Image 1
Image 2

GALA GOPO 2015: “Closer to the Moon”, de Nae Caranfil – cel mai bun film

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Nae Caranfil
Nae Caranfil

Filmul “Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, a fost marele câştigător al serii, după ce a obţinut nouă premii Gopo din 12 nominalizări.

La gala premiilor Gopo de luni seară, filmul lui Nae Caranfil a mai obţinut, printre altele, trofeele pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun regizor.

Filmul este o coproducţie internaţională România – Italia – Polonia – Franţa şi are o distribuţie hollywoodiană, în rolurile principale fiind nume deja bine cunoscute publicului român, precum Mark Strong, Vera Farmiga şi Harry Lloyd.

Scenariul filmului poartă semnătura lui Nae Caranfil şi este inspirat din fapte reale petrecute în Bucureştiul anului 1959, când un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naţionale punea întreaga ţară pe jar. În România comunistă, un astfel de atac “gangsteresc” era de neconceput atât pentru autorităţile statului, cât şi pentru orice om normal: ce să faci cu lei neconvertibili, într-un regim politic şi economic ce limita drastic utilitatea banilor?

Autorii loviturii sunt patru bărbaţi şi o femeie, toţi comunişti situaţi la vârful ierarhiei de partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu erau arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte, dar în aşteptarea execuţiei au fost “invitaţi” să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară.

De-a lungul celor câteva zile în care eroii jafului erau scoşi dimineaţa din celulele închisorii Jilava şi transformaţi în “staruri de cinema” într-un Bucureşti însorit şi plin de viaţă, toată lumea din jurul lor – miliţieni, securişti, anchetatori, echipă de filmare – căuta cu disperare răspunsul unei singure întrebări: de ce au făcut-o?

Regizorul Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planează şi astăzi asupra acestei poveşti adevărate, într-un film comic şi tragic deopotrivă, realizat în limba engleză, cu o distribuţie internaţională de prestigiu.

Filmările s-au desfăşurat în spaţii istorice din Bucureşti, precum Casa Capşa, Parcul Carol, Casa Armatei, Casa Presei, clădirea IMOD, Centrul Vechi, dar şi într-un decor de epocă special construit pe o suprafaţă de 2.000 mp2.

Pe lângă distribuţia de excepţie, filmul a beneficiat de o echipă de profesionişti în domeniu. Astfel, costumele au fost realizate de creatoarea Doina Levintza, imaginea a fost adusă pe camera de Marius Panduru, scenografia filmului a fost semnată de Cristian Niculescu. Pe platou, regizorul Nae Caranfil a fost asistat de Brian Cook, cunoscut drept colaborator al lui Stanley Kubrik în filmul “Cu ochii larg închişi/ Eyes Wide Shut”. Coloana sonoră include melodiile specifice Bucureştiului anilor ’60 şi, totodată, muzica special compusă de Laurent Couson.

Companiile de producţie implicate în proiect au fost Mandragora Movies (România), Rainieri Made (Italia), Agresywna Banda (Polonia), Denis Friedman Productions (Franţa), cu participarea Ithaca LLC (SUA).

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun film i-a revenit lungmetrajului “Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer.

Nae Caranfil s-a născut pe 7 septembrie 1960 la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” în 1984. Filmul său din facultate s-a numit “Frumos e în septembrie la Veneţia” şi a câştigat premii în ţară şi străinătate. După absolvire, Nae Caranfil a avut câteva apariţii actoriceşti în filmele “Salutări de la Agigea”, de Cornel Diaconu, şi “În fiecare zi mi-e dor de tine”, de Gheorghe Vitanidis.

A urmat, la Bruxelles, Programul Scenariştilor Europeni din cadrul “Flemish European Media Institute” (FEMI). Între 1989 şi 1991 a scris scenarii pentru casa de producţie franceză “Compagnie Des Images”.

Devine scenarist şi regizor celebru cu primul său lungmetraj, “E Pericoloso Sporgersi”, care apare în 1993. Este o coproducţie franco-română prezentată la Quinzaine des Realisateurs, la Cannes, în 1993 şi premiată ulterior în festivaluri ca Montpellier, Bratislava şi La Baule. “E Pericoloso Sporgersi” este un film compus din trei părţi care narează aceeaşi poveste din punctul de vedere a trei persone diferite: o studentă, un soldat şi un actor de teatru.

Continuă cu “Asfalt Tango”, în 1995, o altă comedie franco-română, în care joacă Charlotte Rampling. Al treilea său lungmetraj este coproducţia franco-italo-belgiană “Dolce Far Niente”, din 1998, cu Francois Cluzet, Giancarlo Giannini, Isabella Ferrari, Marguerita Buy şi Pierfrancesco Favino. Filmul obţine premiul pentru scenariu la Namur, în 1998, şi participă în competiţia oficială de la Karlovy Vary, în 1999. “Filantropica”, realizat în 2002, este încă o colaborare româno-franceză, o comedie neagră ce obţine premiul publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Paris şi numeroase alte premii la Wiesbaden, Mons, Wurtzburg, Bratislava, Newport Beach şi Atena.

Pentru toate filmele sale de până acum, mai puţin filmul din studenţie (“Frumos e în septembrie la Veneţia”), Nae Caranfil este şi scenarist. Filmul său “Restul e tăcere” (2008) a câştigat marele premiu pentru scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Paris 1995 şi premiul al doilea în “Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition”, Hollywood, 1999. Filmul a fost prezentat în avanpremieră la Cluj, în cadrul TIFF 2007, şi a închis competiţia oficială la Locarno în acelaşi an. A câştigat, de asemenea, Trofeul Mării Negre pentru cel mai bun film la Festivalul Internaţional al Producătorilor Independenţi de la Constanţa, în 2008, premiul pentru cel mai bun scenariu şi premiul publicului la B-EST, Bucureşti, în 2008.

“Restul e Tăcere” a fost propunerea României pentru premiile Oscar 2009.

Florin Piersic Jr. – cel mai bun actor în rol principal

Acesta este primul premiu Gopo din cariera actorului Florin Piersic Jr., aflat la a doua nominalizare.

La aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi Mark Strong (pentru rolul Max Rosenthal din filmul “Closer to the Moon”), Harry Lloyd (pentru rolul Virgil din filmul “Closer to the Moon”), Serge Riaboukine (pentru rolul Leduc din filmul “Cripta”) şi Sorin Leoveanu (pentru rolul Sorin Pârvu din filmul “Q.E.D.”).

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun actor în rol principal i-a revenit lui Victor Rebengiuc, pentru interpretarea din “Câinele japonez”.

Ofelia Popii – cea mai bună actriţă în rol principal la gala Gopo 2015

Acesta este primul premiu Gopo din cariera actriţei Ofelia Popii, aflată la prima nominalizare.

La aceeaşi categorie au mai fost nominalizate Vera Farmiga (pentru rolul Alice din filmul “Closer to the Moon”), Victoria Cociaş (pentru rolul Helga din filmul “O poveste de dragoste, Lindenfeld”), Olimpia Melinte (pentru rolul Anda din filmul “Planşa”) şi Crina Semciuc (pentru rolul Yasmine din filmul “#Selfie”).

Anul trecut, premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă în rol principal i-a revenit Luminiţei Gheorghiu, pentru interpretarea din filmul “Poziţia copilului”.

Nae Caranfil – premiul Gopo 2015 pentru cea mai bună regie

Acesta este cel de-al doilea premiu Gopo din cariera regizorului Nae Caranfil.

La aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi regizorii Corneliu Porumboiu, pentru filmul “Al doilea joc”, şi Andrei Gruzsniczki, pentru lungmetrajul “Q.E.D”.

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Călin Peter Netzer, pentru “Poziţia copilului”.

LISTA completă a câştigătorilor

Cel mai bun film: “Closer to the Moon”, de Nae Caranfil

Cel mai bun regizor: Nae Carafil (“Closer to the Moon”)

Cel mai bun actor într-un rol principal: Florin Piersic Jr. (pentru rolul Alecu Voican din filmul “Q.E.D.”)

Cea mai bună actriţă într-un rol principal: Ofelia Popii (pentru rolul Elena Buciuman din filmul “Q.E.D.”)

Cel mai bun actor într-un rol secundar: Virgil Ogăşanu (pentru rolul Martin Scăunaşu din filmul “Q.E.D.”)

Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Alina Berzunţeanu (pentru rolul Valeria Amohnoaiei din filmul “Q.E.D.”)

Cel mai bun scenariu: Nae Caranfil (“Closer to the Moon”)

Cea mai bună imagine: Marius Panduru (“Closer to the Moon”)

Cel mai bun montaj: Cătălin Cristuţiu, Larry Madaras, Roberto Silvi (“Closer to the Moon”)

Cel mai bun sunet: Alexandru Dumitru, Marius Leftărache, Florin Tăbăcaru (“Closer to the Moon”)

Cea mai bună muzică originală: Laurent Couson (“Closer to the Moon”)

Cele mai bune decoruri: Cristian Niculescu (“Q.E.D.”)

Cele mai bune costume: Doina Levintza (“Closer to the Moon”)

Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură: Lucas Coulon, Maria Andreescu, Laura Ozier, Elena Tudor (“Closer to the Moon”)

Cel mai bun film de debut: “Bucureşti, unde eşti?”, de Vlad Petri

Cel mai bun film documentar: “Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau

Cel mai bun scurtmetraj documentar: “O scurtă istorie – Astra Film”, de Carmen Lidia Vidu

Cel mai bun scurtmetraj ficţiune: “Trece şi prin perete”, de Radu Jude

Premiul Romanian Society of Cinematographers: Vivi Drăgan Vasile

“Tânără speranţă”: Alexandra Carastoian, Boroka Biro (pentru imaginea filmului “Planşa”)

Premiul Gopo pentru întreaga activitate: actriţa Eugenia Bosânceanu

Premiul special: regizorul de animaţie Ion Truică

Premiul pentru întreaga carieră: actriţa Coca Bloos

Cel mai bun lungmetraj european (dintre cele distribuite în România în 2014): “Marea frumuseţe/ La grande bellezza”, de Paolo Sorrentino

Premiul publicului (premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2014): “#Selfie”, de Cristina Iacob

Lungmetrajul “Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki, care primise cele mai multe nominalizări la premiile Gopo 2015 – 17 -, a obţinut cinci premii, printre care cele patru dedicate categoriilor de interpretare.

Atât “Q.E.D.”, cât şi “Closer to the Moon” au scenarii inspirate din perioada comunismului.

Astfel, scenariul filmului lui Nae Caranfil – o coproducţie internaţională România/ Italia/ Polonia/ Franţa, cu o distribuţie hollywoodiană, în rolurile principale fiind nume deja bine cunoscute publicului român, precum Mark Strong, Vera Farmiga şi Harry Lloyd – este inspirat din fapte reale petrecute în Bucureştiul anului 1959, când un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naţionale punea întreaga ţară pe jar.

De cealaltă parte, drama stilizată, filmată în alb-negru, “Quod Erat Demonstrandum” duce publicul înapoi în România anilor 1980. Un matematician ar vrea să-şi publice lucrarea în afara ţării conduse de Nicolae Ceauşescu, dar nu este uşor să scape de cenzura statului şi să o scoată din ţară.

În timpul galei Gopo de luni seară, trei momente speciale au fost dedicate actriţelor Eugenia Bosânceanu şi Coca Bloos şi regizorului de filme de animaţie Ion Truică.

81 de filme româneşti lansate în cinematografe şi în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediţii a galei premiilor Gopo.

Nominalizările la toate categoriile premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei şi criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Iulia Blaga, Florin Barbu şi Ada Maria Ichim.

După anunţul nominalizărilor, peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti au votat pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit şi consultanţă PwC Romania, cu care organizatorii premiilor Gopo au demarat în 2011 un parteneriat.

Sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti a găzduit pentru prima oară evenimentul care răsplăteşte, în fiecare an, performanţa din filmul românesc. Prezentatorii galei din acest an au fost actorii Paul Ipate şi Diana Cavallioti.

Gala Premiilor Gopo a fost transmisă în direct pe TVR 2, TVR HD şi Radio România Cultural şi online, pe www.premiilegopo.ro şi www.tvrplus.ro.

Gala premiilor Gopo 2015 a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Primăriei Municipiului Bucureşti prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti si Babel Communications.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with