Image 1
Image 2

Guvernarea pe timp de pandemie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Spania, una dintre cele mai afectate țări lovite de pandemia de coronavirus, transferă răspunderea protecției sanitare pe umerii cetățenilor. S-au ridicat restricțiile de călătorie, s-au anulat perioadele de carantină și izolare la intrarea în țară.

Dacă fiecare cetățean răspunde de propria sănătate ce rol are statul? Statul, în speță guvernul, și-a rezervat dreptul de a răspunde de economie.

Spania nu este singura țară care merge cu relaxarea până aproape de anularea tuturor restricțiilor pentru a reporni industria turismului.

Grecia și Bulgaria, alte țări pentru care perioada estivală înseamnă venituri substanțiale la buget, au alte reguli de funcționare a hotelurilor și restaurantelor decât România. Proprietarii de hoteluri și restaurante de pe litoralul Mării Negre se întreabă de ce, dar nu primesc răspunsuri care să-i mulțumească. Avem aici câteva exemple despre modul în care se guvernează pe timp de pandemie.

Ignorând faptul că virusul nu ține seama de granițe, de apartenența la Spațiul Schengen, după aproape patru luni de la declanșarea pandemiei nici măcar țările din Europa nu au adoptat măsuri similare pentru întreg spațiul UE.

Fiecare guvern face ce vrea. Rezultatele se reflectă în starea economiei, moralul populației și în numărul de morți.

Din acest punct de vedere guvernul PNL se poate lăuda cu un număr de decese mai mic, dar rămâne corigent la măsurile pentru susținerea economiei.

Spre deosebire de Spania, să spunem, guvernul român și-a asumat sarcina de a proteja cetățeanul, pasând răspunderea repornirii economiei pe umerii patronilor.

Guvernul Orban și-a făcut o fixație din a explica cum se pune masca pe față și ce lungime are distanța fizică.

Să facă acest lucru pentru că vin alegerile? Tot ce este posibil, dar se poate bănui și o lipsă de capacitate intelectuală administrativă la cel mai înalt nivel.

Guvernul pare să-și fi epuizat ideile despre modul în care trebuie să acționeze pentru repornirea economiei.

Liberalii uită că la toamnă voturile se vor acorda nu pentru că guvernul ne-a învățat cum să purtăm măștile, ci pentru starea economiei în această perioadă.

PNL se comportă ca un partid de stânga și practică deja un discurs specific stângii. Imită PSD-ul pe toate palierele, de la politica internă la cea externă. Unde poate fi așezată declarația prim vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan despre ministrul de externe al Ungariei pe care-l numește “Jigodia lui Orban”?

Va reînvia PNL tradiția campaniilor naționaliste inaugurate de Ion Iliescu și duse la paroxism de Corneliu Vadim Tudor? Să nu fi învățat PNL că UDMR își sporește voturile cu cât sunt mai înjurați ungurii?

PNL ar trebui să acționeze unitar, cu comanda la președintele Iohannis, dar partidul este deja înțesat cu mediocrități care acționează după cum îi taie capul.

Pe fondul unor neîmpliniri economice, al unor deficiențe majore de abordare managerială, sunt întrunite toate condițiile pentru lupte politice interne haotice atât în PNL cât și în PSD.
PNL este pe cale să rateze repornirea economiei, iar PSD se află în fața unui congres fără să aibă un candidat cu calități de lider. Se poate ceva mai rău?

Când principalele partide, în cazul nostru PNL și PSD, încep să semene între ele, să aibă puncte comune, viitorul nu este deloc încurajator. Președintele Iohannis a intuit că șansa PNL de a deveni cel mai important partid din țară este îndepărtarea de PSD.

Cu cât PNL va reuși să demonstreze că este altceva decât a fost PSD, cu atât are mai multe șanse de a se situa în apropierea procentului de 40%. Dar guvernează PNL altfel decât a guvernat PSD? Guvernarea pe timp de pandemie necesită curaj, idei noi, echitate și echilibru, și mai ales transparență. Câte din aceste calități se regăsesc la actualii guvernanți?

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Ce înseamnă un an mai bun?

Fiecare an este întâmpinat cu noi speranțe. Urându-și “La mulți ani” pentru moment oamenii uită de necazuri și se proiectează într-o lume mai bună.

Sigla Informatia Zilei

Sfaturi de pe margine

Asculta acest articol Ce mai fac, ce mai spun foştii? Unii dau sfaturi, alţii au reintrat în anonimatul din care