23.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 01.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina. 02.30 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni:Scandal pe seama confesiunilor religioase. 05.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko invitat: Balogh Sándor. Titlul emisiunii: Administrarea fondurilor de vânătoare în timpul iernii. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 09.45 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 14.45 Teleshopping 15.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni: Scandal pe seama confesiunilor religioase. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ioînuţ Blăjan, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Noutăţi la început de an din boxul sătmărean. 16.45 Cultură 17.30 Zone Folclorice 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina.

“Hippolyt, lacheul” a înveselit publicul Trupei Harag Gyorgy

Scris de Vasile Andreica, 12 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Hippolyt şi familia

Hippolyt şi familia

Continuând tradiţia spectacolelor muzicale cu care întâmpină fiecare Revelion, trupa Harag Gyorgy a Teatrului de Nord a propus de această dată o piesă celebră în Ungaria şi foarte ofertantă pentru actori şi public, însă realizarea ei scenică nu a depăşit o medie confortabilă.

Piesa lui István Zágon şi scenariul de film al lui Károly Nóti cu muzica lui Mihály Eisemann le-au adaptat pentru scena sătmăreană directorul artistic Bessenyei Gedo Istvan şi coregraful Bordas Attila. Ca multe asemenea spectacole, şi acesta era prevăzut să fie regizat de Bessenyei Istvan, dar moartea sa fulgerătoare în toamnă a făcut ca planurile să se schimbe şi a aruncat o umbră asupra proiectului, care s-a resimţit, credem noi, în rezultatul final.

Acest Hippolyt, lacheu de meserie, a slujit şaptesprezzece ani în casa unui conte şi a plecat de acolo, zice el, din scrupule morale (de fapt nimeni nu mai asculta de planificările lui stricte). De data asta e angajat de o Chiriţă unguroaică, soţia unui vagonetar scăpătat, şi purcede să întoarcă pe dos tabieturile familiei, după moda aristocratică, inclusiv schimbând de tot mobilele din casă, fapt care îl va exaspera pe Schneider-tatăl. Intriga sentimentală destul de banală o are în centru pe fiica familiei, frumoasa Terka, sedusă de un şofer care de fapt (desigur) era un nobil falit şi curtată cu jumătate de gură de infantilul fiu al unui notabil local care la o adică poate decide soarta unui contract bănos de salubrizare. Când mai apare şi o pipiţă dansatoare în peisaj lucrurile o iau razna de tot, dar se termină cu bine. Hippolyt, învins de realităţile vieţii burgheze, şi-a încheiat patetica misiune.

Cu o regie cuminte, fârâ îndrăzneli notabile, având o parte muzicală relativ banală (poate duetul servitorilor şi aria stăpânului casei, ambele în debutul actului al doilea, ies puţin în evidenţă), spectacolul trăieşte sau cade prin jocul actoricesc. Acompaniamentul a fost asigurat din nou de orchestra consacrată, cu Annamaria Manfredi, Anderco Peter, Zagoni Mihaly, Marcel Sabo şi Cserey Csaba, grup care susţine de foarte mult timp aceste spectacole tradiţionale.

Ne-am bucurat să-l regăsim pe Nagy Orban într-un rol mai consistent, dozând conştiincios exasperarea capului familiei şi dezvăluirea caracterului său slab, într-o prestaţie foarte bună având în vedere că timpul său pentru actorie e limitat de îndatoririle administrative. Moldovan Blanka încape bine în rolul soţiei vanitoase şi dacă vreodată Chiriţa va reveni pe scena sătmăreană credem că şi-a găsit interpreta ideală. Bogar Barbara aduce o tuşă de inteligenţă în portretul fetei de măritat care ştie ce vrea şi e mai mult decât o “icoană-ntr-un altar s-o pui”, iar partenerul ei, Bodea Tibor, transmite prin bruscheţea unor gesturi frământările contelui devenit şofer. În rolul lui Hippolyt, Gaal Gyula e scorţos, impecabil, zen, parcă prea corect şi prea polizat: în fond personajul trebuie să pară picat din altă lume, iar spectatorii mai vechi îşi mai amintesc prestaţia savuroasă în rol a lui Czintos Jozsef, ajutată probabil şi de o regie mai implicată. Decent cuplul servitorilor, Orban Zsolt şi Keresztes Agnes, cu un plus pentru cea din urmă, o actriţă tot mai interesantă. Peter Attila Zsolt evită de data asta şarjele în rolul lui Makats cel tânăr, fiind mai curând un complice decât un complicat, iar Dioszegi Attila are o prezenţă impunătoare în rolul consilierului şi am vrea să-l mai vedem.

Lăsăm la urmă prestaţia lui Gal Agnes în rolul picantei dansatoare Mimi ca să-i facem un compliment foarte mare pentru un actor: pur şi simplu n-am recunoscut-o pe scenă.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.