Greu de explicat | Informaţia Zilei

Greu de explicat

Scris de Dumitru Păcuraru, 12 februarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

PNL se străduieşte, până acum fără mare succes, să demonstreze de ce sunt necesare alegerile anticipate. Urnindu-şi în trombă maşina de propagandă, marele uriaş pare să se fi trezit din somn şi tot ce i s-a întâmplat anul trecut – scorul slab la europarlamentare, pierderea prezidenţialelor, căderea guvernului Dăncilă – îi pare un vis urât pe care vrea să-l uite.

Faţă în faţă, cele două partide luptă de pe poziţii inegale. Mass media, în special televiziunile, s-au aliniat în spatele PSD, situându-se în general împotriva alegerilor anticipate.

După nici cinci luni de la preluarea guvernării, PNL începe să devină nepopular. Cam aşa cum erau partidele istorice după 1990.

Aşa cum a guvernat, ignorând cele mai elementare reguli economice, PSD are neaşteptat de mulţi susţinători. Cele câteva măsuri, eliminarea pensiilor speciale, teama de restructurare a instituţiilor statului, incertitudinea că nu vor fi mărite pensiile cu 40% în luna septembrie, mai nou inoportuna ordonanţă privind spitalele private, fac din PNL un fel de bau-bau care trebuie stopat.

Statul român clădit pe o ideologie de stânga nu se poate reforma, mai ales când partidul care îşi propune acest lucru are doar 20% în parlament. Eventualii susţinători ai politicilor de dreapta au plecat din ţară, iar cei rămaşi acasă se simt, dacă nu confortabil, ceva mai în siguranţă într-o guvernare de stânga.

De bine de rău, PSD mai dă câte ceva, ba un pic de pensie, ba o majorare de salariu, ba o scutire, ba mai trece cu vederea evaziunea. PSD este, aşa cum le place să spună liderilor, aproape de om.

PSD este partidul care face totul pentru om, dar foarte puţin pentru ţară. Este un partid al prezentului, nu al viitorului. Nu-i pasă că mănâncă mai mult decât produce. Programele PSD au fost făcute cu ochii la alegători, nu pe statistici, pe cifre, pe economie.

În bună parte, PNL este făcut din acelaşi aluat. USL a demonstrat că nu există diferenţe fundamentale între stânga şi dreapta. Din fericire alianţa s-a spart, PSD şi PNL urmându-şi propriul drum. Unul dintre foştii parteneri a câştigat alegerile prezidenţiale, iar celălalt alegerile parlamentare.

Din 2014, respectiv din 2016, PSD şi PNL au devenit adversari tradiţionali. Politica românească se desfăşoară în jurul celor două partide.

Poziţiile lor sunt inconciliante în majoritatea covârşitoare a soluţiilor pe care le propun. Nu pot cădea de acord pe nimic, cu atât mai puţin pe Educaţie, pe Sănătate, pe Justiţie, pe protecţia socială, pe dimensionarea aparatului de stat. Cum ar putea cădea de acord pe alegerile anticipate dacă nu pot cădea de acord pe nimic?

PNL pare să-şi fi epuizat toate argumentele. A obosit să mai spună de ce vrea anticipate, de ce a vrut alegeri de primari în două tururi etc.

Puse faţă în faţă nevoia de ajustare a economiei cu dublarea alocaţiilor pentru copii şi majorarea pensiilor cu 40% este clar cu cine va vota populaţia.

PSD are capacitatea de a arăta că PNL doreşte alegeri anticipate pentru a nu plăti pensiile majorate din 1 septembrie.

PNL este decis să facă orice pentru a forţa anticipatele. Că nu este corect să fie propus acelaşi guvern, că nu este corect ca un partid să nu-şi voteze propriul guvern sunt poveşti.

Important este să ne întrebăm cum va evolua guvernul de după anticipate. Este din ce în ce mai evident că este nevoie de o schimbare radicală. Marea schimbare trebuie să înceapă cu parlamentul. Ce mare pierdere este scurtarea mandatului parlamentarilor cu şase luni? Este vorba de acei parlamentari care şi-au votat pensii speciale.

Necazul este că nimic nu ne garantează că viitorii parlamentari vor fi mai buni decât cei de acum.

Abonează-te acum Online!
  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517