Image 1
Image 2

Graficianul Muhi Sandor ține să ne reamintească frumusețea vieții

Imagine de la vernisaj
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Noua sa expoziție s-a deschis vineri în Galeria de Artă a UAPR din Piața 25 Octombrie

Imagine de la vernisaj
Imagine de la vernisaj

Unul dintre cei mai reputați profesioniști în domeniul artelor plastice din Satu Mare, graficianul, criticul și profesorul Muhi Sandor, a deschis vineri după prânz în Galeria UAPR din Centrul Nou o expoziție care se dorește a fi o celebrare aniversară a frumuseților vieții.

De altfel, expoziția se intitulează chiar așa: “Viața e frumoasă”. O afirmație tonică și optimistă din partea unui om care va împlini în curând șapte decenii de viață. Și o reconfortantă întoarcere spre universul copilăriei, desenele care alcătuiesc substanța exponatelor amintind irezistibil de felul în care copiii desenează, fără grija formei perfecte, dar cu o bucurie debordantă a exprimării creatoare.

Regăsim un element din expoziția personală precedentă, deja celebrul Borsec la pet, dar care, miniaturizat acum, capătă o valență de sursă a vieții, așa cum este, în fond, însăși apa. Și firul călăuzitor care leagă lucrările, ca un lanț de ADN, e creat prin repetarea aceluiași semn. Desenul propriu-zis etalează teme de o simplitate supremă: dragoste, familie, bucuria jocului, sentimentul omului de a fi rege al existenței, tot ce luminează viața. La o vârstă a senectuții, domnul Muhi se întoarce, în cel mai fericit mod, spre mintea curioasă a copiilor.

Expoziția a fost prezentată numerosului public de Cristina Gloria Oprișa și Csirak Csaba.

În pliantul distribuit la vernisaj, Muhi Sandor scrie pe larg despre expoziția curentă, după cum urmează:

“Iniţial m-am gândit ca la vârsta de 70 de ani să deschid o expoziţie cu un conţinut filosofic, adecvat vârstei, dar când am început să desenez mi-am adus aminte de un singur lucru: viaţa e frumoasă. Îmi pare rău dacă îi dezamăgesc pe prietenii mei, care au aşteptat cu totul altceva de la mine, dar nu e vina mea că vremea peisajelor, portretelor, naturilor statice şi a sfaturilor trainice s-a dus. Lumea s-a schimbat radical în ultimii ani, aşa că sub influenţa transformărilor evidente şi inevitabile am organizat două expoziţii: «Banalităţi contemporane» şi «Peripeţia flaconului». Publicul larg a înţeles numai parţial mesajul acestor experimente, dar acum, la a treia serie de lucrări nonconformiste, am impresia că totul pare un pic mai natural, mai real. Pentru primele două teme m-am inspirat din realitatea deseori nedreaptă, plină de surprize neaşteptate, dar în ciuda acestora viaţa mi-a oferit şi o serie de noutăţi şi bucurii. Cine este de altă părere ar fi bine să studieze un pic lumea copiilor. De la ei putem afla că uneori şi soarele poartă ochelari, că zânele zboară agăţate de nori, chiar şi prin geamul unui balon poţi lansa un zmeu de hârtie, porumbeii în timpul liber distribuie scrisori de dragoste, cu două mâini, aproape oricine poate deveni rege sau regină, iar la capătul vieţii nu Moartea te aşteaptă, ci Moş Crăciun cu multe daruri şi cu nuia. Viaţa e frumoasă!”

Lasă un răspuns