Image 1
Image 2

Guvernul compromisului limitat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernul Cioloș, care va fi votat probabil de majoritatea parlamentarilor, nu poate fi socotit decât un experiment. Premierul desemnat a adunat oameni din toate domeniile care trec drept tehnocrați. O parte dintre ei au în spate o anumită activitate politică. Au trecut pe la partide, au ocupat funcții pe criterii politice. Un prim incident s-a petrecut în primele ore după prezentarea listei.

Candidatul pentru Ministerul Sănătății, un tânăr de 28 de ani, a fost scos de pe listă după ce i s-au văzut pozele în chiloți pe care tânărul le postase pe internet. Cine l-o fi propus? La patru ani după terminarea facultății, plecat de doi ani în Franța, cum se putea gândi premierul Cioloș că ar fi putut conduce unul dintre cele mai grele ministere?

  Desigur, restul candidaților nu și-au postat poze în chiloți pe rețelele de socializare. Marea lor majoritate au CV-uri impresionante. Au ocupat funcții de conducere, dar nu în prima linie. Mulți au o experiență managerială din poziții secunde. O parte provin din zona managementului birocratic. În sfârșit, cei 22 sau 23 de miniștri vor trebui să facă o echipă.

Nu-i unește aceeași ideologie. Nu s-au cunoscut între ei. În urmă cu doar o săptămână nu multora le-a trecut prin cap că vor deveni miniștri peste noapte. Partidele, în mare parte, vor susține acest guvern rezultat în urma unor proteste de stradă. Partidul cel mai apropiat de acest guvern va fi PNL.

Desemnat de președintele Iohannis, premierul Cioloș a încercat să meargă pe o linie subțire dintre partide. Le-a tratat cu aceeași măsură. S-a consultat și a negociat cu PSD la fel cum a făcut-o cu PNL. Va primi toate voturile liberalilor și în parte și a parlamentarilor PSD. Liviu Dragnea a declarat că susține guvernul de tehnocrați.

Are și un fel de obligație morală față de Vasile Dâncu, fost membru PSD inclus în Guvernul Cioloș. Este cel mai important membru al Cabinetului, și ca vicepremier, și ca ministru al Dezvoltării Regionale. Baronii PSD știu că acolo sunt banii. Deci au un motiv să le mai treacă supărarea după defunctul guvern Ponta.

Premierul desemnat Dacian Cioloș nu a ignorat nici un grup parlamentar. S-a întâlnit chiar și cu PMP, partid cu opt parlamentari. A discutat cu fostul președinte Traian Băsescu, lider de facto al Mișcării Populare. L-a căutat și pe Mircea Geoană, președinte al PSRO, un partid-fantomă. UNPR și UDMR, deși au pus condiții, vor vota guvernul fără să mai aștepte vreo garanție că Dacian Cioloș va ține seama de pretențiile lor.

Singurul partid care declară tranșant că nu va vota guvernul de tehnorați este ALDE. Nu se pune problema că fără voturile celor 30 și ceva de parlamentari ai partidului lui Tăriceanu Guvernul Cioloș va avea probleme. Aldiștii au prins o nișă goală și cred că vor avea un avantaj poziționându-se ca partid de opoziție.

Lucrurile se vor limpezi după învestirea guvernului. După o perioadă de grație, foarte scurtă pentru că mandatul guvernului este de doar un an, se vor despărți apele de uscat. PSD va trece în opoziție, iar PNL va încerca săși aroge eventualele merite ale acestui guvern de experți. Meritele sau eșecul vor fi decontate în mod cu totul special de președintele Iohannis.

Nu în ultimul rând este în joc onoarea experților. Dacă echipa adunată din atâtea domenii nu va da rezultate, pentru multă vreme de aici înainte nu se va mai vorbi despre un guvern de tehnocrați decât cu dispreț. Nicio țară din UE nu are un guvern de tehnocrați neasumat total de către un partid.  Țările cu democrație consolidată nu fac experiențe de genul celui pe care l-a pus la cale președintele Iohannis.