Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Paula Fogaş. Titlul emisiunii: Dezvoltarea comunităţilor prin accesarea de fonduri (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Mariana Sălăgean, Iuliu Ilyes, Adrian Cozma. Titlul emisiunii: Liberalii au întocmit „Cartea Neagră a guvernării PSD-ALDE”(reluare) 02.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 03.10 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 04.10 Danţul bixădenilor la Ciuperca din Borcut 04.33 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Ciprian Crăciun 05.26 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Rodica Borlan. Titlul emisiunii: Crucea Roşie învaţă tinerii să salveze vieţi (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.38 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vanatoare 10.38 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Mariana Sălăgean, Iuliu Ilyes, Adrian Cozma. Titlul emisiunii: Liberalii au întocmit „Cartea Neagră a guvernării PSD-ALDE”(reluare) 13.00 Ştiri 13.34 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 14.36 Teleshopping 14.53 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Elena Popa 15.48 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin. Titlul emisiunii: Curajul şi frica în viaţa creştinului 16.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu. Titlul emisiunii: Meserii moderne în învăţământul postliceal al Colegiului Unio Traian Vuia 17.40 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vass Zoltan. Titlul emisiunii: Cum ţinem virozele la distanţă? 18.38 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Petru Ştefănescu. Titlul emisiunii: 145 de ani de istorie a industriei lemnului în Satu Mare (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu 22.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Leontina Ghiţ. Titlul emisiunii: Formarea conştiinţei ecologice la vârsta preşcolară 23.30 Ştiri

Fostul primar al comunei Berveni, Kis Hajnalka este de acord să fie condamnată la 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare

Scris de Stela Cădar, 05 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Kis Hajnalka – fost primar al comunei Berveni şi Burin Crinel Ghiţă cercetaţi de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Oradea au recunoscut săvărşirea faptelor reţinute în sarcina loc şi au fost de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora. Potrivit unui comunicat de presă al DNA, fostul edil a fost de acord cu pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, iar Burian Crinel Ghiţă cu 2 ani închisoare, cu suspendarea. Dosarul de urmărire penală privind pe cei doi inculpaţi, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Satu Mare, unde a fost fixat termen pentru data de 13 septembrie.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei inculpaţilor:
KIS HAJNALKA, primar al comunei Berveni, jud. Satu Mare, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi luare de mită;
BURIAN CRINEL GHIŢĂ, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 11 ianuarie 2011 a fost încheiat Contractul de finanţare nerambursabilă pentru implementarea proiectului intitulat Serviciul Operaţional Transfrontalier pentru Prevenirea Situaţiilor de Urgenţă – FIREMAN, în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, între Agenţia Naţională de Dezvoltare din Ungaria, în calitate de autoritate de management şi Primăria comunei Berveni, jud. Satu Mare, în calitate de lider de proiect, prin reprezentant legal Kis Hajnalka, primarul localităţii.
Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 184.975,00 euro din care liderului de proiect i-a revenit suma de 157.228,75 euro sub formă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (F.E.D.R.).
În perioada noiembrie – decembrie 2011, inculpata Kis Hajnalka, în calitate de primar al comunei Berveni, jud. Satu Mare şi responsabil de proiect, a folosit şi prezentat cu rea-credinţă la autoritatea de management documente false, în legătură cu derularea proiectului FIREMAN, acţiuni ce au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a sumei totale de 46.970 de lei.
În demersul său infracţional, inculpata Kis Hajnalka a beneficiat şi de ajutorul inculpatului Burian Crinel Ghiţă, care a redactat documente, a efectuat diverse fotografii, etc., ce au fost folosite ulterior ca justificare pentru cheltuirea sumei de bani menţionate anterior.
În luna decembrie 2011, inculpata Kis Hajnalka, în calitate de primar al comunei Berveni şi responsabil de proiect în cadrul proiectului menţionat anterior, a pretins şi primit de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 3.000 de lei, în scopul atribuirii către această societate a unui contract de prestare servicii.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 46.970 de lei, pusă la dispoziţie de inculpata Kis Hajnalka şi asupra unui autoturism ce aparţine inculpatului Burian Crinel Ghiţă.

În prezenţa apărătorilor aleşi, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:
– KIS HAJNALKA – 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 6 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.
– BURIAN CRINEL GHIŢĂ – 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Dosarul de urmărire penală privind pe cei doi inculpaţi, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Satu Mare, cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.” se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.