Image 1
Image 2

Guvern PSD-PNL sau guvern PNL-PSD?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ca și făcută, încheiată din punct de vedere al arhitecturii ministeriale, alianței PSD-PNL îi lipsește doar perla de pe coroană. Adică premierul. Au lăsat această problemă în seama președintelui. Klaus Iohannis va asculta propunerile, într-o primă variantă fiecare partid propunându-și propriul președinte, urmează prezentarea altor variante, nefăcute public.

Pe marginea primei propuneri există o problemă: PSD nu prea l-ar vrea pe Florin Cîțu premier.
Cel puțin în prima perioadă, până se mai rulează puțin echipa guvernamentală, până se uită rănile din timpul coaliției din care făcea parte și USR. S-a avansat în timpul negocierilor varianta unui guvern condus pe rând de un reprezentant al PNL și PSD.

Premierul prin rotație este o noutate absolută, dar numai în sensul că este planificată. În realitate premierii s-au rotit ca niște cocoșei pe rotisor. Lista premierilor schimbați înainte de termen este lungă. CDR a schimbat trei prim miniștri, Victor Ciorbea, Radu Vasile și Mugur Isărescu.

Toți propuși de PNȚCD. Guvernatorul BNR a și fost candidat prezidențial, dar nu s-a calificat în turul doi.

A urmat un guvern care a avut același prim ministru timp de patru ani. Cu toată stabilitatea asigurată de Adrian Năstase, candidatul PSD a pierdut alegerile prezidențiale.

Guvernele din timpul mandatelor prezidențiale ale lui Traian Băsescu PD s-au caracterizat fie printr-o luptă continuă între președinte și prim ministru, fie, în cazul lui Emil Boc, printr-o subordonare totală față de președintele de la Cotroceni.

USL, cu toate că PSD și PNL au câștigat la scor parlamentarele, guvernul comun nu a funcționat, iar alianța s-a spart. PSD a câștigat alegerile parlamentare la un scor istoric, dar s-au succedat o serie de prim miniștri. Unul, Sorin Grindeanu, nu s-a dat dus de la Palatul Victoria decât după o moțiune de cenzură inițiată de partidul său. Acum Sorin Grindeanu se află pe lista de negociatori ai PSD.

Nu a funcționat nici ultima alianță de dreapta. După doar nouă luni, și în timp de pandemie, coaliția PNL-USR-UDMR s-a destrămat.

În disperare de cauză, președintele Iohannis, pus în fața unei crize complexe, a acceptat formarea unui guvern format din cele două partide mari, unul de dreapta, PNL, altul de stânga, PSD.

Astfel, cei doi adversari care se făleau cu faptul că între ei există o adversitate naturală, după un lung război, s-au văzut obligați să se așeze la masa tratativelor. Ce a rezultat în urma negocierilor? Nu se știu foarte multe lucruri din interior. Ceea ce a răzbit în spațiul public sunt doar frânturi, lucruri scoase din context. Că PSD mizează pe măsuri de protecție socială, se știa. Că PNL este adeptul investițiilor mari, iarăși se știa. Că PSD și PNL au opinii diferite despre înființarea sau desființarea Secției Speciale, SIIJ, este un lucru cunoscut.

Noutatea în cazul în care se va vota un guvern PSD-PNL, sau PNL-PSD, în funcție de cine va da premierul, va consta, sau ar trebui să conste, în modul de administrare a țării. Principala sarcină a celor două partide este să șteargă impresia de haos generalizat, impresie accentuată în timpul pandemiei.
PNL poate avea o scuză în faptul că USR era o formațiune indisciplinată, fără direcție ideologică și doctrinară clară. Fiecare ministru USR sau PLUS a condus ministerul “pe persoană fizică”, făcând cam ce-i trecea lui prin cap. Formațiunea în sine avea o conducere bicefală. Iar acolo unde sunt două capete, haosul este garantat, vine de la sine.

Guvern PSD-PNL sau guvern PNL-PSD? Va fi condus viitorul guvern de două capete? Se va naște o competiție între Florin Cîțu și Marcel Ciolacu? În fine, va deveni alianța PSD-PNL sau PNL-PSD o vidră cu două capete? Aceasta este marea dilemă cu care, în mod logic, se confruntă președintele Iohannis, în fața desemnării primului ministru de la PNL sau de la PSD.