Image 1
Image 2

Formular de solicitare a subvenţiei pe suprafaţă bulversează fermierii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

După cu titrează publicaţia Recolta.eu – Noul format al cererii unice de plată pe suprafaţă conceput de Ministerul Agriculturii îi nemulţumeşte pe fermieri. Introducerea unor noi rubrici în respectiva cerere determină fărâmiţarea pământurilor, în ciuda încercărilor fermierilor de a-l comasa prin intermediul unor schimburi făcute între ei, susţine Nicolae Sitaru, vicepreşedinte LAPAR şi fermier cu câteva mii de hectare în Ialomiţa.

“De mai mult timp, noi, LAPAR, şi toate organizaţiile profesionale, avem discuţii la Ministerul Agriculturii pe tema Ordinului cu privire la subvenţiile pe suprafaţă. Marea problemă este anexa respectivului Ordin, care constituie baza declaraţiei pe care o facem la APIA. Formatul acestei anexe, cererea de subvenţie propriu-zisă, ne aduce iar în anul 1991. Asta deoarece nu trebuie să declari, ca până acum, doar blocul fizic pe care îl lucrezi, ci şi numărul parcelei. Adică te duce la pământul care este pe titlul de proprietate. Iar asta nu face decât să fărâmiţeze, din nou, toate terenurile, pe care cu greutate le-am comasat în ultiimii ani”, ne-a explicat Nicolae Sitaru.

Potrivit acestuia, până acum fermierii au luat subvenţia pe pământul pe care l-au lucrat, care nu are nici o legătură cu pământurile din titlurile de proprietate.

“Noi, cei care lucrăm pământul, am făcut contracte de arendă cu anumiţi proprietari şi, ca să nu fim în situaţia de fărămiţare excesivă a terenurilor, le-am schimbat între noi. Pentru a recomasa suprafeţele am ajuns uneori să facem şi câte 3-4 schimburi succesive, cu 3-4 proprietari. Schimburile astea nu sunt înregistrate. Ca în viaţă, le-am făcut şi pe o strângere de mână.

Până acum, în cerere treceai blocul fizic utilizat. Suprafaţa totală din contractele de arendă trebuie să fie egală cu suma supafeţelor blocurilor fizice pe care le lucrez. Atât timp cât eu am o corespondenţă între suprafaţa pe care o am contractată din comuna respectivă şi blocurile fizice, atunci Primăria îmi semnează că blocurile fizice pe care eu le lucrez sunt alea”, explică Sitaru.

O altă problemă legată de Ordinul de ministru şi cererea unică de plată o reprezintă înverzirea.

“Vobim de înverzire pe 2015, dar noi nu am lămurit-o încă. Despre înverzirea din 2015 trebuia să vorbim vara trecută, când am început să arăm şi să ne facem aprovizionarea cu seminţe. Sunt mulţi fermieri, şi mici, şi mari, care şi-au semănat din toamnă toată suprafaţa cu grâu şi rapiţă. Ce fac respectivii, întorc suprafeţe ca să facă înverzirea? Noi am cerut secretarului de stat George Turtoi să treacă în Ordinul acesta exact cum scrie şi în regulamentul european. Acolo există un articol care prevede că în primii doi ani înverzirea nu este penalizată. Totul are o logică. Nu se poate ca, dintr-o dată, 500.000 ha din România să nu mai fie cultivate.”

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with