Funeraliile Regelui Mihai I vor avea loc în 16 decembrie. Doliu naţional în 14, 15 şi 16 decembrie | Informaţia Zilei

Funeraliile Regelui Mihai I vor avea loc în 16 decembrie. Doliu naţional în 14, 15 şi 16 decembrie

Scris de Mioara Maxim, 05 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Reprezentanţii mai multor ministere au convenit cu Casa Regală detaliile implicării lor în funeraliile Regelui Mihai, surse guvernamentale indicând că funeraliile vor avea loc pe 16 decembrie, iar cele trei zile de doliu naţional în intervalul 14-16 decembrie.

 

”Reprezentanţii Guvernului şi cei ai Casei Regale au avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire în care au discutat modul de implicare al instituţiilor guvernamentale în organizarea funeraliilor naţionale în memoria Majestăţii Sale, Regele Mihai. În cadrul întâlnirii au fost stabilite activităţile, calendarul şi detaliile tehnice privind desfăşurarea funeraliilor naţionale. La întâlnire au participat reprezentanţi ai SGG, MAE, MApN, MAI, MFP”, informează Guvernul.

Potrivit unor surse guvernamentale, cele trei zile de doliu naţional în memoria Majestăţii Sale Regele Mihai vor fi ţinute în zilele de 14, 15 şi 16 decembrie.

Aeronava cu trupul monarhului va sosi în România miercurea viitoare, 13 decembrie, la ora 11.00.

 

Patriarhul Daniel va oficia slujba de înmormântare

 

Slujba de înmormântare a Regelui Mihai I va fi oficiată de Patriarhul Daniel, la Catedrala Patriarhală, cel mai probabil, alături de un sobor arhieresc format din membrii ai Sinodului, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

„Patriarhul Daniel va oficia slujba de înmormântare a Majestăţii Sale Regele Mihai, aceasta este o certitudine şi, cel mai probabil, înconjurat de un sobor arhieresc, adică vor fi prezenţi mai mulţi episcopi prezenţi, membrii ai Sinodului. Preafericitul va sluji aici, la Bucureşti, iar la Curtea de Argeş, unde va fi înmormântat Regele Mihai, ceremonia va fi condusă de Arhiepiscopul Calinic al Argeşului”, a declarat, pentru Mediafax, Vasile Bănescu.

Regele Mihai va fi pomenit, începând de miercuri până în ziua înmormântării, în toate bisericile care oficiază Sfânta Liturghie, iar marţi seara, la Catedrala Patriarhală s-a ţinut o slujbă specială.

„În această seară, după slujba de vecernie, de la Catedrală, se va oficia o slujbă scurtă, care se numeşte trisaghion şi care înseamnă «Sfinte Dumnezeule», practic este un imn, în care va pomeni fi pomenit Majestatea Sa Regele Mihai. Începând de mâine, până în ziua de înmormântare, va fi pomenit acolo unde are loc Sfânta Liturghie, peste tot în Patriarhia Română, adică la Catedrala şi în alte biserici”, a declarat Vasile Bănescu.

De asemenea, Patriarhia Română a transmis şi un mesaj de condoleanţe după moartea Regelui Mihai, precizând că Majestatea Sa rămâne „în istorie ca simbol al unităţii şi demnităţii poporului român de pretutindeni şi ca exemplu de curaj”.

Abonează-te acum Online!
 1. ion a spus: 06 decembrie 2017, ora 11:22

  @Dac Bulibas,
  Normal, al tau rege e cioaba …

 2. Dac Bulibas a spus: 06 decembrie 2017, ora 09:08

  Doliu national sa tina cei care se considera supusii acestuia !…. Mie personal nu mi-a fost rege ca urmare, nici eu supusul lui !!!….. Pt. mine familia regala reprezinta o Dauna Totala !!!. ( nu demult acestia au cerut guvernantilor 25 milioane Euro anual pt. cheltuielile lor !- evident din banii nostri .)

 3. Babacu a spus: 06 decembrie 2017, ora 00:43

  Eu nu sint monarhist dar l-am respectat pe Regele Mihai, pentru virsta lui, pentru problemele pe care le-a avut (nu este usor sa fii obligat sa abdici) si pentru demnitatea lui, mult peste ce ne arata clasa politica de azi. Nu mi-a placut cind Regele Mihai a fost umilit in 1992, totusi, adevarul istoric trebuie spus indiferent ca ne convine sau. Trebuie sa fim decenti, nu este bine sa-l ridicam in slavi in mod exagerat in stilul paranoic-isteric specific romanilor. Ca opinie personala, era de ajuns o singura zi de doliu national, dar fariseii care in urma cu citiva ani nu-l lasau sa intre in tara au trecut acum in cealalta extrema si se ingramadesc sa-i ridice osanale ca „asa da bine” si asa place Europei. Eu zic ca mai incet cu „luptator impotriva nazismului si a stalinismului”, pentru ca Regele Mihai a fost decorat atit de catre Hitler (cadouri) cit si de catre Stalin (ordinul Victoria). A abandonat prizonierii romani in miinile rusilor, care i-au trimis in lagarele din Siberia si s-a ascuns cind mama maresalului Antonescu l-a cautat cu o cerere pentru gratierea fiului ei, cei grupul Antonescu au fost in cele din urma executati la ordinul lui Stalin. Ar mai fi multe de spus, cert este ca a avut si merite, si-a iubit tara dar a ajuns Rege intr-un moment in care nu era pregatit sa fie conducator. iar odata cu moartea lui notiunea de monarhie nu mai este de actualitate in Romania. Dumnezeu sa-l odihneasca!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345