Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

Hramul bisericii din Lateran

Scris de Eva Laczko, 09 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Basilica din Lateran

Basilica din Lateran

La procesul Sfântului Iustin filozoful şi al însoţitorilor săi, prefectul Rusticus a întrebat: «Unde vă adunaţi voi?» Iustin a răspuns: «Fiecare unde poate şi unde preferă; tu crezi că noi ne adunăm în­tr-un singur loc, dar nu este aşa, deoarece Dumnezeul creştinilor, care este nevăzut, nu este prezent doar într-un anumit loc, ci El umple cu prezenţa sa cerul şi pământul şi credincioşii săi îi aduc laudă şi preamă­rire în orice loc». (Actele martiriului S. Iustin şi al însoţitorilor săi).

În răspunsul său răspicat, marele apologet Sfântul Iustin repetă în faţa ju­decătorului ceea ce Isus îi spusese femeii samaritene: «Crede-mă, fe­meie, că vine ceasul când nici pe acest munte, nici la Ierusalim nu vă veţi închina Tatălui. Voi vă închinaţi la ceea ce nu cunoaşteţi, noi ne închinăm la ceea ce cunoaştem, căci mântuirea vine de la iudei. Vine însă ceasul, ba chiar acum este, când adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în spirit şi adevăr, căci însuşi Tatăl astfel de închină­tori caută. Dumnezeu este spirit, iar închinătorii lui trebuie să se închi­ne în spirit şi adevăr» (I, IV, 21-24).

Sărbătoarea de astăzi, sfinţirea bazilicii Preasfântului Mântuitor sau a Sfântului Ioan din Lateran, nu contrazice mărturia Sfântului Iustin sau cuvântul lui Cristos. Respectând porunca şi datoria de a face rugăciune totdeauna şi pretutindeni, încă din timpul apostolilor, creştinii au ales anumite locuri în care să se întâlnească pentru a se ruga împreună, pen­tru a proclama şi asculta cuvântul lui Dumnezeu, pentru a participa la taina morţii şi învierii lui Cristos, împlinind testamentul lăsat de El: «Luaţi şi mâncaţi din aceasta toţi; luaţi şi beţi toţi; faceţi aceasta în amintirea mea».

La început aceste reuniuni se ţineau în case particulare, şi pentru motivul că Biserica nu era recunoscută, dar creştinii au căutat să obţină recunoaşterea dreptului de a avea lăcaşuri de închinare. Astfel, se amin­teşte un fapt petrecut la începutul secolului al III-lea, când împăratul Alexandru Sever dă dreptate comunităţii creştine într-un proces împo­triva cârciumarilor care se opuneau la transformarea unui local în lăcaş de cult.

Bazilica Laterană a fost ridicată de către Papa Melchiade (311-314) pe terenul donat în acest scop de împăratul Constantin, alături de Pala­tul Lateran, care a fost reşedinţă imperială şi a devenit locuinţa suvera­nului pontif. În acest palat, actualmente sediul Vicariatului Romei, s-au ţinut cinci «concilii ecumenice», în anii 1123, 1139, 1179, 1215, 1512. Ba­zilica Laterană este considerată «mama şi capul tuturor bisericilor din oraşul Roma şi din lumea întreagă» – «omnium ecclesiarum Urbis et Orbis mater et caput».

Sărbătoarea sfinţirii acestei biserici a fost mai întâi o sărbătoare a oraşului Roma, dar nu peste mult timp a fost extinsă la toate bisericile de rit roman, ca semn al iubirii şi al unirii cu Catedrala lui Petru, care, după cum scria Sfântul Ignaţiu din Antiohia (+ 107) «universo caritatis coetui praesidet» – «stă în fruntea tuturor celor adunaţi prin dragoste», adică a întregii creştinătăţi. Sfântul Cezar de Arles se adresa credincioşilor săi, spunându-le: «Cristos ne-a ajutat, fra­ţilor preaiubiţi, să cinstim astăzi cu nespusă bucurie ziua de naştere a acestei biserici, dar nu uitaţi că noi trebuie să fim templul adevărat şi viu al lui Dumnezeu» (Sermo 229).

(Vieţile Sfinţilor)

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.