Image 1
Image 2

Guiaș de fasole (babgulyás)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ingrediente:

250 g fasole uscată, 300 g carne de mânzat, o jumătate de ciolan afumat (sau 3-400 g costiță afumată), circa 200 g cârnați afumați de casă, o ceapă, 2 căței de usturoi, un ardei, 2 linguri pastă de tomate, 400 g de zarzavaturi (2-3 morcovi, 2 pătrunjei, o gulie, o țelină mică), 2 linguri de untură de porc (sau 4 linguri de ulei), sare, piper, boia, delicat de casă, eventual și boia de ardei iute, sau un ardei iute, proaspăt.

Mod de preparare:

Fasolea se pune la înmuiat 2-3 ore. Ceapa tăiată mărunt, sau răzuită se călește în untură, se adaugă usturoiul pisat și carnea de vită tăiată cubulețe. Se călește în sucul propriu, iar când începe să se prăjească se adaugă și carnea afumată, tăiată mărunt, eventual se mai poate adăuga și 100 ml apă. Când începe din nou să se prăjească se adaugă boia, piper, sare, eventual boia de ardei iute după gust. Se amestecă și se stinge cu 2,5 – 3 litri de apă. Când compoziția începe să fiarbă, se adaugă oasele rămase de la carne și fasolea, iar după o oră de fierbere la foc potrivit, cu vasul acoperit, se adaugă cârnații tăiați felii, apoi zarzavaturile curățate și tăiate mărunt (cubulețe sau rondele, după gust), ardeiul tăiat în 4-6 bucăți, iar dacă doriți și ardeiul iute, întreg, sau tăiat felii. Se mai pot adăua și zdrențe. Când carnea s-a înmuiat (inclusiv carnea de vită), se adaugă pasta de tomate și delicatul și se mai fierbe circa 5 minute. Fiartă la ceaun, mâncarea capătă un gust aparte, deosebit de plăcut. Se servește caldă, cu smântână, sau pătrunjel verde.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Specialități de pâine din întreaga lume

VARIETATEA PĂINILOR DIN LUME

Specialități de pâine din întreaga lume

Pâinea, esența bucătăriei globale, este o expresie a identității culturale, reflectând tradițiile, climatul și inovația culinară specifică fiecărui popor. Diversitatea sa, de la pâinile aerate la cele dense, coapte pe vatră sau în tăvi, este martorul unei moșteniri bogate, variind în funcție de ingredientele principale: grâu, secară, orez sau mei.