18.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 01.30 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 03.00 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 04.50 Cultură – 10x10 Născut în România 05.50 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Liviu Ciupe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Erdei D. Istvan. Titlul emisiuni: Cum va fi bugetul din care se va gospodări România în 2019? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Vasile Fănăţean. Titlul emisiunii: Aspecte sesizate în cursul controalelor gărzii de mediu. 10.00 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas. Titlul emisiunii: Ministranţii diecezei au învheiat un an bogat. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Romeo Nicoară – raport la 753 de zile. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan. Titlul emisiunii: Despre planurile sătmărenilor la şah in 2019. 16.40 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură

Guvern nou, năravuri vechi

Scris de Dumitru Păcuraru, 30 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cetăţenii se bucură de două ori, la învestirea unui guvern şi la plecarea lui. Ambele momente sunt legate de speranţa de mai bine. Înainte se spunea: căderea guvernelor, bucuria nebunilor.

Guvernul votat ieri în parlament, urmat de jurământul miniştrilor în faţa preşedintelui Iohannis, se deosebeşte de restul guvernelor pe care le-a avut România prin faptul că este condus de o femeie.

Viorica Dăncilă în discursul său a făcut referiri la Parlamentul European, ca fost europarlamentar, dorind să transfere atmosfera de la Bruxelles la Bucureşti. A punctat, mai precis a repetat promisiunile din programul electoral al PSD, infrastructură, majorări de salarii, promiţând că nu va introduce nicio taxă nouă.

Dacă nu s-ar fi auzit acest tip de discurs în parlament, ar fi sunat promiţător. Dar distanţa de la promisiuni la realizări este tot mai întinsă. PSD nu mai ştie guverna ca şi înainte. Corpul ministerial este mediocru, specialiştii au fost înlocuiţi de politruci.

După două guverne care au pornit la drum la o distanţă de o jumătate de an PSD-ALDE şi-a pierdut credibilitatea. Miniştrii, luaţi pe rând, om cu om, nu sunt mai bine pregătiţi de cei dinainte. Prin urmare ce se va schimba?

„Cât timp voi fi prim ministru nu va exista un alt pol de putere”. Doamna Dăncilă face trimitere la criticile care le-au fost aduse celorlalte guverne că erau conduse de la partid, personal de Liviu Dragnea. Mihai Tudose abia la sfârşitul mandatului a dat semne de independenţă. A fost rapid înlocuit. Sorin Grindeanu a fost demis fiind acuzat că încearcă crearea unui pol de putere în jurul guvernului.

Nu avem nicio dovadă că lucrurile nu se vor repeta. La fel nu putem afirma nici că de data aceasta guvernul nu-şi va vedea de treabă. Are mult de recuperat. În 2017 nu s-au făcut deloc investiţii. Nici un metru de autostradă, nicio şcoală, nicio grădiniţă. Rezultate slabe la absorbţia de fonduri europene. Întregul an a fost dedicat majorărilor de salarii la bugetari. Din câte se ştie, s-a cam trăit din împrumuturi. :i în continuare se mizează pe împrumuturi. S-ar putea ca la sfârşitul mandatului PSD-ALDE să lase ţara în datorii, dar cu un salariu minim net de 300 de euro. Până acum, de la alegerile parlamentare până la plecarea lui Mihai Tudose, PSD a fost în centrul unor scandaluri. Cu un premier femeie, principial, s-ar putea instaura un alt climat. Însă PSD se află într-un război. Precupat de modificările în domeniul Justiţiei, cu un lider cu probleme penale, este greu de crezut că se va schimba ceva în bine. Un guvern nou înseamnă de regulă reluarea unor năravuri vechi.

   O schimbare radicală nu se poate produce exclusiv din partea guvernului. Înainte de toate trebuie să se schimbe ceva în PSD. Atâta vreme cât conducerea partidului va afişa aceeaşi atitudine superioară faţă de guvern, nimic nu garantează că guvernul Dăncilă nu va avea soarta fostelor guverne Grindeanu şi Tudose. O cât de mică defecţiune, o zvâcnire de orgoliu a doamnei Dăncilă ar putea conduce la o a treia criză politică. Viorica Dăncilă declara că vrea să aibă o bună colaborare cu preşedintele Klaus Iohannis. Cum va privi Liviu Dragnea „buna colaborare” dintre premier şi preşedinte?

Trecut cu un număr mai mult decât suficient de voturi, guvernul Dăncilă îşi intră în pâine într-un moment în care aşteptările cetăţenilor sunt mai mari decât în urmă cu un an. Dacă va dezamăgi, PSD va intra pentru mulţi ani în opoziţie. Sau ar merita să intre pentru multă vreme în opoziţie.

Abonează-te acum Online!