Image 1
Image 2

Francul elvețian la minimul ultimelor două săptămâni

Francul elevetian este la minimul ultimelor 2 saptamani
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Francul elevetian este la minimul ultimelor 2 saptamani
Francul elevetian este la minimul ultimelor 2 saptamani

Cursul de schimb al francului elvețian a atins luni cel mai scăzut nivel din ultimele două săptămâni, în raport cu dolarul și moneda euro, pe fondul speculațiilor privind implicarea Băncii Naționale a Elveției pentru a slăbi valoarea francului prin țintirea unui nou interval de variație, transmite Reuters.

Decizia neașteptată din data de 15 ianuarie a Băncii Naționale a Elveției, de a renunța la pragul de 1,20 franci pentru un euro, a provocat o undă de șoc pe piețele valutare în condițiile în care francul s-a apreciat cu 30% în raport cu moneda euro.

Citând surse din interiorul SNB, cotidianul Schweiz am Sonntag a informat că în mod neoficial Banca Națională a Elveției vrea să mențină cursul de schimb al euro între 1,05—1,10 franci, fiind pregătită să înregistreze pierderi de până la 10 miliarde de franci pentru a păstra acest interval. De asemenea, datele publicate luni arată că depozitele la SNB au crescut săptămâna trecută, ceea ce a alimentat speculațiile potrivit cărora Banca Națională a Elveției a intervenit pentru a ține sub control francul.

Luni însă moneda euro a crescut cu două procente în raport cu francul până la maximul ultimelor două săptămâni de 1,0591 franci în timp ce dolarul s-a apreciat și el cu 1,5% până la 0,9345 franci.

‘Se discută că a fost introdus un interval de variație informal iar creșterea depozitelor la vedere sugerează că SNB este pe piață’, a declarat Manuel Oliveri, analist la Credit Agricole. ‘SNB încearcă să calmeze volatilitatea. Proprii noștri clienți evită francul elvețian din cauza volatilității’, a adăugat analistul.

De asemenea, analiștii de la Morgan Stanley se așteaptă ca francul să continue să se deprecieze în raport cu un coș de valute datorită implicării SNB. ‘Ne așteptăm ca SNB să anunțe că va opera un regim valutar controlat în raport cu un coș de valute ale căror pondere nu va fi dezvăluită’, susțin analiștii. Un regim valutar controlat este unul în care o bancă centrală intervine în mod ocazional pe piață pentru a limita mișcările semnificative ale cursului de schimb.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with