Image 1
Image 2

Frământări premergătoare alegerilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Calcule. Calcule. Calcule. Toată lumea urmăreşte maximizarea şanselor de a câştiga cât mai mult la toate tipurile de alegeri din 2024.
Europarlamentarele deschid festivalul celor patru rânduri de alegeri de anul viitor. Deschid sezonul, dar se bucură de cea mai slabă participare la vot. Uniunea Europeană, cel mai de succes proiect al bătrânei Europe, nu mai atrage ca pe vremuri. Politicienii ridică în slăvi UE, dar populaţia este din ce în ce mai neîncrezătoare.
A apărut, datorită modului în care funcţionează, datorită birocraţiei bruxeleze, un puternic curent suveranist.
Vecin cu extremismul şi naţionalismul sălbatic, curentul suveranist a dat naştere la formaţiuni politice puternice, de mare atracţie la public.
AUR este o creaţie a acestui curent politic, pe cale de a deveni o ideologie asemeni celor care au premers celui de-al doilea război mondial. De la unii lideri politici actuali – nu dăm nume – până la Hitler sau Stalin nu este decât un pas.
Covidul, modul în care a fost gestionată criza pandemică, restricţiile care au dus la faliment mii şi mii de afaceri oneste, corupţia din jurul vaccinurilor, au creat o stare de nemulţumire, de disconfort al cetăţenilor din întreaga lume, dar mai ales din ţările UE.
Comisia Europeană a obligat ţările să achiziţioneze de trei, patru ori dozele de vaccin necesare. Coronavirusul a adus mai multă acumulare de bogăţie decât orice război de cucerire.
Pe bună dreptate modul de gestionare a crizei pandemice a adus mari nemulţumiri populare. Partidele politice tradiţionale, liderii politici, s-au trezit cu mari mişcări de protest, menţinerea restricţiilor ducând aproape la o nebunie în masă, la un război al tuturor împotriva tuturor, la o revoluţie a stângii şi dreptei extremiste.
După o aşa prestaţie a instituţiilor europene, prezenţa la urne va fi pe măsură. Electoratul român mai are un motiv să absenteze de la vot: refuzul de a fi primită România în spaţiul Schengen.
Cu toată prezenţa mică la urne, rezultatul votului de la europarlamentare arată, asemeni unui sondaj, opţiunile alegătorilor. Datele obţinute pot fi puse în relaţie mai ales cu alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Mai puţin cu alegerile locale care au un specific aparte.
Europarlamentarele vor fi un test pentru toate partidele, dar mai cu seamă pentru AUR. Dacă se confirmă datele din sondaje şi AUR se plasează în jurul unui procent de 20%, George Simion devine un redutabil candidat prezidenţial. Potrivit estimărilor recente, el poate intra în turul doi alături de candidatul PSD.
De remarcat că PNL nu are un candidat prezidenţial calificat pentru alegerile prezidenţiale decât din prisma deţinerii funcţiei de preşedinte al partidului.
Dacă se face rotativa, Nicolae Ciucă nemaifiind prim ministru, pierde şi puterea şi influenţa în partid, dar şi susţinerea populară.
Într-o atare situaţie, PNL va întâmpina o serie de probleme. Din această cauză se caută soluţii pentru amânarea rotativei şi chiar ruperea coaliţiei cu PSD, optându-se pentru refacerea coaliţiei de dreapta, PNL-USR-UDMR.
Numai din poziţia de prim ministru Nicolae Ciucă poate spera să ajungă în turul doi al prezidenţialelor.
Mai există o variantă de avarie, extremă: Nicolae Ciucă ajunge preşedintele Senatului, Klaus Iohannis se retrage din funcţie, iar generalul devine preşedinte interimar. Complicat, dar nu imposibil.
O altă variantă la care ar recurge PNL în cazul în care rupe alianţa cu PSD este organizarea alegerilor de primari şi preşedinţi de consilii judeţene în două tururi.
În felul acesta PSD ar pierde multe funcţii de primari şi consilii judeţene pentru că toate partidele în turul doi s-ar coaliza împotriva social-democraţilor. În acest caz şi UDMR ar ieşi în pierdere. Prin urmare este greu de trecut prin parlament o asemenea modificare.
Să nu ne imaginăm că doar PNL şi PSD îşi fac planuri de viitor. Aşa cum Partidul Poporului lui Dan Diaconescu, aşa cum AUR au apărut din spuma mării, pot apărea candidaţi-surpriză, alianţe surprinzătoare.
Cristian Diaconescu, omul jocurilor de culise din primul mandat al lui Traian Băsescu, a fost alungat din PMP pentru că a susţinut o alianţă cu AUR.
Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea, Ludovic Orban, şi alţii, sunt capabili să ofere mari surprize în proiecţia unei construcţii politice care să zdruncine din temelii cele două partide mari, PSD şi PNL.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Orice este posibil

Pandemie, proteste, restricții, război, încă un război, alte tipuri de proteste. Morți, răniți, victime colaterale. Industria de război se dezvoltă, este din ce în ce mai prosperă. Ce urmează?