Image 1
Image 2

FSLI reacţionează în cazul învăţătoarei din Santău: şcoala nu este un teren de luptă!

Clasa din Santau
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
 
Clasa din Santau
Clasa unde s-a petrecut evenimentul

        Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ reacționează și în cazul învățătoarei care le-a pulverizat spray lacrimogen în față copiilor din clasă în vârstă de 6 – 8 ani, pe motiv că s-ar fi simțit amenințată, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. 
 
„FSLI reprezintă interesele a peste 130 de mii de angajați din sistemul de educație, dar niciodată nu vom tolera comportamentul neadecvat sau, mai mult de atât, agresiv al cadrelor didactice”, scriu sindicaliștii. Reacția vine după ce vineri Edupedu.ro a scris că „FSLI nu are nicio reacție la învățătoarea care a dat cu spray lacrimogen asupra a doi copii de 6 ani”. „Educația nu înseamnă violență, iar școala nu este un teren de luptă! Acesta este mesajul pe care trebuie să îl înțeleagă, în egală măsură și cadrele didactice, dar și elevii și părinții”, mai scriu cei de la FSLI.
 
Evaluările psihologice trebuie realizate periodic și profesionist
„Cazul de la Satu Mare, în care o învățătoare a fost reţinută pentru rele tratamente aplicate minorului şi purtare abuzivă, după ce a atacat, cu spray paralizant doi elevi care îi deranjau ora, arată, încă o dată, problemele mari cu care se confruntă sistemul de educație. Evaluările psihologice trebuie realizate periodic și într-un mod profesionist. Noi nu putem tolera un astfel de comportament venit mai ales din partea cadrelor didactice, care poate traumatiza copiii. Considerăm că astfel de persoane nu ar trebui să lucreze în sistemul de învățământ, iar în cazul în care se întâmplă, să fie luate măsuri imediate, atât din partea conducerilor școlilor, dar și din partea organelor abilitate”, potrivit documentului citat.
        “Școala trebuie să fie un spațiu al educației, al dezvoltării emoționale și intelectuale, nu al violenței, al vandalismului sau al discriminărilor de orice gen. Nu tolerăm comportamentul agresiv al unei persoane a cărei menire este să îi îndrume pe copii. Ceea ce a făcut învățătoarea din Satu Mare este de condamnat. Nu are nicio justificare în fața unor copii de 6 și de 7 ani> are legătură cu incapacitatea de a-și face meseria, iar pentru acest motiv, acest cadru didactic trebuie sancționat și chiar eliminat din sistemul de educație. În școli avem nevoie de profesioniști, de oameni dedicați acestei nobile meserii, oameni care cultivă binele, nu oameni care fac rău. Întotdeauna la un comportament agresiv, se va răspunde cu unul agresiv. Este un adevăr faptul că ne confruntăm și cu situații în care victime ale agresiunilor făptuite de elevi sau părinți sunt cadrele didactice, dar răspunsul în fața acestor situații nu îl reprezintă tot un comportament violent, în care angajații din sistem ajung să îi rănească pe elevi. 
Cele două cazuri, de la Satu Mare și Giurgiu (unde trei copii au devastat o ;coal[), petrecute la distanță de o zi, ne arată cât de mari sunt carențele în sistemul de învățământ românesc și că avem nevoie de măsuri prin care nici elevii și nici cadrele didactice să nu mai fie victime ale violenței din școli. Școala trebuie să redevină locul în care se face doar educație!”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.
V[ reamintim c[ decizia ISJ `n cazul `nv[\[toarei din Sant[u a fost desfacerea contractului de munc[. 
„În opinia mea această persoană nu mai are ce căuta în sistemul de învăţământ”, a afirmat inspectorul general C[lin Durla. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de rele tratamente aplicate minorului şi purtare abuzivă, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with