Image 1
Image 2

Germania se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat joi că nu este de acord cu primirea rapidă a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, relatează site-ul publicaţiei The Local.

 

Deşi a precizat că împărtăşeşte viziunile preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre viitorul Blocului comunitar, ministrul german a spus că “mai este un drum lung până acolo”.

Miercuri, Jean-Claude Juncker a declarat, în cadrul discursului anual despre starea Uniunii Europene, că România şi Bulgaria trebuie acceptate cât mai rapid în zona Schengen, notează Mediafax.

Dintre cele 28 de state membre UE, Marea Britanie, Irlanda, Cipru, Bulgaria, România şi Croaţia au fost lăsate în afara spaţiului Schengen.

Thomas de Maiziere şi-a reafirmat intenţia de a menţine controalele la frontiera Germaniei cu Austria, care nu au fost prevăzute în cadrul acordului Schengen.

“Atât timp cât frontierele externe ale UE sunt nesigure, vor exista controale la frontierele interne”, a spus ministrul belgian de Interne.

Controalele la frontiere privind actele de identitate au fost introduse la începutul crizei refugiaţilor, în septembrie 2015. Germania, Austria, Danemarca, Suedia şi Norvegia au introdus aceste controale şi le-au prelungit în mod repetat, la intervale fixe, ca răspuns la fluxul masiv de imigranţi.

Întrebată despre planul Comisiei Europene de a nu continua controalele la frontiere dincolo de luna noiembrie, cancelarul german Angela Merkel a declarat: “Având în vedere situaţia actuală, cred că avem nevoie de aceste controale la frontieră”.

Premierul olandez se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen

Premierul olandez Mark Rutte a anunţat, joi, că Olanda se va opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie Schengen, întrucât există îngrijorări cu privire la corupţie şi la securitatea frontierelor în cele două ţări, relatează site-ul dutchnews.nl.

“Pentru moment ne vom opune acestei iniţiative. Sunt prea multe îngrijorări cu privire la controalele la frontieră şi la corupţie”, a spus Rutte, într-un interviu pentru publicaţia Telegraaf.

Premierul olandez a amintit un raport al Uniunii Europene publicat în acest an, potrivit căruia structurile instituţionale generale ale Bulgariei pentru combaterea corupţiei “rămân fragmentate şi în mare parte ineficiente”, iar problemele generalizate ale corupţiei în administraţia publică rămân în continuare mari. Corupţia din România este încă o “problemă profundă în cadrul societăţii, cu consecinţe atât pentru guvern, cât şi pentru economie”, potrivit raportului european.

Mark Rutte consideră că discursul lui Juncker a fost unul “romantic”, care a conţinut “aspecte bune”, dar şi idei cu care nu este de acord.

“Sunt mulţumit cu privire la planurile pe termen scurt care vizează comerţul şi situaţia lucrătorilor din Europa de Est. Sunt, de asemenea, mulţumit că [Jean-Claude Juncker] este critic în ceea ce priveşte bugetul zonei euro şi Parlamentul zonei euro. Dar sunt tipul de om care gândeşte: <<când ai viziuni, du-te la doctor>>”, a spus Rutte.

 

Primele reacții după anunţul preşedintelui CE: Liderii Austriei se declară împotriva extinderii spre estul Uniunii Europene a zonei euro şi spaţiului Schengen

Cancelarul Christian Kern şi ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, s-au declarat împotriva viziunii preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind extinderea spre estul Uniunii Europene a Zonei euro şi spaţiului Schengen, informează agenţia de ştiri Reuters.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with