Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 02.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Adrian Albu raport la 4.860 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.46 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 05.53 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi Lia Deliu, Constantin Demian, titlul emisiunii: Asistenţii medicali şi provocările din sănătatea românească 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Nicolate Balea 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.36 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu, titlul emisiunii: Meserii moderne în învăţământul postliceal al Colegiului Tehnic Unio Traian Vuia 14.30 Teleshopping 14.48 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 15.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 16.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 17.40 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Cristian Popa, Răzvan Nintaş, titlul emisiunii: Doi antrenori de fotbal în judeţ cu licenţa A 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 22.30 Concert In Memoriam Tavi Bud 23.30 Ştiri

Fostul primar al comunei Berveni, Kis Hajnalka este de acord să fie condamnată la 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare

Scris de Stela Cădar, 05 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Kis Hajnalka – fost primar al comunei Berveni şi Burin Crinel Ghiţă cercetaţi de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Oradea au recunoscut săvărşirea faptelor reţinute în sarcina loc şi au fost de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora. Potrivit unui comunicat de presă al DNA, fostul edil a fost de acord cu pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, iar Burian Crinel Ghiţă cu 2 ani închisoare, cu suspendarea. Dosarul de urmărire penală privind pe cei doi inculpaţi, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Satu Mare, unde a fost fixat termen pentru data de 13 septembrie.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei inculpaţilor:
KIS HAJNALKA, primar al comunei Berveni, jud. Satu Mare, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi luare de mită;
BURIAN CRINEL GHIŢĂ, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 11 ianuarie 2011 a fost încheiat Contractul de finanţare nerambursabilă pentru implementarea proiectului intitulat Serviciul Operaţional Transfrontalier pentru Prevenirea Situaţiilor de Urgenţă – FIREMAN, în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, între Agenţia Naţională de Dezvoltare din Ungaria, în calitate de autoritate de management şi Primăria comunei Berveni, jud. Satu Mare, în calitate de lider de proiect, prin reprezentant legal Kis Hajnalka, primarul localităţii.
Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 184.975,00 euro din care liderului de proiect i-a revenit suma de 157.228,75 euro sub formă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (F.E.D.R.).
În perioada noiembrie – decembrie 2011, inculpata Kis Hajnalka, în calitate de primar al comunei Berveni, jud. Satu Mare şi responsabil de proiect, a folosit şi prezentat cu rea-credinţă la autoritatea de management documente false, în legătură cu derularea proiectului FIREMAN, acţiuni ce au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a sumei totale de 46.970 de lei.
În demersul său infracţional, inculpata Kis Hajnalka a beneficiat şi de ajutorul inculpatului Burian Crinel Ghiţă, care a redactat documente, a efectuat diverse fotografii, etc., ce au fost folosite ulterior ca justificare pentru cheltuirea sumei de bani menţionate anterior.
În luna decembrie 2011, inculpata Kis Hajnalka, în calitate de primar al comunei Berveni şi responsabil de proiect în cadrul proiectului menţionat anterior, a pretins şi primit de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 3.000 de lei, în scopul atribuirii către această societate a unui contract de prestare servicii.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 46.970 de lei, pusă la dispoziţie de inculpata Kis Hajnalka şi asupra unui autoturism ce aparţine inculpatului Burian Crinel Ghiţă.

În prezenţa apărătorilor aleşi, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:
– KIS HAJNALKA – 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 6 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.
– BURIAN CRINEL GHIŢĂ – 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Dosarul de urmărire penală privind pe cei doi inculpaţi, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Satu Mare, cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.” se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.