21.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Claudiu Ţinca, Florin Fodoruţ, Dan Şuta, Florin Orăşteanu. Titlul emisiunii: ”Uniţi pentru Satu Mare” cea mai puternică asociaţie civică(reluare) 01.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 02.50 Cultură 03.15 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 04.10 Cultură 05.20 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Felicia Hrihorişan. Titlul emisiuni: Cutezătorii Munţilor pregătesc prima lor Liră.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Istvanfi Szilard. Titlul emisiunii: Sfânta Liturghie. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Claudiu Ţinca, Florin Fodoruţ, Dan Şuta, Florin Orăşteanu. Titlul emisiunii: ”Uniţi pentru Satu Mare” cea mai puternică asociaţie civică(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 15.10 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 16.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 17.30 Cultură 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Viorel Plosca. Titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine.

Forumul economic Invest, la Hotelul Poesis Satu Mare

Scris de Vasile Nechita, 06 iulie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Joi, 5 iulie 2018, la Hotelul Poesis Satu Mare a avut loc cea mai mare manifestare economică a anului: Forumul economic Invest, eveniment major pentru judeţul Satu Mare.

Forumul este organizat din iniţiativa deputatului Octavian Petric şi a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), condus de Florin Jianu.
Scopul declarat al Forumului este de a pune la aceeaşi masă diferiţi actori ai mediului de business, public, politic şi diplomatic, pentru a genera noi oportunităţi de dezvoltare economică a judeţului Satu Mare şi de a ajuta firmele locale să-şi dezvolte companiile ori să iniţieze noi afaceri, inclusiv parteneriate de import-export.
De notat că Forumul Invest România – Satu Mare se află la a VIII-a ediţie naţională, după evenimente similare care au avut loc în judeţele Constanţa, Galaţi, Prahova, Arad, Târgu Mureş, Bacău, Ialomiţa.
Rolul de mediator al acţiunii de la Satu Mare i-a revenit Crinei Dunca, din partea CNIPMMR.

Participanţi

În calitate de preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Turcia, deputatul Octavian Petric l-a invitat la eveniment şi pe ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Excelenţa Sa Osman Koray Ertaş, care a fost însoţit de Güven Güngör – preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România, de Ömer Süsli – preşedintele Consiliului de Afaceri Turcia – România şi de alţi 11 oameni de afaceri turci care desfăşoară afaceri de succes în ţara noastră şi sunt interesaţi să investească în zonă.
În total au participat peste 100 de persoane, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai mediului public. Să menţionăm câteva personalităţi: Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România; Alexandru Petrescu, director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii; Florin Iura, secretar de stat în Ministerul Finanţelor; reprezentanţi ai unor asociaţii patronale din Nord-Vestul ţării, un număr important de reprezentanţi ai mediului de afaceri din Satu Mare. Au mai fost prezenţi: Gabor Kereskenyi, primarul municipiului Satu Mare, Aurelia Fedorca, primarul oraşului Negreşti-Oaş,

Expuneri

Deputatul Octavian Petric a început prin a face o prezentare a obiectivelor manifestării şi a programului pentru perioada următoare. El a prezentat ca oportunităţi de afaceri obiectivele turistice din judeţ, respectiv ştrandul din Tăşnad şi pârtia de la Luna-Şes, considerând că Turcia are domeniul turismului foarte dezvoltat. El a făcut şi o sumară prezentare a cifrelor la care se ridică schimbul de mărfuri dintre România şi Turcia, precum şi numărul de companii cu capital turc, ceea ce, în opinia sa, dovedeşte un mare grad de implicare a Turciei în economia românească. În continuare, a dat o apreciere pozitivă mediului sătmărean de afaceri, precizând că actuala întâlnire a oamenilor de afaceri reprezintă doar un început, urmând a fi organizate anual în viitor.
Următorul care a conferenţiat a fost Florin Jianu, apreciind că Octavian Petric reprezintă nu doar mediul politic, ci şi mediul de afaceri. Vorbitorul a spus că judeţul Satu Mare se află la mijlocul clasamentului, ocupând locul 26 în topul afacerilor din România, având oportunităţi şi potenţial în creştere. În continuare, Florin Jianu s-a referit la necesitatea unei stabilităţi legislative şi a unei predictibilităţi fiscale pentru mediul de afaceri românesc. A subliniat ajutorul de stat pentru start-up-uri cu un prag de investiţii de 3 milioane de euro. „Suntem în competiţie pentru atragerea de investiţii” şi fiecare primar ar trebui să aibă un consiliu al oamenilor de afaceri, a adăugat el, menţionând şi rolul diasporei, „cea mai ieftină resursă pentru România”.
Alexandru Petrescu s-a referit la construirea unui ecosistem economic mai bun pentru comunitatea de afaceri, despre garantarea creditelor bancare contractate de oamenii de afaceri, încurajarea capitalului investiţional şi a celui de lucru.
Gabor Kereskenyi a prezentat într-o proiecţie video dezvoltarea municipiului Satu Mare, investiţiile majore actuale şi de perspectivă, între care al treilea pod peste Someş (130 milioane de lei), varianta de ocolire a oraşului, modernizarea infrastructurii de transport local, reabilitarea centrelor vechi şi nou, pasarela pietonală peste râu.
Ambasadorul Osman Koray Ertaş s-a referit la investiţiile Turciei în România, în valoare de cca 7 miliarde de dolari, care cresc an de an. A dat exemple de investiţii turce în Buzău, Craiova, Târgovişte, Piteşti, urmând Cluj, Oradea, Satu Mare, Baia Mare. El consideră că oraşul Satu Mare deţine o poziţie strategică, cu aces uşor în trei ţări.
La finalul întâlnirii, Güven Güngör s-a referit la potenţialul de cooperare dintre Turcia şi nord-vestul României, a arătat că relaţiile comerciale dintre cele două ţări sunt echilibrate. El a pledat pentru simplificarea procedurilor birocratice, cu accent pe predictibilitatea legislativă, după care i-a prezentat pe toţi membrii delegaţiei turce.

Programul perioadei următoare

După Forumul propriu-zis a urmat o sesiune de discuţii libere, după care înalţii oaspeţi au vizitat Băile Termale Tăşnad, apoi au fost primiţi la sediul Primăriei Negreşti-Oaş şi au întreprins o vizită în zona turistică Luna Şes. În fiecare locaţie, au fost prezentate oportunităţile de investiţii şi vor avea loc întâlniri cu mediul de afaceri local.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.