 de procente. PSD, PC şi mai cu seamă PNL, s-au plâns mereu că au fost supuse unor presiuni din partea DNA. Premierul Ponta nu a ezitat să catalogheze condamnarea lui Adrian Năstase una politică. PNL a avut cei mai mulţi miniştri care s-au trezit cu dosare penale. Chiar joi Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, a fost condamnat la cinci ani de puşcărie. Alţi liberali au fost îndelung cercetaţi, dar până la urmă şi-au dovedit nevinovăţia, în instanţă. Acuzaţiile nu au putut fi probate de procurori, deşi au beneficiat din plin de înregistrările convorbirilor telefonice. Pe scurt, vechiul cod de procedură penală nu a fost perfect. Va fi mai corect cel ce va intra în vigoare la 1 februarie? Efectele se vor vedea în timp.

 

Campania electorală coboară în stradă

Suceava lui Gheorghe Flutur pare să fie prima redută pe care vrea s-o cucerească AUR. George Simion și-a adunat armata și începe asaltul împotriva președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, un lider marcant al PNL.

Sigla Informatia Zilei

Aşa va guverna PSD?

S-a discutat atât de mult despre economisire, despre măsurile care trebuie luate pentru a nu depăşi deficitul bugetar încât avem impresia că deja s-a rezolvat problema.