21.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Claudiu Ţinca, Florin Fodoruţ, Dan Şuta, Florin Orăşteanu. Titlul emisiunii: ”Uniţi pentru Satu Mare” cea mai puternică asociaţie civică(reluare) 01.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 02.50 Cultură 03.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 04.10 Cultură 05.20 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Felicia Hrihorişan. Titlul emisiuni: Cutezătorii Munţilor pregătesc prima lor Liră.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Istvanfi Szilard. Titlul emisiunii: Sfânta Liturghie. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Claudiu Ţinca, Florin Fodoruţ, Dan Şuta, Florin Orăşteanu. Titlul emisiunii: ”Uniţi pentru Satu Mare” cea mai puternică asociaţie civică(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 15.10 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 16.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 17.30 Cultură 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Viorel Plosca. Titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine.

Gazele din Marea Neagră pot aduce venituri de 40 miliarde $

Scris de Vasile Andreica, 12 iulie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dragnea vrea să folosească banii pentru autostrăzi. Investitorii stau pe gânduri

Legea care stabileşte în ce condiţii se vor exploata gazele din Marea Neagră a fost modificată personal de Liviu Dragnea.  Legea include toate prevederile cu care companiile petroliere nu au fost de acord, precum impozitul pe veniturile suplimentare.

Banii obţinuţi de stat din acest impozit şi din redevenţe vor merge către finanţarea proiectelor mari de infrastructură implementate în sistem parteneriat public-privat.

“Fiecare metru cub de gaz extras din Marea Neagră se va duce într-o autostradă sau într-un alt mare proiect de infrastructură din România”, a declarat Liviu Dragnea.

Dragnea a precizat că la Camera Deputaţilor s-a introdus prevederea ca sumele încasate din impozitul pe veniturile suplimentare şi din redevenţe să alimenteze fondul special creat prin ordonanţa pentru parteneriatul public privat pentru finanţarea proiectelor mari de infrastructură, în special autostrăzile. “Aceste sume nu vor intra în coşul mare al bugetului de stat, sunt sume cu destinaţie specială”, a spus Dragnea.

Sursele de venit defalcate

În varianta de la Senat, impozitul pe veniturile suplimentare era eliminat. „La ce se referă acest impozit. În 2013 şi 2014 s-au adoptat nişte ordonanţe de urgenţă care au stabilit odată cu creşterea preţului la gaze intervale de creştere pe care se aplică un impozit suplimentar. Pe varianta Senatului, acest impozit pe venitul suplimentar era zero”, a spus el.

„Statul român ar urma să încaseze 13,2 miliarde de dolari. (…) La aceste sume, care reprezintă impozitul pe venituri suplimentare, se adauga redevenţa, estimată la 230 milioane de dolari pe an. Înmulţit cu 20 de ani, înseamnă 4,6 miliarde dolari, adică un total încasat de staul de român de 17,8 miliarde de dolari”, a spus Dragnea.

La aceasta se adaugă ale venituri generate pentru statul român din impozite pe profit, impozit pe venit, dividende, contribuţii sociale, estimate la minimum 2 miliarde de dolari. Astfel, suma totală încasată de statul român va depăşi 20 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor liderului PSD, iar totalul operaţiunii ar trece de 40 de miliarde.

Investitorii se gândesc să renunţe

Planurile companiilor care extrag petrol şi gaze din Marea Neagră au fost date peste cap de schimbările anunţate în Parlament. Câştigul calculat de stat este contorizat spre pierdere în contul investitorilor care au fost categorici la cerinţele statului român.

Mark Beacom, CEO Black Sea Oil and Gas, a declarat: “Astăzi am văzut cuvinte pe care nu le-am mai văzut până în acest moment. Am primit asigurări constante şi ferme în această privinţă din partea guvernelor care s-au succedat. Şi vedem că aceste asigurări au fost încălcate în acest moment. Cu o serie de prevederi noi există posibilitatea de a se crea noi blocaje pentru aceste proiecte.”

Richard Tasker, director general Exxon, adaiugă> “Ceea ce aţi dezbătut astăzi va face mult mai dificil pentru fiecare investitor să ia decizia de investiţie.”

Cristina Verchere, CEO OMV Petrom: “După ceea ce am văzut că s-a întâmplat astăzi aici ne îndepărtăm în a adopta o decizie finală favorabilă de investiţie.”

Printre companiile care operează în Marea Neagră se află OMV Petrom, ExxonMobil, Lukoil, Romgaz şi Black Sea Oil and Gas. Şapte platforme, interconectate, extrag gazele şi petrolul din perimetrele marine. 7% din producţia de petrol a României, şi 13% din cea de gaze naturale provin de pe platformele din Marea Neagră.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 13 iulie 2018, ora 09:15

    Investitorii straini s-au cam obisnuit ca Romania ia pozitia caprei fata de ei. In sfarsit s-a gasit Dragnea sa le puna piciorul in prag si sa discute ca de la egal la egal asa cum trebuie de fapt. Noi nu avem resurse de aruncat numaim ca sa-i imbogatim pe investitori si in dauna noastra. Daca investitorilor nu le plac aceste conditii echitabile atunci pot pleca iar noi vom ramane cu resursele ale carui pret numai va creste in timp mai ales daca aceste resurse vor ajunge pe terminate in alte locuri. Aceste resurse sunt limitate si odata se termina si acestea. Ca urmare Dragnea procedeaza responsabil in acest caz pt. care merita felicitat.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.