Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Ioan Drăgan. Titlul emisiunii: Salariile din educaţie,majorate doar pentru unii.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Beniamin Urs, Ştefan Ressler,Dumitru Pop. Titlul emisiunii: Scandalul în Justişie.(reluare) 02.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Paula Pirvănescu. 03.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Colonel Gheorghe Strâmb. Titlul emisiuni: Colonel Gheorghe Strâmb – raport la 3650 de zile . 04.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Stadiul de vegetaţie a culturilor agricole. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea:Ilona Ilyes. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Ioan Drăgan. Titlul emisiunii: Salariile din educaţie,majorate doar pentru unii.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea:Ilona Ilyes. 09.30 La psiholog, Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiuni: Copiii şi fricile lor. 10.10 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Vasile Feher. Titlul emisiunii:Vindecarea sufletului prin spovedanie. 11.10 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Beniamin Urs, Ştefan Ressler,Dumitru Pop. Titlul emisiunii: Scandalul în Justişie.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Colonel Gheorghe Strâmb. Titlul emisiuni: Colonel Gheorghe Strâmb – rapor la 3650 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Stadiul de vegetaţie a culturilor agricole. 15.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum învingem depresia? 16.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Paula Pirvănescu. 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Ştefan Szilagyi. Titlul emisiunii: Fotbalul juvenil în atenţia ASJ şi ISJ. 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Andrada Bârsăuan.18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură,cu Ioan Aniţaş,invitat: Nicolae Pop.Titlul emisiunii: Munca-o modalitate de a rămâne tânăr. 22.30 Info Studio cu Laczko Eva, invitaţi: Lochli Tunde, Kegyes David.Titlul emisiunii: Mosolyhaz – az orom oazisa (Casa Zânelor – oază de bucurii). 23.30 Ştiri

Fostul primar al comunei Berveni, Kis Hajnalka este de acord să fie condamnată la 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare

Scris de Stela Cădar, 05 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Kis Hajnalka – fost primar al comunei Berveni şi Burin Crinel Ghiţă cercetaţi de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Oradea au recunoscut săvărşirea faptelor reţinute în sarcina loc şi au fost de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora. Potrivit unui comunicat de presă al DNA, fostul edil a fost de acord cu pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, iar Burian Crinel Ghiţă cu 2 ani închisoare, cu suspendarea. Dosarul de urmărire penală privind pe cei doi inculpaţi, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Satu Mare, unde a fost fixat termen pentru data de 13 septembrie.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei inculpaţilor:
KIS HAJNALKA, primar al comunei Berveni, jud. Satu Mare, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi luare de mită;
BURIAN CRINEL GHIŢĂ, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 11 ianuarie 2011 a fost încheiat Contractul de finanţare nerambursabilă pentru implementarea proiectului intitulat Serviciul Operaţional Transfrontalier pentru Prevenirea Situaţiilor de Urgenţă – FIREMAN, în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, între Agenţia Naţională de Dezvoltare din Ungaria, în calitate de autoritate de management şi Primăria comunei Berveni, jud. Satu Mare, în calitate de lider de proiect, prin reprezentant legal Kis Hajnalka, primarul localităţii.
Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 184.975,00 euro din care liderului de proiect i-a revenit suma de 157.228,75 euro sub formă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (F.E.D.R.).
În perioada noiembrie – decembrie 2011, inculpata Kis Hajnalka, în calitate de primar al comunei Berveni, jud. Satu Mare şi responsabil de proiect, a folosit şi prezentat cu rea-credinţă la autoritatea de management documente false, în legătură cu derularea proiectului FIREMAN, acţiuni ce au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a sumei totale de 46.970 de lei.
În demersul său infracţional, inculpata Kis Hajnalka a beneficiat şi de ajutorul inculpatului Burian Crinel Ghiţă, care a redactat documente, a efectuat diverse fotografii, etc., ce au fost folosite ulterior ca justificare pentru cheltuirea sumei de bani menţionate anterior.
În luna decembrie 2011, inculpata Kis Hajnalka, în calitate de primar al comunei Berveni şi responsabil de proiect în cadrul proiectului menţionat anterior, a pretins şi primit de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 3.000 de lei, în scopul atribuirii către această societate a unui contract de prestare servicii.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 46.970 de lei, pusă la dispoziţie de inculpata Kis Hajnalka şi asupra unui autoturism ce aparţine inculpatului Burian Crinel Ghiţă.

În prezenţa apărătorilor aleşi, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:
– KIS HAJNALKA – 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 6 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.
– BURIAN CRINEL GHIŢĂ – 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Dosarul de urmărire penală privind pe cei doi inculpaţi, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Satu Mare, cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.” se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.