Image 1
Image 2

Fundația foștilor miniștri

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ascensiunea politică a lui Victor Ponta a fost încetinită sau frântă cu totul? Fostul premier nu poate sta multă vreme departe de freamătul vieții politice. Împreună cu foști miniștri din guvernele pe care le-a condus, și-a înființat o fundație. Nimic neobișnuit. Mulți politicieni au fundații. Ba se poate spune că toate partidele au câte o fundație. UDMR este un ONG. Partidul Mișcarea Populară s-a lansat ca fundație. Până și în perioada postdecembristă un partid al intelectualilor s-a născut din Alianța Civică.

Așadar, nu este nimic deosebit în înființarea unei fundații sau a unei organizații civice. Suspiciunile în cazul lui Victor Ponta s-au născut din momentul în care Liviu Dragnea le-a recomandat membrilor PSD să nu se înscrie în fundația lui Ponta pentru că nu are nimic de-a face cu partidul. S-a speculat că situația este exact invers. Tocmai pentru că ar avea de-a face cu PSD a intevenit Liviu Dragnea.

De ce interesează atât de mult ce face și ce zice Victor Ponta?  Din simplul motiv că după demisia de la conducerea partidului, urmată de demisia din funcția de prim ministru, nu s-a retras din viața politică. Nu a procedat ca Emil Constantinescu, Nicolae Văcăroiu sau chiar Emil Boc. A urmat același drum ca Traian Băsescu. Are microbul politicii în sânge. Este și de înțeles. Când te afli atât de aproape de cea mai înaltă poziție în stat, pentru ca apoi să pierzi totul îți trebuie nervi tari să reziști. Am văzut recent un film despre Doamna de Fier. Nici ea nu s-a împăcat niciodată cu căderea.

Victor Ponta era unul dintre puținii politicieni care recunoștea că are un model. Pe Tony Blair. A vrut să-l urmeze câtă vreme a fost la putere. După retragere nu l-a mai urmat. Fostul premier britanic a devenit unul dintrre cei mai căutați foști politicieni care țin conferințe publice. Dar, mai știi? Poate că înființându-și o fundație vrea să străbată țara și să țină conferințe publice. Poate ceva în genul lui Dan Puric.

Interesant ar fi dacă în fundația domnului Ponta se va înscrie și Adrian Năstase. Poate și Ion Iliescu din moment ce l-a  câștigarea funcției de președinte PSD se spunea că este fiul spiritual al lui Năstase și nepotul politic a lui Ion Iliescu. Teoretic, se pot înscrie toți care au aceleași idei. Se înțelege că trebuie să existe o anumită orientare ideologică. Evident social democrată. Nu ne putem imagina că vechiul său aliat Crin Antonescu și-ar putea găsi locul în această fundație.

Indiferent de speculații, fundațiile nu sunt niciodată suficiente. Este o formă de exprimare a opiniilor unor oameni apropiați ca gândire. Bisercile sunt în fond niște fundații. Asociațiile sportive, asociațiile de creație, asociațiile profesionale, ca și sindicatele, dau măsura nivelului de civilizație și cultură la care a ajuns o societate. Nivelul democrației este dat de formațiunile politice, de gradul de democrație internă la care a ajuns fiecare partid. Numai că instituția supremă a democrației fiind Parlamentul se pune sub semnul întrebării calitatea întregului sistem democratic.

Discutabil este și rolul presei. De la presa liberă din anii ’90 s-a ajuns la un surogat de presă. Politicienii nu ar fi normal să fie acționari sau să controleze prin interpuși instituțiile de media. Oamenii de afaceri foarte puternici, de asemenea, afectează calitatea presei, deturnând-o de la rolul ei de câine de pază a democrației. Acest câine de pază a ajuns în aceeași situație cu câinii ciobanilor, limitați după formele de relief.

Pe marginea demisiei de onoare a președintei Ungariei

O amplă dezbatere, dublată de protestele opoziției, se poartă în Ungaria după ce președintele țării, Katalin Novak, și ministrul Justiției, Varga Judit, au demisionat. Demisia lor a survenit în urma grațierii unui codamnat acuzat de pedofilie.