Guvernul turează motoarele | Informaţia Zilei

Guvernul turează motoarele

Scris de Dumitru Păcuraru, 27 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Viorica Dăncilă promite că îşi dă demisia dacă nu intră în turul doi. În acelaşi timp a pasat responsabilitatea campaniei electorale pe umerii organizaţiilor judeţene. În funcţie de rezultatele obţinute în fiecare judeţ va depinde soarta preşedintelui de organizaţie.

Rezultate slabe înseamnă demitere pe toată linia, de la preşedintele partidului la fiecare lider local cu rezultate slabe. Demisia preşedintelui PSD înseamnă şi demisia premierului? La PSD aşa s-au petrecut lucrurile până acum.

Nu se poate spune că strategia nu este bine gândită politic. Responsabilizarea întregului lanţ de conducere va avea drept consecinţă mobilizarea generală.

Până la euroalegerile din 26 mai PSD era recunoscut ca o maşinărie de vot, un bolid electoral care rupea totul în cale. Hopul de la ultimele alegeri l-a trezit la realitate. Este adevărat că eşecul poate fi pus pe seama lui Liviu Dragnea, el fiind cel ce a condus campania electorală, închiderea lui survenind a doua zi după alegeri.

Un simplu plan nu este însă de ajuns pentru a asigura victoria în primul tur al prezidenţialelor. Strategia este mai amplă şi implică negocieri care să asigure o majoritate parlamentară sigură în cazul demisiei guvernului Dăncilă. În acest sens trebuie înţelese negocierile cu Pro România pentru intrarea la guvernare. ALDE, cu toate că PSD a refuzat oferta lui Tăriceanu de a fi acceptat candidat comun al coaliţiei de guvernare, se vede obligat să rămână la guvernare pentru că altfel dispare ca partid. Trecerea lui în tabăra PNL-USR ar anula toate principiile enunţate de Tăriceanu ca opozant al lui Iohannis, ca un critic al „statului paralel” şi apărător al drepturilor încălcate prin abuzurile instituţiilor de forţă.

Pro România probabil va accepta să intre la guvernare din toamnă, dar va avea şi un candidat prezidenţial ce o va concura pe Viorica Dăncilă. La fel va proceda şi ALDE. Prin urmare şansele ca Viorica Dăncilă să intre în turul doi scad din cauza aliaţilor, însă prin demisia premierului înţelegem că nu se sparge coaliţia de guvernare. Şansa de a fi desemnat premier Tăriceanu sau Ponta devine plauzibilă. Nu este exclus ca pe parcursul campaniei prezidenţiale să auzim de un tandem Dăncilă-Ponta sau Dăncilă-Tăriceanu.

Nu trebuie uitat că alegerile prezidenţiale premerg alegerile locale şi în acelaşi timp le pregătesc. Victoria unui candidat al dreptei, Iohannis sau Barta, obligă PSD, ALDE şi Pro România să strângă rândurile pentru a rămâne la guvernare. Colaborarea lor va da roade şi la alegerile locale. Pentru că atât primarii cât şi preşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi dintr-un singur tur foarte probabil vor avea candidaţi comuni. Acelaşi lucru, în cazul alegerilor locale, se prefigurează în unele judeţe şi la PNL şi USR-PLUS.

Este de domeniul evidenţei că guvernul Dăncilă anunţă o serie de acţiuni care seamănă a reformă şi restructurare deocamdată de sus în jos. Ministerele, agenţiile, regiile de stat sunt suprasaturate de personal angajat pe criterii politice. Dacă se taie în carne vie, şi dacă restructurările vor coborî la nivel local, s-a putea ca Viorica Dăncilă să prindă turul doi. Turarea motoarelor guvernării, a administraţiei centrale şi locale pot face din Dăncilă un contracandidat redutabil al lui Klaus Iohannis.

Dacă echipa care conduce campania prezidenţială a Vioricăi Dăncilă îşi extinde atribuţiile şi dă sfaturi şi pentru eficientizarea activităţii guvernului, candidatul PSD poate intra în turul doi. Probabil se are în vedere şi concentrarea tunurilor pe un singur contracandidat, pe cel care poate fi acuzat că nu a făcut nimic, adică pe Iohannis, ignorându-l pe Dan Barna.

Abonează-te acum Online!
  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517