Garda de Mediu a aplicat amenzi de peste 35,6 milioane de lei în primele patru luni

Scris de Cristina Bursuc, 11 mai 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Bilanţul Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), după primele patru luni ale acestui an arată un număr total al inspecţiilor de 10.820, similar cu perioada ianuarie – aprilie 2021, iar amenzile aplicate depăşesc 35,6 milioane de lei, potrivit unui comunicat remis, luni, Agerpres.

Peste 10.078 din totalul controalelor au fost neplanificate şi au vizat modul de respectare a condiţiilor impuse în actele de reglementare, rezolvarea unor reclamaţii, investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului, verificarea modului de realizare a obligaţiilor stabilite la încetarea activităţii, identificarea de obiective noi sau acţiuni comune cu alte autorităţi.

Potrivit datelor centralizate la nivelul instituţiei, numărul amenzilor aplicate în aceeaşi perioadă a ajuns la 1.806, fiind cu 22% mai mare decât cel înregistrat în 2021, când a fost de 1.477 de amenzi.

Cuantumul sancţiunilor a fost, de asemenea, cu 21% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, ajungând la o valoare totală de 35.611.375 de lei.

La capitolul sesizări penale se înregistrează cea mai mare diferenţă, numărul acestor acte fiind cu 131% mai mare decât cel de anul trecut, din acelaşi interval.

Astfel, în acest an au fost întocmite 74 de sesizări penale pentru infracţiuni precum: transfer ilegal de deşeuri, braconaj, continuarea activităţii după dispoziţia GNM de încetare a activităţii, nerespectarea măsurilor impuse de desfiinţare a lucrărilor de construcţii pentru care nu s-au obţinut acte de reglementare, sau comercializarea şi deţinerea de specii din faună interzise.

În toate aceste acţiuni au fost angrenaţi, în medie, 420 de comisari din cadrul Comisariatelor General, Judeţene şi Municipiului Bucureşti.

Cea mai mare parte din sancţiuni şi, respectiv, din sesizările penale a fost înregistrată în lunile martie şi aprilie 2022.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517