Guvernul a căzut. Ce urmează? | Informaţia Zilei

Guvernul a căzut. Ce urmează?

Scris de Dumitru Păcuraru, 07 februarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Planul A a căzut. Planul B nu se cunoaşte. Dacă există un plan A şi un plan B neapărat trebuie să existe un Plan C. Ne găsim într-o asemenea situaţie.

Foarte probabil PNL şi-a făcut socoteala că odată cu căderea guvernului preşedintele va prelua frâiele şi în cel mai scurt timp va deschide calea spre alegerile anticipate. Altfel nu se explică de ce Ludovic Orban nu a negociat cu Victor Ponta să nu voteze moţiunea de cenzură.

Poate a negociat, însă  în alt sens. Poate că Pro România este implicată în declanşarea alegerilor anticipate.

Indiferent de ce se va întâmpla, este cert că preşedintele Iohannis va face tot ce îi stă în putinţă pentru a forţa organizarea alegerilor parlamentare în acest sezon.

Asumarea răspunderii guvernului pe legea alegerii primarilor în două tururi a fost o simplă momeală. Nici o clipă PNL nu a avut de gând să modifice legea pentru că majoritatea primarilor liberali în funcţie nu-şi doresc nicio schimbare. Aşadar, a fost o păcăleală. Iar cine păcăleşte odată va  încerca să păcălească încă odată şi încă odată.

Din păcăleală în păcăleală au funcţionat toate guvernele din ultimii 20 de ani. Poate că singurul guvern sincer a fost cel din perioada 1996-2000. Problema a fost că ţărăniştii erau nişte romantici incurabili. Au vrut, dar nu au putut. După cum a declarat preşedintele Constantinescu la sfărşitul mandatului, a fost învins de Securitate.

De cine este învins acum guvernul Orban? Cel mai probabil de propria lui neputinţă.

Este preşedintele Iohannis singurul decident? Dacă nu a existat o înţelegere între Ponta şi Orban înseamnă că există o înţelegere între Pro România şi PSD.  Fiul rătăcitor se întoarce  acasă. Poate că  pare prea devreme. Dacă cele două partide aveau răbdare şi nu ofereau pe tavă şansa de a se organiza alegeri anticipate, peste câteva luni ar fi câştigat mai mult.

În general, toate partidele se grăbesc să ajungă la guvernare, indiferent de condiţii. După alegeri, ca şi după căderea unui guvern, se despart apele de uscat. Aşa se întâmplă şi acum. Deşi a votat moţiunea, UDMR anunţă că nu intră în combinaţie cu PSD pentru formarea unei noi majorităţi. Cu această ocazie ALDE a demonstrat că s-a rupt de stânga.

Avem în acest moment două tabere clar delimitate. Pe de o parte stânga s-a redus la PSD şi Pro România în vreme ce dreapta este reprezentată de PNL, USR, PMP, ALDE şi UDMR. Dacă preşedintele ar deveni un liant, cele cinci partide ar intra într-un soi de alianţă de tip CDR sau „Dreptate şi Adevăr” şi ar  începe să colaboreze în modul cel mai serios pentru câştigarea viitoarele alegeri.

S-a ajuns într-o situaţie similară celei din primii ani de după căderea regimului comunist. Stânga s-a radicalizat, iar dreapta este divizată. Lipsesc însă un Ion Iliescu şi un Corneliu Coposu.

Îl vede cineva pe un Marcel Ciolacu artizanul unei construcţii guvernamentale? Îl dispreţuieşte chiar Victor Ponta, aliatul său de peste noapte.

  Pe dreapta, lucrurile nu sunt mai clare. PNL nu întinde nici măcar un deget spre ALDE şi PMP. Relaţiile cu USR sunt tensionate. UDMR are  propriile interese şi prea puţin îi pasă cu cine se aliază pentru a şi le atinge. Preşedintele Klaus Iohannis pare mai degrabă interesat de accesoriile puterii decât de implementarea unei reforme reale, profunde.

Primând doar orgoliile personale şi interesele înguste de partid, cu aşa actori se poate juca orice piesă, fie comedie, fie dramă, cu aceeaşi intensitate.

Abonează-te acum Online!
  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517