27.02.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Ştefan Ressler, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: Liderii partidelor au fost la consultări cu preşedintele Iohannis.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 04.00 Descendenţii familiei Karolyi la Carei 05.00 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 05.30 Cultură 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Ştefan Ressler, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: Liderii partidelor au fost la consultări cu preşedintele Iohannis.(reluare) 10.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Petrică Mureşan. 10.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiunii: Ştim să protejăm mediul? 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Ştefan Ressler, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: Liderii partidelor au fost la consultări cu preşedintele Iohannis.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă, invitat: pr. Tiberiu Vălean. 17.15 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Găinile cu păduchi slăbesc şi nu mai fac ouă

Scris de Ioan Aniţaş, 08 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Vara, majoritatea insectelor sunt mai active şi pentru perpetuarea speciei sunt procupate inclusiv de înmulţire. Printre insectele care în această perioadă îşi fac simţite prezenţa se numără şi aşa numiţii păduchi ai găinilor.

La auzul acestor cuvinte, parcă unele persoane simt deja nişte fiori pe piele şi o uşoară mâncărime pe cap.

În cazul găinilor, nu vorbim despre păduchii pe care îi putem depista la oameni, dar problema este una foarte serioasă pentru mulţimea de păsări.

De la început trebuie să ştim că păduchii găinilor sunt diferiţi de cei care pot fi depistaţi la oameni. Păduchii de găini pot sări pe noi sau pe hainele noastre, dar nu se pot hrăni în acest fel şi vor muri.

Vestea bună este că ciclul de viaţă al acestor păduchi este relativ scurt. Partea proastă este că se reproduc continuu.
După ce îşi depune ouăle printre pene (proces care durează aproximativ 4-5 zile), păduchele va mai trăi aproximativ 12 zile. Este important să înţelegem ciclul de viaţă al păduchilor pentru a şti cum să depistăm o eventuală infestare.

Măsuri de prevenţie

Dacă găinile au fost infestate cu păduchi, este foarte important să depistăm cauza. În primul rând, păduchii sunt întâlniţi de regulă la păsările care cutreiră mult prin natură.

Astfel, nu curăţenia adăpostului este problema în cazul acestor păsări.

Păduchii pot fi purtaţi şi de păsări sălbatice sau de rozătoarele care dau târcoale adăpostului pe timp de noapte.
Iată ce trebuie să faceţi după ce aţi depistat potenţialele cauze: ţineţi la distanţă animalele sălbatice; Băile de praf sunt obligatorii; Curăţaţi adăpostul. Dacă aţi depistat o găină cu păduchi, există şanse mari să apară şi altele cu probleme în coteţ; Verificaţi cu atenţie păsările noi; Fiţi cu ochii pe păsări; Atenţie sporită pentru cloşti.

Găinile care clocesc au nevoie de şi mai multă atenţie.

Acestea nu se ridică de pe ouă şi nici nu se pot bucura de băile de praf. Astfel, sunt mult mai predispuse să găzduiască diferiţi paraziţi, cum ar fi păduchii.

Semne de păduchi la găini

Pentru a putea acţiona cât mai util şi cât mai repede, este esenţial să cunoaştem semnele infestării cu păduchi: Pene murdare; Deplasare greoaie a păsărilor; Producţia de ouă scade; Scădere în greutate; Diminuarea apetitului de mâncare; Păsările se trag de pene; Piele iritată; Apar zone pe corp fără pene; Pene aspre care îşi pierd culoarea; Prezenţa unor insecte pe piele şi a nişilor (ouă de păduchi) pe pene. Dacă observaţi aceste semne, trebuie să acţionaţi rapid. Evident, este recomandat să luaţi legătura şi cu medicul veterinar pentru un eventual tratament medicamentos.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.