Image 1
Image 2

FSLI acuză Guvernul că intervine în deciziile instanţelor de judecată

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Într-un comunicat remis redacţiei ziarului nostru, Victor Oprea, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţămând Satu Mare ne informează despre un protest al federaţiei sindicale din care face parte. Redăm în continuare pasaje din acel text.
”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia asupra faptului că Guvernul României încalcă prevederile Constituţiei, privind separaţia puterilor în stat, întrucât intervine în deciziile instanţelor de judecată. FSLI a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate (…) privind unele măsuri fiscal-bugetare, prin care Guvernul României încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. Ne-am adresat, de asemenea, Preşedintelui României şi Consiliului Superior al Magistraturii, pentru ca, în baza legii,să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic declanşat de Executiv, de natură constituţională, dintre Guvernul României, reprezentat de prim – ministru şi autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi instanţele naţionale.
Prin art. XII din Ordonanţa de urgenţă nr. 25/2018, Executivul a stabilit ca angajaţii din sistemul de învăţământ – care au câştigat în instanţă plata unor drepturi salariale, dar pe care le-au primit cu întârziere – să primească dobânzi remuneratorii şi nu dobânda penalizatoareaşa cum prevăd hotărârile instanţelor naţionale, în baza celor trei decizii pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să soluţioneze recursul în interesul legii şi completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept – prin care s-a stabilit că se cuvin dobânzi penalizatoare pentru plata eşalonată a drepturilor salariale acordate de instanţele judecătoreşti. Cu alte cuvinte, Executivul încalcă unul dintre principiile de bază ale democraţiei şi Constituţia României, fapt extrem de grav, care poate constitui un precedent periculos.
Facem cunoscut faptul că diferenţa între dobânda remuneratorie, pe care vrea să o acorde Executivul şi cea penalizatoare, stabilită de instanţele judecătoreşti, este de 4% ca valoare. Prin urmare, Guvernul României este dispus să încalce principiul separaţiei puterilor în stat, pentru a face o economie nesemnificativă la buget.
FSLI atrage atenţia că s-a ajuns astfel la un conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României, reprezentat de primul ministru şi autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi instanţele naţionale.
„Decizia Guvernului României prin care modifică tipul de dobândă pe care ar trebui să o primească angajaţii din educaţie, deşi există hotărâri judecătoreşti definitive, reprezintă o încălcare a principiului separaţiei puterilor în stat, garantat de Constituţia României. Dacă acest lucru nu va fi analizat de Curtea Constituţională a României care să ia o decizie în privinţa constituţionalităţii articolului XII din Ordonanţa de urgenţă 25/2018, se va ajunge la un precedent periculos. Gândiţi-vă ce rol ar mai avea instanţele de judecată, dacă Guvernul acestei ţări ar emite acte normative prin care să anuleze hotărâri date de acestea. De ce am mai avea separaţia puterilor în stat, dacă, în definitiv, cel care stabileşte este Executivul, în funcţie de interesele politice? Sper că Avocatul Poporului va sesiza Curtea Constituţională cu privire la această problemă extrem de gravă”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

MISIUNEA APOLLO

Mici cutremure pe Lună provocate de un modul de aterizare

Un nou studiu publicat de CNN arată faptul că o navă spaţială care a fost lăsată în urmă de Misiunea Apollo, provoacă mici cutremure pe suprafaţa lunii. Activitatea seismică nu a fost cunoscută până acum, însă algoritmii moderni care au făcut posibilă descoperirea, le-au arătat cercetătorilor fenomenul.