Guvernarea pe timp de pandemie | Informaţia Zilei

Guvernarea pe timp de pandemie

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 iunie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Spania, una dintre cele mai afectate ţări lovite de pandemia de coronavirus, transferă răspunderea protecţiei sanitare pe umerii cetăţenilor. S-au ridicat restricţiile de călătorie, s-au anulat perioadele de carantină şi izolare la intrarea în ţară.

Dacă fiecare cetăţean răspunde de propria sănătate ce rol are statul? Statul, în speţă guvernul, şi-a rezervat dreptul de a răspunde de economie.

Spania nu este singura ţară care merge cu relaxarea până aproape de anularea tuturor restricţiilor pentru a reporni industria turismului.

Grecia şi Bulgaria, alte ţări pentru care perioada estivală înseamnă venituri substanţiale la buget, au alte reguli de funcţionare a hotelurilor şi restaurantelor decât România. Proprietarii de hoteluri şi restaurante de pe litoralul Mării Negre se întreabă de ce, dar nu primesc răspunsuri care să-i mulţumească. Avem aici câteva exemple despre modul în care se guvernează pe timp de pandemie.

Ignorând faptul că virusul nu ţine seama de graniţe, de apartenenţa la Spaţiul Schengen, după aproape patru luni de la declanşarea pandemiei nici măcar ţările din Europa nu au adoptat măsuri similare pentru întreg spaţiul UE.

Fiecare guvern face ce vrea. Rezultatele se reflectă în starea economiei, moralul populaţiei şi în numărul de morţi.

Din acest punct de vedere guvernul PNL se poate lăuda cu un număr de decese mai mic, dar rămâne corigent la măsurile pentru susţinerea economiei.

Spre deosebire de Spania, să spunem, guvernul român şi-a asumat sarcina de a proteja cetăţeanul, pasând răspunderea repornirii economiei pe umerii patronilor.

Guvernul Orban şi-a făcut o fixaţie din a explica cum se pune masca pe faţă şi ce lungime are distanţa fizică.

Să facă acest lucru pentru că vin alegerile? Tot ce este posibil, dar se poate bănui şi o lipsă de capacitate intelectuală administrativă la cel mai înalt nivel.

Guvernul pare să-şi fi epuizat ideile despre modul în care trebuie să acţioneze pentru repornirea economiei.

Liberalii uită că la toamnă voturile se vor acorda nu pentru că guvernul ne-a învăţat cum să purtăm măştile, ci pentru starea economiei în această perioadă.

PNL se comportă ca un partid de stânga şi practică deja un discurs specific stângii. Imită PSD-ul pe toate palierele, de la politica internă la cea externă. Unde poate fi aşezată declaraţia prim vicepreşedintelui PNL Rareş Bogdan despre ministrul de externe al Ungariei pe care-l numeşte „Jigodia lui Orban”?

Va reînvia PNL tradiţia campaniilor naţionaliste inaugurate de Ion Iliescu şi duse la paroxism de Corneliu Vadim Tudor? Să nu fi învăţat PNL că UDMR îşi sporeşte voturile cu cât sunt mai înjuraţi ungurii?

PNL ar trebui să acţioneze unitar, cu comanda la preşedintele Iohannis, dar partidul este deja înţesat cu mediocrităţi care acţionează după cum îi taie capul.

Pe fondul unor neîmpliniri economice, al unor deficienţe majore de abordare managerială, sunt întrunite toate condiţiile pentru lupte politice interne haotice atât în PNL cât şi în PSD.
PNL este pe cale să rateze repornirea economiei, iar PSD se află în faţa unui congres fără să aibă un candidat cu calităţi de lider. Se poate ceva mai rău?

Când principalele partide, în cazul nostru PNL şi PSD, încep să semene între ele, să aibă puncte comune, viitorul nu este deloc încurajator. Preşedintele Iohannis a intuit că şansa PNL de a deveni cel mai important partid din ţară este îndepărtarea de PSD.

Cu cât PNL va reuşi să demonstreze că este altceva decât a fost PSD, cu atât are mai multe şanse de a se situa în apropierea procentului de 40%. Dar guvernează PNL altfel decât a guvernat PSD? Guvernarea pe timp de pandemie necesită curaj, idei noi, echitate şi echilibru, şi mai ales transparenţă. Câte din aceste calităţi se regăsesc la actualii guvernanţi?

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517