Image 1
Image 2

Grupuri de raţe circulă pe râul Someş, între podurile Decebal şi Golescu (Foto)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nopţile reci din perioada anterioară au favorizat îngheţarea unor bălţi şi la noi în judeţ, locuri predilecte pentru o serie de păsări de apă, printre care raţa sălbatică. Sunt păsări de apă, mai mici decât rudele lor, lebedele şi gâştele şi pot fi găsite atât în apa dulce cât şi în cea sărată.

Există numeroase specii, majoritatea fiind migratoare.

Iată că de o vreme şi conceptul de pasăre migratoare se schimbă în contextul încălzirii globale. Ca urmare a acestui fenomen, de o bună vreme, pe cursul râului Someş, la Satu Mare mai ales între podurile Decebal şi Golescu, dar şi în alte zone, sunt vizibile grupuri de 10-30 de raţe. Cei care privesc mai cu atenţie aceste grupuri de raţe de pe râu, vor constata cu o anume surprindere că împărţirea pe sexe – raţe şi răţoi este jumătate – jumătate. Aceste informaţii ne duc la gândul că raţele care se regăsesc în această perioadă pe Someş în căutarea hranei sunt monogame, ceea ce în limbaj mai explicit înseamnă că fiecare raţă are răţoiul ei, sau invers.

Raţele cad pradă mai multor alte specii de animale, ca de exemplu şerpii, crocodilii şi ulii. Raţele femele care clocesc pot fi prinse de o varietate de specii de animale de pădure, cum ar fi vulpea sau lupul.

Raţele au un meniu divers, consumă vegetaţie de pe malurile apelor, vegetaţie acvatică, peşti, insecte, amfibieni mici, viermi şi moluşte mici.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with