Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

Guvernul paşilor înapoi

Scris de Dumitru Păcuraru, 21 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Lui Dacian Cioloş îi place să spună că el conduce un guvern independent. Evită cuvântul tehnocrat. Evită să arate că este mai apropiat de PNL decât de PSD. Pentru că se teme de PSD mai mult decât de “strada” care se presupune că l-a făcut prim ministru.

Până acum Dacian Cioloş nu a ieşit din limitele pe care le-a impus fostul guvern decât timid şi nesemnificativ. Mai degrabă a făcut paşi înapoi decât salturile revoluţionare pe care le aştepta “strada”. Este un om precaut, dar nu din dorinţa de a situa economia în direcţia bună, pragmatică. Structural este un social democrat, nu un capitalist feroce fără mamă, fără tată, cu ochii ţintiţi spre macro şi micro-stabilitate. Ţinta lui este puterea fără direcţie clară. Adică şi cu dreapta şi cu stânga. Ca imagine îi convine să fie văzut ca un politician de dreapta, dar este mai atent la mişcările PSD-ului pentru că mandatul său depinde de voinţa majorităţii parlamentare, adică de PSD, ALDE şi UNPR.

Asta explică de ce a refuzat atât de tranşant cererea Alinei Gorghiu de a emite o ordonanţă de urgenţă astfel încât alegerile primarilor să se facă din două tururi. A uitat că asta a cerut şi “strada”. A declarat că nu este democratic. Argumentul suprem este dacă modificarea este constituţională sau nu. Ar fi trebuit să arunce pisica în curtea Curţii Constituţionale, nu să o pună pe copreşedinta PNL într-o situaţie caraghioasă.

Dacă premierul afirmă că el conduce un guvern independent ar trebui să vedem decizii luate fără să ţină seama de factorul politic. Îngheţarea salariilor bugetarilor anunţată cu destulă reticenţă ar putea fi considerată o măsură anti-politicianistă. Dar este prea puţin. Se simte prea acut că tehnocraţii din guvern nu au exerciţiul guvernării. Lucru care nu i-a împiedicat să profite de beneficiile aduse de guvernare luându-şi locuinţe de serviciu pentru care nu plătesc nici chirie, nici utilităţi. Începând să-i cunoască, populaţia trage concluzia că tehnocraţii ajunşi miniştri nu sunt altfel decât cei politici.

Presupunând că fostul guvern nu ar fi  adoptat un nou cod fiscal, nu ar fi operat nişte schimbări destul de curajoase pentru un partid de stânga, ce ar fi făcut guvernul independent? Măsurile pe care le ia sunt de suprafaţă, nu de substanţă. A trecut problema plagiatelor de la guvern la universităţi. Se ocupă de scriitorii din puşcării, dar ignoră existenţa mediului cultural din libertate. Acestea sunt măsuri de domnişoare, nu de tehnocraţi cu experienţă managerială.

Activitatea guvernului independent seamănă mai degrabă cu un dans al lebedelor pe gheaţă decât cu o revoluţie managerială. Unde sunt măsurile pentru accelerarea accesării fondurilor europene? Unde sunt investiţiile care ar trebui să creeze locuri de muncă? Guvernul în loc să pună piciorul pe acceleraţie a pus economia pe pilot automat. A descoperit că este mai  comod şi mai profitabil politic să te foloseşti de legea inerţiei şi să nu mergi contra curentului ;i să tai în carne vie. Câţi sunt convinşi că acest guvern întruchipează  România lucrului bine făcut? Până acum poate că l-a convins doar pe preşedintele Iohannis. PNL începe să aibă dubii. Mai ales Alina Gorghiu, umilită în public.

Abonează-te acum Online!