Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    S-au împlinit zece ani de la denominare. Adică de când leului i s-au tăiat zero-urile din coadă. Scriam atunci că oamenii nu vor renunța ușor la milioane. Chiar săraci fiind, le venea bine să vorbească despre milioane de lei. Timpul a trecut și mare parte dintre români își mai socotesc sărăcia sau averea în milioane. În urmă cu câteva săptămâni întreaga Românie a rămas cu gura căscată auzind că un consilier al primarului Chiliman a fost împrumutat de soacră cu 670 de milioane de euro. Știrea a făcut senzație.

Informația a venit pe surse din zona DNA.  Toată lumea s-a prefăcut mirată. Pentru ca în final să se recunoască tacit că a fost vorba despre un contract de trei miliarde de lei vechi. Așadar contractul care a zguduit țara câteva zile era în realitate de 67 de mii de euro. Eroarea materială s-a strecurat nu pentru că nu s-a specificat în mod clar că este vorba despre lei vechi, ci pentru că se dorea o știre de senzație.

Milioanele sunt în sine o senzație. Dacă ar fi traduse în lei vechi milioanele de euro din dosarele despăgubirilor sau EADS, sumele ar fi de ordinul miilor de miliarde. Denominarea a venit la timp. Pe vremea milioanelor din inflație parcă nu se fura atât de mult. Sumele avansate în timpul guvernului CDR erau modeste. Nici pe vremea lui Adrian Năstase nu ieșeau la iveală prea multe cazuri de corupție. Până și ingineriile financiare gen Caritas sau FNI nu conduceau la sume atât de colosale, cum a fost exemplul soacrei care și-a împrumutat ginerele cu 670 de milioane de euro.

Denominarea a fost adoptată înaintea primirii României în Uniunea Europeană. Au trecut zece ani de la tăierea zerourilor și opt ani de când facem parte din UE. În acest răstimp s-au întâmplat multe lucruri bune, deși numărul săracilor este în continuare foarte mare. A crescut produsul intern brut, dar și veniturile populației. Mai presus de toate, România s-a aliniat prețurilor practicate în țările în care salariile sunt de câteva ori mai mari. Puse în balanță, cele bune și cele rele sunt văzute în funcție de cine a fost sau este la guvernare.

Fiecare partid scoate în evidență lucrurile bune pe care le-a făcut, ignorând greșelile comise. Sunt însă și realizări pe care nu și le asumă nimeni în mod explicit. De pildă, denominarea s-a făcut în timpul guvernului Tăriceanu. Dar nu se laudă nici PNL, nici Tăriceanu cu operația de castrare a leului. Guvernul PDL a tăiat salariile angajaților de stat și trage ponoasele chiar și după dispariția partidului.

În general măsurile economice utile sunt uitate. Rămân doar greșelile. În acest interval relativ scurt de când guvernează PSD, ca efect al pierderii alegerilor prezidențiale s-au luat o serie de măsuri cu impact social major, dar care vor avea un efect negativ asupra macrostabilității economice. Profitând de interimat, generalul Oprea a majorat pensiile militarilor. De unde bani, că militarii nu produc? Din impozite și taxe.

Din toate măsurile luate, denominarea a fost cea mai nevinovată. Cu sau fără patru zerouri în coadă, puterea de cumpărare a leului este  aceeași. Curios este că, deși denominat, leul nu a devenit moneda corupției. Și aici, în zona corupției, tot euro este la putere.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Ce înseamnă un an mai bun?

Fiecare an este întâmpinat cu noi speranțe. Urându-și “La mulți ani” pentru moment oamenii uită de necazuri și se proiectează într-o lume mai bună.