Image 1
Image 2

Hipermarket din Satu Mare, amendat cu 5.000 lei de veterinari

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Hipermarket amendat la Satu Mare pentru depozitarea necorespunzatoate a produselor
Hipermarket amendat la Satu Mare pentru depozitarea necorespunzatoate a produselor

Nu s-au respectat normele sanitare pentru depozitarea produselor alimentare

Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au realizat 97 acţiuni de control. Verificările au vizat: unităţi de abatorizare animale, unităţi de procesare carne şi lapte, depozite alimentare, unităţi de alimentaţie publică, unităţi de vânzare cu amănuntul, supermarketuri, pieţe agroalimentare etc.

Au continuat acţiunile de verificare efectuate de inspectori de specialitate din cadrul DSVSA în hypermarketuri, supermarketuri, marketuri, magazine alimentare, restaurante, unităţi de catering, baruri, chioşcuri alimentare din incinta unităţilor de învăţământ din judeţ. DSVSA a desfăşurat controale tematice specifice, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, dar şi a prevenirii răspândirii virusului Pestei Porcine Africane.

Inspectorii de specialitate au aplicat 2 sancţiuni contravenţionale, din care un avertisment şi o amendă în valoare de 5.000 lei, în cazul unui Hipermarket din Satu Mare, pentru nerespectarea normelor sanitare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare, şi un avertisment în Piaţa Agroalimentară din Satu Mare, pentru comercializarea directă către consumatorul final într-un spaţiu neamenajat.

În urma acţiunilor de verificare, în Pieţele Agroalimentare din judeţul Satu Mare, a fost supusă sechestrului sau reţinerii oficiale cantitatea de 39,1 kg carne de porc, în valoare de 977,5 lei. Cantitatea de carne a fost confiscată şi dirijată spre incinerare într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Având în vedere evoluţia pe teritoriul României a pestei porcine africane, aşa cum am mai informat, carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc şi produsele din carne care conţin carne de porc nu pot face obiectul transportului către alte State Membre, dacă provin din zonele cuprinse în Decizia Comisiei nr. 709/2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite State Membre ale UE.

Recomandări ale inspectorilor pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare

Pentru a preîntâmpina apariţia unor toxiinfecţii alimentare, vă recomandăm următoarele:
Să cumpăraţi produse alimentare, numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă.

Să nu cumpăraţi lapte şi produse lactate de la necunoscuţi sau de la vânzători ocazionali din pieţele agroalimentare care nu au spaţii special amenajate, dotate şi destinate în acest scop.
Cât mai repede posibil după achiziţionare, alimentele de origine animală să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0˚C ;i 4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12˚C.

Să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate la temperaturile indicate pe ambalaj.
Să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite.
Produsele care au fost decongelate să nu le recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior.
Să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente.

Să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma. Legumele şi fructele se spală sub jet de apă timp de 60 de secunde sau într-un vas cu apă din abundență, după care se clătesc cu apă curată. Ideal ar fi ca fructele să fie introduse 15 -20 secunde în apă caldă la 75-80 ºC, aceasta fiind cea mai eficientă modalitate de a distruge protozoarele şi ouăle acestora.

Fructele şi legumele cu coaja tare se spală cu ajutorul unei perii speciale care să pătrundă şi în zonele mai puţin accesibile. Cele moi se spală cu mâinile goale. În cazul pachetelor cu legume prespălate, precum salata gata de a fi consumată, verificaţi indicaţiile de pe pachet. Totuşi, dacă este posibil, pentru siguranţa copiilor pot fi trecute şi acestea pe sub un jet generos cu apă.
Pentru orice fel de sesizări, vă rugăm să apelaţi CALL CENTER la numărul de telefon 0800826787 sau 0261715956.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with