Ingrediente: 3-400 g fasole uscată, 50 g carne de vită (mânzat), un ciolan afumat (sau 6-700 g costiţă afumată), un fir de circa 300 g cârnaţi de casă afumat, o ceapă mare, 2 căţei de usturoi, un ardei, 2 linguri pastă de tomate, 5-600 g zarzavaturi (3-4 morcovi, 2-3 pătrunjei, o gulie, o ţelină de mărimea unui ou, 2 linguri de untură de porc (sau 4 linguri de ulei), sare, piper, boia, delicat (de casă), boia de ardei iute, sau un ardei iute.
Mod de preparare:
Fasolea se lasă o noapte la înmuiat. Ceapa tăiată mărunt se căleşte, se adaugă usturoiul pisat şi carnea de vită tăiată cubuleţe se căleşte, iar când începe să se prăjească se adaugă şi carnea afumată, tăiată la dimensiuni asemănătoare, eventual se mai poate adăuga şi 100 ml apă. Când începe din nou să se prăjească se adaugă boia, piper, sare, eventual boia de ardei iute după gust. Se amestecă şi se stinge cu 3 – 3,5 litri apă. Când compoziţia începe să fiarbă, se adaugă oasele rămase de la carne, fasolea, după o oră de fierbere la foc potrivit, cu vasul acoperit, se adaugă cârnaţii tăiaţi felii de circa 0,5 cm, apoi zarzavaturile curăţate şi tăiate mărunt, ardeiul tăiat în 4 şi ardeiul iute (dacă se foloseşte, întreg, sau tăiat felii. Când carnea s-a fiert (inclusiv carnea de vită), se adaugă pasta de tomate şi delicatul şi se mai fierbe circa 5 minute. Se serveşte caldă, eventual ornată cu smântână, sau pătrunjel verde.
Fii primul care comentează